Στο σημερινό μας κείμενο αναλύουμε το απίστευτο παιχνίδι ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο Μαδρίτης.
Η Μπαρτσελόνα υποδέχτηκε την Ατλέτικο για τον πρώτο αγώνα του ημιτελικού του κυπέλλου Ισπανίας, με το 4-4 να αφήνει τα πάντα ανοιχτά για τη ρεβάνς του Γουάντα Μετροπολιτάνο.
Το ματς είχε τρομερό ρυθμό, η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε για σχεδόν 75′, ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη.
Πάμε να δούμε το γιατί:
Οι ενδεκάδες


Παρότι πρόκειται για τον πρώτο αγώνα του κυπέλλου και οι δυο ομάδες ξεκίνησαν με σχεδόν όλους τους βασικούς τους και το rotation ήταν ελάχιστο. Από την πλευρά της η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε με τον Φεράν Τόρες αντί του Λεβαντόφσκι και τον Ντε Γιόνγκ αντί του Κασάδο, ενώ στη βασική ενδεκάδα βρισκόταν ο Ντάνι Όλμο, ο οποίος εναλλάσσεται στο ρόλο πίσω από τον επιθετικό με τον Γκάβι. Η Ατλέτικο που έχει γενικότερα ένα πιο ευρύ rotation και έχει αρκετούς παίκτες να μοιράζονται μερικές θέσεις, δεν είχε κάποια έκπληξη στη σύνθεση της, με τον Μούσο να είναι ο τερματοφύλακας του κυπέλλου και να υπερασπίζεται την εστία των ροχιμπλάνκος έναντι του Όμπλακ.
Με την ανακοίνωση των συνθέσεων φάνηκε και το κίνητρο των δύο αντιπάλων και το πόσο σημαντικό θεωρούσαν τον αγώνα.
Με το καλημέρα βρέθηκε σε θέση οδηγού
Η Ατλέτικο βρέθηκε με 2 γκολ μπροστά πριν τη συμπλήρωση του 6 λεπτού. Οι μαδριλένοι μπήκαν στο γήπεδο πνευματικά πιο έτοιμοι από τους Μπλαουγκράνα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πήραν προβάδισμα στο σκορ. Ο Σιμεόνε γνωρίζοντας το πόσο καλή είναι στο να βγάζει τους επιθετικούς offside, επέλεξε να τη χτυπήσει με τρεις τρόπους:
- Με 1-2
- Δίνοντας όσο περισσότερο πλάτος μπορεί στην ομάδα του
- Με μεγάλες μπαλιές
Ο πιο δύσκολος τρόπος να σπάσεις μια τέτοια άμυνα είναι οι κάθετες πάσες και δεν είναι τυχαίο που τις απέφυγε όσο περισσότερο μπορούσε ( 0 through balls σε όλο το ματς).
Στο πρώτο γκολ με μια κομπίνα μπέρδεψε την άμυνα των Καταλανών, ο Άλβαρεζ βρέθηκε μόνος στο δεύτερο δοκάρι και έδωσε το προβάδισμα στους Ροχιμπλάνκος.
Με την άμυνα της Μπαρτσελόνα τόσο ψηλά η “Ατλέτι” χτύπησε στις αντεπιθέσεις. Στο δεύτερο γκολ, ο Άλβαρεζ κλέβει την μπάλα και ο Γκριεζμάν δεν φεύγει κατευθείαν κάθετα αλλά δίνει πλάτος στην επίθεση και μένει παράλληλα onside.
Όταν η Ατλέτικο βρισκόταν χαμηλά στο γήπεδο είχε ως στόχο να βρει στην κίνηση τους ακραίους της, κυρίως τον Τζουλιάνο Σιμεόνε, ενώ όντας πιο ψηλά στο γήπεδο χτύπησε με πολλά 1-2 και με το πλάτος που είχε.
Στο παραπάνω βίντεο η Ατλέτικο εκδηλώνει αντεπίθεση με μια ωραία συνεργασία μεταξύ των παικτών της.
Εδώ φαίνεται το πλάτος που δίνει στην επίθεση της η “Ατλέτι”.
Οι ομάδες που χρησιμοποιούν την παγίδα του offside είτε έχουν γρήγορα στόπερ είτε τα στόπερ τους έχουν εξαιρετικές τοποθετήσεις. Οι Μπλαουγκράνα έχουν επενδύσει στο δεύτερο και η Ατλέτικο χτύπησε την αδυναμία τους αναγκάζοντας τους.
75′ κυριαρχίας
Από το 10′ εώς και το σχεδόν το 85′ η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε. Με τους ροχιμπλάνκος χαμηλά στο αγωνιστικό χώρο, η “Μπάρτσα” κλήθηκε να βρει τρόπο να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα και παράλληλα να προσέχει τα νότα της.
