Στο σημερινό μας κείμενο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την αντίπαλο του Παναθηναϊκού για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, τη σκωτσέζικη Ρέιντζερς.

Ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ρέιντζερς ώστε να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή του παρουσία για τη σεζόν 2025-26, συγκερκιμένα την είσοδο στη League phase του Europa League, κάτι που αν συμβεί, θα του δώσει την ευκαιρία να έχει ένα ήρεμο καλοκαίρι και θα του αποφέρει αρκετά έσοδα.

Για τον Παναθηναϊκό έχουμε όλοι μια εικόνα, δεδομένου ότι είναι μια ελληνική ομάδα, έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος του κορμού της περσινής σεζόν αλλά και τον ίδιο προπονητή, τι είδους ομάδα είναι η δευτεραθλήτρια Σκωτίας;

Προτού αρχίσουμε την ανάλυση μας οφείλουμε να ενημερώσουμε πως έχοντας καινούριο προπονητή στην άκρη του πάγκου της, δεν έχουμε μια καθαρή εικόνα για το τι είδους ποδόσφαιρο προτιμά και που θα στηριχτεί εναντίον του ΠαναθηναΪκού, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι περιμένει αρκετές προσθήκες, ωστόσο θα εξηγήσουμε τη φιλοσοφία της κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, θα αναφερθούμε σε κάποιους σημαντικούς παίκτες που διαθέτει στο ρόστερ της, στις ιδέες του καινούριου της τεχνικού αλλά και κάποια σχόλια που έχουν γραφτεί για τον σκωτσέζικο τύπο.

Μια ομάδα underachiever

Καταρχάς με τον όρο underachiever εννοούμε πως δεν πέτυχε τους στόχους της, αν και είχε ποιότητα. Οι “τζερς” είχαν τη χειρότερη συγκομιδή τους στο πρωτάθλημα από τη σεζόν 17/18 ( η σεζόν 19/20 είχε διακοπεί εξαιτίας του Covid-19 και δεν προσμετράται) και δεν κατάφεραν να κατακτήσουν κανένα τίτλο. Στο κύπελλο μάλιστα η Ρέιντζερς γνώρισε ένα πρωτόγνωρο αποκλεισμό, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της ηττήθηκε και αποκλείστηκε από ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας σε εντός έδρας αγώνα.

Παρά τις εγχώριες αποτυχίες, στην Ευρώπη έφτασε ως τους 8 του Europa League και είχε μερικές σπουδαίες βραδιές, όπως το 1-3 κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Οι Έλληνες φίλαθλοι την παρακολούθησαν απέναντι στον Ολυμπιακό την περσινή σεζόν, με τους Σκωτσέζους να έχουν μια πολύ καλή παρουσία μέσα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με το τελικό 1-1 να την αδικεί κάπως. Πως γίνεται όμως ενώ τα πήγε τόσο καλά στην Ευρώπη, να απέτυχε παταγωδώς στις εντός συνόρων υποχρεώσεις της;

Καλύτερη χωρίς την μπάλα

Οι “τζερς” αντιμετώπισαν καθ’ όλη τη σεζόν προβλήματα απέναντι σε κλειστές άμυνες και όταν αναγκάζονταν να έχουν την κατοχή.

Στο πρωτάθλημα όντας πολύ υψηλότερης ποιότητας ομάδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό είχε εκείνη την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν κατάφερνε να διασπάει τις αντίπαλες άμυνες. Παρότι είχε αρκετή ποιότητα μεσοεπιθετικά, κανένας από τους εξτρέμ της δεν ήταν ιδιαίτερα καλός σε καταστάσεις 1v1, ενώ έδινε μεγάλη βάση στα overlap των μπακ της. Ο αρχηγός των μπλε, ο Ταβερνιέ και ο Χεφτέ έδιναν πλάτος στην επίθεση των σκωτσέζων. Ο Τσέρνι ερχόταν εσωτερικά και εκτελούσε με το καλό του αριστερό πόδι.

