Η συγκεκριμένη κίνηση του ΠΑΟΚ παραξένευσε αρκετούς φίλους της ομάδας. Ώρα όμως να βουτήξουμε στα νερά των data, με την βοήθεια του DataMB Pro, και να ανακαλύψουμε τελικά, πόσο καλός είναι ο Γεωργιανός πορτιέρο;

Εδώ παρατηρούμε το πρώτο, και πιο γενικό γράφημα, που αφορά τον δείκτη απόδοσης. Με άριστα το 100, ο νυν κίπερ του ΠΑΟΚ, Ντομινίκ Κοτάρσκι, βρίσκτεται τρίτος και οριακά πίσω από τον Θωμά Στρακόσια με σκορ 90. Για να βρούμε τον Γκουγκεσασβίλι, πρέπει να κοιτάξουμε στην όγδοη θέση, όπου και του αποδίδεται το σκορ του 67, ίδιου επιπέδου με τον Κουέστα του Άρη. Το γεγονός πως οι Τσιντότας, Μπαρραγκάν (αν και έχει παίξει λιγότερα παιχνίδια), και Τσάβες βρίσκονται μακριά του, ίσως γεννήσει υποψίες πως ο ΠΑΟΚ είχε καλύτερες επιλογές στο πρωτάθλημα. Ισχύει πράγματι αυτό;

PASSING

ΓΡΑΦΗΜΑ 1
ΓΡΑΦΗΜΑ 2

Στο συγκεκριμένο κομμάτι ο Γκουγκεσασβίλι βρίσκεται εμφανέστατα ένα επίπεδο κάτω από τον Κοτάρσκι. Το πρώτο γράφημα μας φανερώνει πως ο Κοτάρσκι ευστοχεί στο 90,27% των πασών του, εξαιρετικό ποσοστό παρόλο που η άμυνα του ΠΑΟΚ δεν τον βοηθάει φέτος. Ο Γκουγκεσασβίλι κατέχει ποσοστό -20% από εκείνο του Κροάτη (79,65%), όντας 10ος στην κατάταξη, αλλά πάνω από τον Κωσταντή Τζολάκη. Το πολύ ακραίο δεδομένο που αξίζει να εστιάσουμε, είναι το ποσοστό επιτυχίας μεταβιβάσεων στο αντίπαλο τελευταίο τρίτο (γράφημα 2). Ο τερματοφύλακας των Σερρών προβληματίζει. Ο ΠΑΟΚ φέτος έχει χρειαστεί πολλές φορές τον Κοτάρσκι να αντέξει το press του αντιπάλου, και φαίνεται πως έχει ικανοποιητικά νούμερα στο να διώχνει με ευστοχία μακριά την μπάλα (3ος στην κατάταξη με 61,54% ευστοχία). Ο Γκουγκεσασβίλι, αν θέλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, πρέπει πάση θυσία να βελτιώσει το 32,5% ευστοχία.

Το παραπάνω γράφημα μας δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Ο άξονας y αφορά τις συνολικές, όχι μόνο στο τελευταίο τρίτο, πάσες ανά 90 λεπτά, ενώ ο άξονας x το ποσοστό επιτυχίας στις πάσες. Ο Γκουγκεσασβίλι παρατηρούμε πως βρίσκεται αρκετά πίσω από τους έμπειρους Στρακόσια/Ντραγκόφσκι/Κοτάρσκι, αλλά ξεπερνά το ποσοστό του Τζολάκη στον άξονα x. Από την άλλη, περίπου 12 πάσες του βρίσκουν συμπαίκτη του άνα 90 λεπτά, με τον Κοτάρσκι να βρίσκεται μακριά στις 17+. Όταν αυτό συνδυάζεται με το 90%+ ποσοστό επιτυχίας, το βάρος που καλείται να επωμιστεί ο νέος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι, είναι μεγάλο.