Η Ατλέτικο επέλεξε να αμυνθεί με ένα 4-4-2 όσο η Μπαρτσελόνα κυκλοφορούσε την μπάλα στο κέντρο, το οποίο γρήγορα μεταμορφωνόταν σε ένα 5-2-3 σε χαμηλά μέτρα.


Το πλάνο ξεκάθαρο. Κλείσιμο των χώρων, τρεις μπροστά ώστε να υπάρχει πλάτος σε περίπτωση αντεπίθεσης και ο Γκάλαχερ αριστερά ώστε να “ντουμπλάρει” τον Γιαμάλ.
Όμως ο Φλικ είχε απάντηση στο σχέδιο του Τσόλο. Η μπάλα πήγαινε κυρίως στα δεξιά, με τον Γιαμάλ να απομονώνεται με τον Γκαλάν και να πηγαίνει σε όσα περισσότερα 1v1 μπορεί.
Βλέπετε ο Γιαμάλ είναι απίστευτο ταλέντο ( σύμφωνα με την πλατφόρμα sofascore έχει 4,4 ανά 90′ στην Λαλίγκα) και ο Φλικ το έχει αντιληφθεί. Το σημαντικό στοιχείο σε έναν προπονητή είναι να φέρνει στην επιφάνεια τα ατού ενός παίκτης και στη συγκεκριμένη περίπτωση να βγάλει στην κατάλληλη θέση τον Γιαμάλ και να το οδηγήσει σε κατάσταση απομόνωσης υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ο Γερμανός το κάνει καλά αυτό.
Ακόμα, ο Κουντέ είτε (κυρίως) με underlaps είτε με overlaps έδινε τις απαραίτητες βοήθειες.
Ο Ραφίνια κινούταν συχνά εσωτερικά, ο Φεράν Τόρες κινούταν πιο χαμηλά ώστε να δημιουργεί υπεραριθμίες στο κέντρο και ο Μπαλντέ έδινε το αναγκαίο πλάτος.

Στην παραπάνω εικόνα γίνεται αντιληπτή η συγκέντρωση του παιχνιδιού από την Μπαρτσελόνα. Τα δυο πιο έντονα μέρη είναι η το δεξί φτερό ( λόγω Γιαμάλ) και αριστερά στο χώρο του Μπαλντέ ( εκεί που πίεζε λιγότερο η Ατλέτικο). Εκτός από ότι ο Χάνσι Φλικ επιθυμούσε να “απλώσει” την άμυνα των φιλοξενούμενων, από τα πλάγια μπορεί να ασκήσει πιο εύκολα το αγαπημένο του counter-press ( πίεση με το που χάνεται η μπάλα). Η πλάγια γραμμή είναι σύμμαχος του αμυνόμενου και το εκμεταλλεύτηκε πλήρως η Μπάρτσα.
Το άμεσο pressing της Μπαρτσελόνα είχε αποτελεσματικότητα και κεντρικά, με την εκγύμναση των παικτών από τον Γερμανό και το team του να είναι φοβερή.
Το 2-2 και το 3-2 προήλθαν από κόρνερ, με τον δεύτερο να προέρχεται από ένα ωραίο σκριν ανάμεσα στα στόπερ των γηπεδούχων. Τα δυο αυτά γκολ αναδεικνύουν τη δουλειά του τεχνικού επιτελείου και του προπονητή στημένων φάσεων.
Με πατημένο το γκάζι και στο 2ο ημίχρονο
Μέχρι και το 85′ η Μπαρτσελόνα είχε δώσει στον αγώνα τρελό ρυθμό. Διαρκές πρες, με τον Φεράν Τόρες να το εξυπηρετεί καλά, counter-press με το που χαθεί η μπάλα και καλή κυκλοφορία με οργανωτή τον Πέδρι.
Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που επιλέχθηκε αντί του Λεβαντόφσκι, καθώς δίνει τη δυνατότητα να αρχίζει την πίεση από αυτόν και να μην χρειάζεται να αλλάζει θέση με τον Ραφίνια όταν η ομάδα του πιέζει.
Όσον αφορά τον Πέδρι, η κλάση του Ισπανού χαφ είναι απαράμιλλη. H ικανότητα του να ελέγχει το τέμπο του αγώνα, να αλλάζει παιχνίδι και η ψυχραιμία του είναι μοναδική. Η Μπαρτσελόνα έχει ως στόχο να δημιουργεί ”αρκετά τριγωνάκια” μεταξύ των παικτών της ώστε να βρίσκεται σε κατάσταση +1 παίκτη.