Αντίθετα όταν η Ρέιντζερς περίμενε τον αντίπαλο της στο δικό της μισό και “χτυπούσε” σε ανοιχτό γήπεδο ήταν αρκετά αποτελεσματική. Το δίδυμο Ντέζερς και Τσέρνι ήταν πολύ αποτελεσματικό στο χώρο, ειδικά ο Τσέχος είναι πολύ γρήγορος και δύσκολα σταματιέται σε καταστάσεις transition. Ωστόσο τι νόημα έχει να κοιτάμε τα περσινά, όταν δύο από τους πιο κομβικούς της παίκτες δεν θα αγωνιστούν;

Ο Τσέρνι επέστρεψε στη Βόλφσμπουργκ με τον δανεισμό του να τελειώνει, ενώ ο Ντέσερς είναι κοντά στην ΑΕΚ και δεν βρίσκεται ψηλά στις επιλογές του νέου προπονητή. Άρα πως θα παίξει κόντρα στον Παναθηναϊκό;

Ο Ράσελ Μάρτιν και η φιλοσοφία του

Ο Σκωτσέζος προπονητής ανέβηκε βήμα-βήμα στην καριέρα του την αγγλική πυραμίδα. Ξεκίνησε από την MK Dons στην League one, δούλεψε στην Championship με τη Σουόνσι και τη Σαουθάμπτον, καταφέρνοντας να κερδίσει την άνοδο με την τελευταία και για σχεδόν μισή σεζόν καθοδήγησε τους ”Αγίους” στην Πρέμιερ Λιγκ.

Τ0 στυλ παιχνιδιού του τον χαρακτηρίζει σε όλη του την πορεία στα αγγλικά γήπεδα, ανεξαρτήτως συνθηκών ή κατηγορίας. Από την League one ως και την Πρέμιερ Λιγκ έδειξε πως θέλει η ομάδα του να έχει την κατοχή. Στις χρονιές που τις ξεκίνησε και τις ολοκλήρωσε οι ομάδες του είχαν ποσοστό κατοχής άνω του 60% και δίνει μεγάλη έμφαση στο build-up. Ζητά υπομονή από τους ποδοσφαιριστές του και δίνει ευθύνες στα στόπερ του.

Θέλει οι κεντρικοί του αμυντικοί να κουβαλούν την μπάλα και συνήθως ο ένας από τους δυο μπακ λειτουργεί ως ανεστραμμένος ώστε να δημιουργούνται υπεραριθμίες κεντρικά. Αντίστοιχα από το σέντερ φορ θέλει είτε να έρχεται χαμηλά και να έχει την ικανότητα να συνδυαστεί με τα χαφ είτε να κινείται με στον ώμο των αμυντικών.

Ακόμα και όταν δούλευε στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Σαουθάμπτον επέμεινε σε μια αρκετά δύσκολη προσέγγιση και με την έλλειψη ποιότητας που είχε η ομάδα του σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δεν κατάφερε να φανεί ανταγωνιστική και απολύθηκε πριν τα μέσα της σεζόν.

Νέα πρόσωπα και ανασύνταξη

Η Ρέιντζερς βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης. Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει τα σχόλια του σκωτσέζικου τύπου και να δει πως υπάρχει προβληματισμός για το πως θα παρουσιαστεί στα παιχνίδια απέναντι στον Παναθηναϊκό και δεν υπάρχει απαίτηση πρόκρισης. Υπάρχει κατανόηση πως η ομάδα βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης και πως στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της νέας σεζόν θα πάρουν μια ιδέα για μερικές από τις καινούριες μεταγραφές.

Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναικός βρίσκεται λίγο πιο μπροστά από την αντίπαλο του ως προς την ετοιμότητα και τη συνοχή, ενώ ποιοτικά δεν θα έλεγα πως μεινοεκτεί της Ρέιντζερς. Αν οι πράσινοι εμφανιστούν συγκεντρωμένοι και οι κομβικοί ποδοσφαιριστές του αποδόσουν όπως πρέπει, δύσκολα θα αποκλειστούν.

Leave a comment

Παρακαλούμε όταν σχολιάζετε να είστε ευγενικοί με τους υπόλοιπους χρήστες και να μην χρησιμοποιείτε υβριστικό λόγο.

Your email address will not be published. Required fields are marked *