Στο σημερινό μας κείμενο θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε και να αναδείξουμε την εξαιρετική δουλειά του Χάνσι Φλικ στη Μπαρτσελόνα.
Όταν το περασμένο καλοκαίρι ο Χάνσι Φλικ έφτανε στη Βαρκελώνη, κανείς δεν περίμενε μια τόσο θεαματική άνοδο στην απόδοση της Μπαρτσελόνα.
Οι Μπλαουγκράνα βρίσκονται στα ημιτελικά του Champions League, είναι το φαβορί για το πρωτάθλημα, κατέκτησαν το Super Cup και βρίσκονται στον τελικό του κυπέλλου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πέρυσι η Μπαρτσελόνα δεν κατέκτησε τίποτα και αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Champions League.
Τι έχει κάνει άραγε ο Γερμανός προπονητής και έχει μεταμορφώσει την Μπαρτσελόνα από μια καλή ομάδα, σε μια σύγχρονη και υπέροχη στο μάτι ομάδα;
Συνδύασε δύο σχολές ποδοσφαίρου
Ο Φλικ έφερε μαζί του το γερμανικό στυλ ποδοσφαίρου, με την υψηλή πίεση και το counter-press ( πίεση της μπάλας στα πρώτα δευτερόλεπτα αφού χαθεί) και το συνδύασε με την ισπανική κουλτούρα, με το ποδόσφαιρο κατοχής και τις πολλές πάσες να αποτελούν βάση της ομάδας. Το απίστευτο είναι πως έχει καταφέρει με χαφ όπως ο Κασάδο και ο Πέδρι, που δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικοί, να πιέζει σε όλο το γήπεδο. Αξίζουν και εκείνοι ένα μπράβο, καθώς επιδεικνύουν διαρκώς το υψηλό ποδοσφαιρικό iq τους.
Offside trap η βάση της άμυνας
Η Μπαρτσελόνα βασιζόμενη στο counter pressing έχει διαρκώς ψηλά τις γραμμές της. Για να αποφεύγει να δέχεται αντεπιθέσεις και επειδή είναι δύσκολο οργανωθεί η αμυντική γραμμή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, έχει επιλέξει να προσπαθεί να βγάζει offside τους αντιπάλους της, με τους Ινίγκο Μαρτίνεθ και Κουμπαρσί να το κάνουν εξαιρετικά. Τεράστιο θέμα απέναντι σε αυτήν την τακτική έχει και η Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Μαδριλένους να βρίσκονται 12 φορές σε θέση offside απέναντι στη Μπαρτσελόνα στο ματς του πρώτου γύρου για το ισπανικό πρωτάθλημα.

Πάσες και έλεγχος της κατοχής
Οι Καταλανοί βασίζονται στις πολλές πάσες, στις κινήσεις μακριά από την μπάλα και στην ικανότητα με την μπάλα στα πόδια των μέσο-αμυντικών τους . Ο Ινίγκο Μαρτίνεθ και ο Κουμπαρσί είναι οι πρώτοι σε πάσες ανά παιχνίδι στη Λαλίγκα, με τους Κουντέ και Πέδρι να βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα.
Στόχος της Μπαρτσελόνα είναι να έχει τον αντίπαλο της πάντα στο δικό του μισό και να τον εξαντλεί έχοντας τον διαρκώς πίσω από την μπάλα.