Στην παραπάνω φάση δείτε την άψογη συνεργασία μεταξύ Όλμο, Πέδρι και Ντε Γιόνγκ και πως στέκονται οι Τόρες και Κουντέ ώστε να δημιουργούν διαρκώς ”τριγωνάκια”.
Μετά την εισόδο του Λεβαντόφσκι, η Μπαρτσελόνα έγινε ακόμη πιο επικίνδυνη με τον Πολωνό να παίρνει τις κατάλληλες θέσεις μέσα στο κουτί και να γίνεται απειλητικός.
Το 4-2 έρχεται από το αγαπημένο 1v1 του Γιαμάλ και παράλληλη πάσα στον Λεβαντόφσκι, ενώ για να πάει η μπάλα στον διεθνή Ισπανό έχει γίνει γρήγορη μεταφορά της μπάλας με συνδετικό κρίκο τον Πέδρι.
Ένα κακό δεκάλεπτο και όλα θα κριθούν στον επαναληπτικό
Με το σκορ στο 4-2 η Μπαρτσελόνα δεν διαχειρίστηκε σωστά το παιχνίδι. Με τα χαφ της να μην είναι τα πλέον κατάλληλα στην πίεση, ασχέτως πως το πλάνο ήταν πετυχημένο, ήταν δεδομένο πως θα βρει ένα καλό δεκάλεπτο η Ατλέτικο. Με την κόπωση έντονη από την πλευρά των Μπλαουγκράνα, ο Σιμεόνε ζήτησε από τον Άλβαρεζ να υπερφορτώνει την αριστερή πλευρά και να οδηγείται σε απομόνωση με τον Κουμπαρσί. Η κίνηση αυτή δημιούργησε προβλήματα στην άμυνα των Καταλανών και ο Σορλόθ έκανε την παρουσία του πιο έντονη μέσα στην περιοχή.
Το τρίτο γκολ προέρχεται από την κίνηση του Αργεντίνου, με μια κίνηση του να τραβά εκτός περιοχής τον Κουμπαρσί και με τα χαφ των Καταλανών να κινούνται λάθος, ο Λιορέντε σκόραρε ανενόχλητος μέσα από την περιοχή.
Κάκιστο τελευταίο δεκάλεπτο
Ο Χάνσι Φλικ όχι μόνο δεν χαμηλώνει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο την ομάδα, αλλά κάνει λανθασμένες αλλαγές, με αποτέλεσμα να δώσει αρκετά μέτρα στην αντίπαλο του και να δεχθεί αρκετή πίεση στα τελευταία λεπτά. Διακρίνοντας το κενό στο 3ο γκολ, έβαλε αμέσως τον Έρικ Γκαρθία, ωστόσο με τόσο ψηλά τις γραμμές, δεν έχει κάποιο νόημα η παρουσία του. Ο Ισπανός είναι στόπερ με καλή τεχνική, όχι αμυντικό χαφ. Εδώ να βάλω μια παρένθεση και να πω ότι ούτε γνωρίζω καλύτερα από τον Φλικ και τον κάθε Φλικ, απλά αρχικά είναι πιο εύκολο να κάνεις κριτική μετά το ματς και όχι να σκεφτείς τη λύση εν ώρα αγώνα και δεύτερον οι περισσότεροι προπονητές έχουν τα κολλήματα τους και αρνούνται πεισματικά να διορθώσουν κάτι που δεν δουλεύει.
Επιπλέον με την έξοδο των Πέδρι και Ραφίνια έβγαλε δυο παίκτες που είναι καλοί με την μπάλα στα πόδια και που “κοντρολάρουν” το παιχνίδι της ομάδας. Πλέον η Ατλέτικο είχε την ευκαιρία της να φέρει το παιχνίδι στα ίσα και το έκανε πραγματικότητα. Το τελευταίο γκολ του παιχνιδιού προήλθε από μια μακρινή μπαλιά, ο Κουντέ έχασε τον παίκτη του και με την αμυντική γραμμή ψηλά, με μια απλή πάσα ο Σόρλοθ βρέθηκε προ κενής εστίας και διαμόρφωσε το τελικό σκορ.
Όλα για όλα στη ρεβάνς
Το τελικό σκορ τα αφήνει όλα ανοιχτά. Το μόνο βέβαιο είναι πως και οι δύο ομάδες θα τα δώσουν όλα. Η ρεβάνς αναμένεται συναρπαστική!!
Υ.Γ. Η αυριανή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την ελληνική κοινωνία. Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε ενεργοί πολίτες και να ζητήσουμε δικαίωση για τις 57+ ψυχές που χάθηκαν σαν αύριο πριν 2 χρόνια. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στο τρένο…