Στο σημερινό μας κείμενο θα αναλύσουμε το δεύτερο αγώνα του ζευγαριού Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι, τον σούπερ σταρ Κίλιαν Εμπαπέ και το τέλος εποχής της Μάντσεστερ Σίτι.

Η Ρεάλ επικράτησε με 3-0 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου επί των πρωταθλητών Αγγλίας και προκρίθηκε στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Βασίλισσα ήταν καλύτερη και στα δυο παιχνίδια και δικαίως βρίσκεται στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κάρλο Ανσελότι επέτρεψε στην ομάδα να φανερώσει τα καλά της σημεία και έκλεισε κάθε διάδρομο στη Μάντσεστερ Σίτι. Πάμε να δούμε πως έστησε την ομάδα του:

Οι ενδεκάδες:

H Ρεάλ παρέταξε μια αναμενόμενη σύνθεση, ενώ αντίθετα η Σίτι είχε αρκετές αλλαγές σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι και φαίνεται πως επένδυσε στο απρόβλεπτο.

Κάηκε από νωρίς το πλάνο

H Σίτι ξεκίνησε το παιχνίδι με στόχο να κυριαρχήσει στον άξονα και να επιτεθεί από τα half-spaces.

Στο παραπάνω γράφημα αναδεικνύεται το πόσο κεντρικά κινούνταν οι παίκτες του Γκουαρδιόλα.

Αντίθετα οι παίκτες των Μερένχες είναι αρκετά πιο απλωμένοι στον αγωνιστικό χώρο, καθώς ήθελαν να δώσουν πλάτος στο παιχνίδι τους.

Ακόμα η Ρεάλ επέλεξε να περιμένει την αντίπαλο της, να πιέζει στοχευμένα και να κλείσει τον άξονα, με τους Ροντρίγκο και Μπέλινχαμ να συγκλίνουν διαρκώς προς τα μέσα ώστε να οδηγήσουν τη Σίτι πλάγια.

Όμως μέσα σε 3 λεπτά το πλάνο του Γκουαρδιόλα πήγε περίπατο.

Τα τελευταία 4 χρόνια η Ρεάλ βασίζεται στις αντεπιθέσεις εναντίον των Πολιτών. Και στο τελευταίο μεταξύ τους παιχνίδι επέλεξε να επιτεθεί άμεσα και να αμυνθεί σε σχετικά χαμηλά μέτρα. Μέσα σε μόλις 3′ το πλάνο των πρωταθλητών Ευρώπης απέδωσε, με μια μακρινή μπαλιά του Ασένσιο στον Εμπαπέ να ξεκλειδώνει την άμυνα των πολιτών. Ο Γάλλος επιθετικός σημείωσε στον αγώνα 2 γκολ με τους αγαπημένους του τρόπους ( με βολέ και step-over με το εξωτερικό και σουτ στην απέναντι γωνία).

Η επιλογή αυτή ήταν αναμενόμενη με τον Εμπαπέ να είναι πολύ γρήγορος και εξαιρετικός στο παιχνίδι μακριά από την μπάλα.

Έτσι από νωρίς η Σίτι βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση.

Πίστη στο πλάνο

Η Ρεάλ παρέμεινε σταθερή στο πλάνο της. 4-4-2 όταν οι Άγγλοι κυκλοφορούν την μπάλα στον άξονα, κλειστά οι γραμμές ώστε να τους κόψουν από το αγαπημένο τους παιχνίδι. Οι Μαδριλένοι πήραν άριστα σε αυτό το σημείο του παιχνιδιού με τη Σίτι να μην ολοκληρώνει ούτε μια through ball ( πάσα κάθετη ανάμεσα σε δυο αμυνόμενους) σε όλο τον αγώνα.

Με την συγκεκριμένη τακτική “κάηκε” ένα από τα μεγάλα όπλα των Άγγλων, ο Σαβίνιο, με το Βραζιλιάνο να επιχειρεί μόλις μια φορά να προσπεράσει τον αντίπαλο του και οι ενέργειες του με την μπάλα ήταν σχεδόν οι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο του. Παίζοντας κεντρικά δεν βρήκε χώρους και ήταν αποκομμένος από το παιχνίδι της ομάδας του.

Στο πρώτο ημίχρονο, όπου και κρίθηκε η πρόκριση, η αγγλική ομάδα σημείωσε μόλις 1 σουτ με 0.04 xG. Αυτό φανερώνει και την αδυναμία της να διασπάσει την άμυνα των πρωταθλητών Ευρώπης. Παράλληλα η κατοχή ήταν μοιρασμένη στο 50/50. Μεγάλο ρόλο στο γεγονός αυτό έπαιξε η επιλογή του Πεπ να βάλει δυο παίκτες στον Εμπαπέ για να κόψει την τροφοδοσία του. Με έναν παίκτη λιγότερο στην πίεση, η Ρεάλ δεν είχε θέμα στο να κυκλοφορήσει την μπάλα.

Από την πλευρά τους οι Μερένχες ήλεξαν απόλυτα το ρυθμό του παιχνιδιού με την τριάδα των χαφ να παίρνει πολλές σωστές αποφάσεις και να ανεβάζει και να κατεβάζει όποτε θέλει τον ρυθμό.

Με την παρουσία του Σεμπάγιος στο κέντρο η Ρεάλ έχει βρει έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά που της έλειπαν. Σε ένα προηγούμενο άρθρο είχα αναφέρει την ανάγκη της Ρεάλ να βρει έναν playmaker, έναν αντι-Κρός και ο Σεμπάγιος αν και χαμηλότερου επιπέδου έχει τέτοια χαρακτηριστικά.