* field tilt: ο λόγος των ενεργειών που κάνει μια ομάδα στο επιθετικό τρίτο, σε σχέση με τις συνολικές ενέργειες που γίνονται στα επιθετικά τρίτα
Στην παραπάνω εικόνα γίνεται αντιληπτή η κυριαρχία της Μπαρτσελόνα σε σχεδόν κάθε αγώνα πρωταθλήματος, με την κατοχή να αποτελεί ένα από τα δύο μεγάλα όπλα της.
Θυμίζει την … Μπάγερν χωρίς την μπάλα
Ο Φλικ ζητά από τους παίκτες του να πρεσάρουν διαρκώς. Είτε σε κατάσταση build-up του αντιπάλου, είτε μόλις χάνεται η μπάλα, οι μπλαουγκράνα μένουν ψηλά στον αγωνιστικό χώρο και πιέζουν μέχρι τέλους τον αντίπαλο τους.
Το counter-press των Καταλανών κάνει τη διαφορά, οι οποίοι με το που χάνουν την μπάλα επιτίθενται στους αντιπάλους τους για να την ξανά πάρουν. Όπως ανέφερα και νωρίτερα, είναι εντυπωσιακό πως παίκτες όπως ο Πέδρι και ο Κασάδο είναι τόσο αποτελσματικοί σε αυτό το κομμάτι. Σε αυτό βοηθά η απόκτηση του Όλμο, που είναι από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς στον κόσμο στο να πιέζει τον αντίπαλο και η αγωνιστική άνοδος του Φερμίν Λόπεθ, που είναι πολύ χρήσιμος σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού.
Η Μπαρτσελόνα βασίζεται στο OOP ( out of possesion) παιχνίδι της και έχει εκπληκτικά νούμερα. Έχει το χαμηλότερο PPDA ( passes per defensive action, δηλαδή πόσες πάσες επιτρέπει στον αντίπαλο ανά αμυντική ενέργεια στο δικό του μισό) και είναι πρώτη σε ανακτήσεις της μπάλας σε υψηλά μέτρα.

Όταν ο αντίπαλος αρχίζει την ανάπτυξη του από χαμηλά, η Μπαρτσελόνα πηγαίνει σε ένα man-to-man πρες με τους δύο ακραίους μπακ να μαρκάρουν τα αντίπαλα μπακ, τους γρήγορους Γιαμάλ και Ραφίνια στα στόπερ και κρύβει τον Λεβαντόφσκι γυρνώντας τον σε χαμηλότερα μέτρα, είτε στον άξονα είτε βάζοντας τον πάνω στο αντίπαλο 6.

Build Up
Η Μπαρτσελόνα πηγαίνει σε ένα ποδόσφαιρο κατοχής και καταφέρνει πολλές φορές να σπάει το αντίπαλο press. Όταν πιέζεται από χαμηλά, δίνει πλάτος στα στόπερ, ενώ σε καταστάσεις που η μπάλα έχει βγει άουτ, βάζει τα στόπερ μέσα στην περιοχή ώστε στην πρώτη φάση ανάπτυξης να έχει ήδη τρεις ενεργούς παίκτες.

Ένας από τη δυάδα των χαφ, συνήθως ο Κασάδο ( όταν έπαιζε) μένει πιο χαμηλά και κινείται ανάμεσα στους αντίπαλους χαφ και επιθετικούς για να δημιουργείται αμυντική ανισορροπία.
Ο Χάνσι Φλικ δίνει μεγάλη έμφαση στο αριθμητικό πλεονέκτημα στον άξονα. Σε μια κατάσταση που η κατοχή ξεκινά από χαμηλά, ο Λεβαντόφσκι έρχεται συχνά χαμηλά με στόχο να πάρει την μπάλα και να συνδυαστεί με τα χαφ ( ελίτ στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο ο Πολωνός) και παράλληλα να ανοίξει χώρους για τον Ραφίνια και τον Φερμίν/Όλμο με στόχο να φύγουν στην πλάτη.

Όταν σπάει το πρώτο press, ο Κουντέ μένει χαμηλά και δημιουργεί μια τριάδα, με τον Μπαλντέ να παίρνει όλο το πλάτος της αριστερής πλευράς και τον Γιαμάλ στα δεξιά.

Όταν η Μπαρτσελόνα κυκλοφορεί την μπάλα στο αντίπαλο μισό, δημιουργεί υπεραριθμίες στον κεντρικό άξονα με το αριστερό εξτρέμ να έρχεται κεντρικά και τον Λεβαντόφσκι είτε να λειτουργεί μόνος του στην κορυφή είτε να χαμηλώνει και αυτός.
Η δημιουργική δεξιά πλευρά και η εκτελεστική αριστερή
Ο Χάνσι Φλικ επιλέγει να δίνει όλο το χώρο στα δεξιά στον Λαμιν Γιαμάλ.

*npxG: non penalty xG, σε όλα τα παραπάνω νούμερα είναι στην πρώτη δεκάδα στην Ισπανία, στις ντρίμπλες πρώτος
Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής βρίσκεται ανάμεσα στους 3-4 καλύτερους παίκτες σε 1v1 και δικαιολογημένα παίρνει τόσο μεγάλες ευθύνες.
Ο νεαρός σταρ έχει εκπληκτική σέντρα, ειδικά με το εξωτερικό του ποδιού και αποτελεί τον κύριο δημιουργικό πόλο των Μπλαουγκράνα.
Επειδή πολλοί αντίπαλοι προσπαθούν να τον ντουμπλάρουν ώστε να τον βγάλουν από τη ζώνη άνεσης του, ο Φλικ πια ζητά από τον Κουντέ να ανεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και κυρίως με underlaps να τραβά τον 1 από τους 2 αντιπάλους του Γιαμάλ.
Αντίθετα από αριστερά συγκλίνει προς τα μέσα ο Ραφίνια, υπερφορτώνει τον άξονα και δημιουργεί την εκτελεστική πλευρά.
Η ακραία χρόνια του Ραφίνια
Ο Βραζιλιάνος είναι εξαιρετικός στις κινήσεις του μακριά από την μπάλα, κινείται πολλές φορές στην πλάτη της άμυνας, διαγώνια ή κάθετα και εκτελεί με απίστευτη αποτελεσματικότητα.
Κάθε του επαφή είναι επικίνδυνη για την αντίπαλη άμυνα και γράφει μυθικά νούμερα. Αν η ομάδα του πάρει το Champions League, δύσκολα δεν θα κατακτήσει την χρυσή μπάλα. Η αλλαγή ρόλου του από το Φλικ, τον έχει ξεκλειδώσει σαν παίκτη.
Ανέβηκε ο “Λέβα”
Τα ίδια ισχύουν και για τον Λεβαντόφσκι, με τον Πολωνό να έχει ξαναβρεί την νιότη του επί Φλικ.
Η κλάση του είναι σπάνια και στα 37 παραμένει από τους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου.
Το συνδυαστικό του παιχνίδι, η τακτική του αντίληψη, το positioning και οι εκτελέσεις δημιουργούν ένα μοναδικό πακέτο.
Ο Πέδρι εκτοξεύθηκε
Προσωπικά θεωρώ τον Ισπανό τον κορυφαίο χαφ τη φετινή σεζόν, σίγουρα πάντως είναι στους 2-3 κορυφαίους.
Έχει αναπτύξει τρομερά το vision του, μαζί με τον Βιτίνια είναι οι καλύτεροι στο να σκανάρουν το γήπεδο πριν πάρουν την μπάλα και έχει ανεβάσει επίπεδο το συνολικό του πακέτο ( κουβάλημα της μπάλας, δημιουργία, λήψη αποφάσεων).
Έχει και αδυναμίες
Καμία ομάδα δεν είναι τέλεια. Έχει εκτεθεί αρκετές φορές γιατί βρίσκονται όλοι οι παίκτες ψηλά.
Όταν ο αντίπαλος δίνει πλάτος στην επίθεση του ή σπάει το man to man πρέσσινγκ στα μπακ οι Καταλανοί έχουν πρόβλημα.
Όπως και η έλλειψη ενός τερματοφύλακα λίμπερο ( ο Τσέσνι είναι εξαιρετικός κάτω από τα δοκάρια αλλά με τα λάθη του στις εξόδους έχει κοστίσει αρκετές φορές στην ομάδα του όπως με την Μπενφίκα στο 4-5 ή στο σούπερ καπ με τη Ρεάλ).
Σίγουρα επίσης έχει και άλλα θετικά. Όμως εδώ γίνεται μια γενικότερη ανάλυση του πλάνου του Φλικ και δεν γίνεται να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες.
Συνολικά είναι μια ομάδα ολοκληρωμένη, με ποιότητα σε κάθε γραμμή και έχει όλα τα φόντα να τα πάρει όλα.