Εκτός από τις άμεσες επιθέσεις η Ρεάλ στόχευσε στη δημιουργία καταστάσεων 1v1. Με πολλούς ικανούς ντριμπλέρ δεν είχε πρόβλημα να έχει 8/15 ντρίμπλες και να δημιουργήσει πολλές επικίνδυνες καταστάσεις.

Η Σίτι όταν αμυνόταν σε χαμηλά μέτρα επέλεξε και εκείνη ένα 4-4-2, όταν η Ρεάλ έσπαγε το πρώτο στάδιο του pressing.

Λέξη κλειδί: Ρευστότητα

Η Ρεάλ μπέρδεψε την αντίπαλο της με τη ρευστότητα της στο παιχνίδι. Οι διαρκείς εναλαγές θέσεων ανάμεσα στους παίκτες της είναι μια ελίτ προσθήκη στο παιχνίδι της από τον Κάρλο Ανσελότι. Ο Ιταλός έχει βρει τρόπο να ξεκλειδώσει τους παίκτες του και οι μεσοεπιθετικοί αποδίδουν σε τρομερά υψηλό επίπεδο.

Στο δεύτερο γκολ βλέπουμε μετά την αλλαγή του παιχνιδιού από τον Τσουαμένι τους επιθετικούς της Ρεάλ να αλλάζουν διαρκώς θέσης, με τον Βινίσιους να ξεκινά από αριστερά και να καταλήγει δεξία, τον Ροντρίγκο να παίρνει την μπάλα, να τη δίνει στον Μπέλιγχαμ και να καταλήγει κεντρικά και τον Εμπαπέ να τραβιέται αριστέρα και να τελειώνει τη φάση.

Της έλειπε η ένταση

Στο γήπεδο φυσικά παίζουν οι παίκτες και όχι οι προπονητές. Οι παίκτες της Σίτι δεν είχαν καθόλου ένταση στο παιχνίδι τους, χάσανε πολλές μονομαχίες και το pressing τους ήταν αναποτελεσματικό. Αυτό είναι θέμα θέλησης και χαρακτηριστικών.

Όπως μπορείτε να δείτε, η Ρεάλ κέρδισε 9 παραπάνω μονομαχίες από την αντίπαλο της και ήταν πολύ πιο αποτελεσματική στο 1v1. Με τέτοια ανωτερότητα στον τομέα αυτό, είναι δύσκολο να χάσεις.

Στο τρίτο γκολ η Ρεάλ σκοράρει μέσα από μια αντεπίθεση, με τον Ροντρίγκο να διανύει ανενόχλητος σχεδόν 30 μέτρα και με όλους τους παίκτες της Σίτι να έχουν γυρίσει, όλοι μαρκάρουν παθητικά, οι παίκτες των Ισπανών αλλάζουν 4 πάσες χωρίς καμία πίεση, ο Εμπαπέ κάνει την αγαπημένη του κίνηση με ανάποδο πόδι ( έδειξε ξανά την κλάση του) και οι Φόντεν και Άκε τον παρακολουθούν να σκοράρει.

Η Σίτι χρειάζεται μια νέα αρχή

Με το σκορ στο 3-0 τα υπόλοιπα γεγονότα του αγώνα είναι περιττά. Η Σίτι δεν παρήγε φάσεις σχεδόν μέχρι το 80′, ο Γκουαρδιόλα άργησε χαρακτηριστικά στις αλλαγές του ( πρώτη αλλαγή στο 77΄) και ότι έγινε αργότερα ήταν απόρροια των αλλαγών και της χαλάρωσης της Ρεάλ.

Ο Γκουαρδιόλα δεν πρόκειται να αλλάξει το στυλ του οπότε είναι αναγκαίο να υπάρξει ανανέωση του κορμού. Οι μεταγραφές του χειμώνα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση ( μπορείτε να διαβάσετε εδώ σχετική ανάλυση για τον Μαρμούς ) και φαίνεται πως αρκετοί παίκτες θα αποχωρήσουν το καλοκαίρι ( Έντερσον, Ντε Μπρόινε, Γκουντογκάν).

Η διοίκηση είναι διατεθειμένη να ξοδέψει μεγάλα ποσά και είμαι βέβαιος πως από το καλοκαίρι θα επανέλθει στα στάνταρ της.

Από την άλλη ο Κάρλο Ανσελότι έχει βρει λύσεις για το πως να συνυπάρχουν μεταξύ τους οι μεσοεπιθετικοί του ρόστερ και με τον Εμπαπέ σε τέτοια φόρμα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Ακόμα και αν “γκέλαρε” αρκετά τον τελευταίο καιρό, η Ρεάλ στα μάτια μου είναι μαζί με τη Λίβερπουλ τα φαβορί για το Τσάμπιονς Λιγκ, μισό σκαλί πάνω από την Μπαρτσελόνα και την Ίντερ.

Υ.Γ. Θα έχει ενδιαφέρον το πως θα αντιμετωπίσει τις μάχες με την Ατλέτικο στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν και ήταν ανώτερη στη τελευταία τους συνάντηση, το σκορ έληξε 1-1.

Leave a comment

Παρακαλούμε όταν σχολιάζετε να είστε ευγενικοί με τους υπόλοιπους χρήστες και να μην χρησιμοποιείτε υβριστικό λόγο.

Your email address will not be published. Required fields are marked *