ΚΑΤΟΧΗ

ΓΡΑΦΗΜΑ 1
ΓΡΑΦΗΜΑ 2
ΓΡΑΦΗΜΑ 3

Εδώ τα πράγματα κάπως βελτιώνονται. Το συγκεκριμένο κομμάτι πληγώνει τον ΠΑΟΚ τελευταία, με τον Κοτάρσκι να χάνει εύκολα την μπάλα και να προκαλεί καταστάσεις με δυσμενείς συνθήκες για την ομάδα του. Ο Γκουγκεσασβίλι, αν λάβει κανείς υπόψη πως παίζει σε μία ομάδα που παλεύει για την παραμονή, χτυπάει πάνω από το βάρος του. Το γεγονός πως η διαφορά κερδισμένων-χαμένων κατοχών ανά 90 λεπτά έιναι στο -1,67 (γράφημα 3) σε σχέση με το -1,13 του Κοτάρσκι, είναι ένα ωραίο σημάδι. Αν παρατηρήσει κανείς και τα δύο πρώτα γραφήματα, ο Κοτάρσκι χάνει 1,91 κατοχές ενώ ο Γκουγκεσασβίλι 3,2 και είναι πολύ κοντά στους Στρακόσια και Κουέστα (χάνουν 3,14 κατοχές ανά 90). Όσο για τις κερδισμένες κατοχές, το ότι ο Γκουγκεσασβίλι έχει διαφορά +0,75 (1,53-0,78) από τον προτελευταίο στο γράφημα (!) Κοτάρσκι, ανακουφίζει τους φιλάθλους των Ασπρόμαυρων!

ΦΑΚΕΛΟΣ SHOT STOPPING: ΕΙΝΑΙ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟ… ΒΟΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΦΛΙΔΑ;

ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 (ΑΞΟΝΑΣ Y- ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΩΝ/ΑΞΟΝΑΣ Χ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΝΑ 90 ΛΕΠΤΑ)
ΓΡΑΦΗΜΑ 1
ΓΡΑΦΗΜΑ 2

Το πιο καταλυτικό στοιχείο για έναν τερματοφύλακα, όσο και αν πρέπει πια να ξέρει να παίζει με τα πόδια, είναι οι αποκρούσεις. Αυτές σε κάνουν ήρωα ή μοιραίο. Ο Γκουγκεσασβίλι αποτελεί γνώστης στο να του έρχονται σουτ, αποκρούοντας 3,85 φορές ανά παιχνίδι, σχεδόν μια παραπάνω φορά από τον Κοτάρσκι, και 2,44 φορές παραπάνω από τον Τζολάκη (που προφανώς απειλείται λιγότερο). Είναι όμως καλός ο Γεωργιανός στο να σταματάει την μπάλα από το να πηγαίνει στα δίχτυα; Το ποσοστό επιτυχίας του στις αποκρούσεις είναι θετικό. Με 70,4% από τις εκτελέσεις που δέχεται να μην καταλήγουν στα δίχτυα, αποτελεί τον πέμπτο καλύτερο εκτός των εκπροσώπων των μεγάλων ομάδων, με τους Τσάβες/Τσιντώτα/Παπαδόπουλο/Μπαραγκάν να τον περνάνε, ενώ πάλι τα δεδομένα του βρίσκονται κοντά σε εκείνα του Τζολάκη (70,83% ποσοστό).

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2 (ΑΞΟΝΑΣ Y-ΔΕΧΟΜΕΝΑ ΓΚΟΛ ΑΝΑ 90 ΛΕΠΤΑ/ΑΞΟΝΑΣ Χ-ΑΠΕΤΡΑΠΟΜΕΝΑ ΓΚΟΛ ΑΝΑ 90 ΛΕΠΤΑ)

Μπορεί το δεύτερο διάγραμμα να μας δείχνει πως ο Γκουγκεσασβίλι δέχεται τα τρίτα περισσότερα γκολ ανά 90 λεπτά και αποκρούει στο αρνητικό, όμως και τα δύο στατιστικά είναι λογικά, λόγω της κατάστασης της όμαδας του. Η έμφαση πρέπει να δωθεί στα παρακάτω γραφήματα.

ΓΡΑΦΗΜΑ 3
ΓΡΑΦΗΜΑ 4

Το απίστευτο δεδομένο πως ο Γεωργιανός δέχεται 5,47 σουτ ανά παινχίδι, με μέσο όρο xG που δέχεται ανά παιχνίδι να ξεπερνά το 1,5 (1,53 συγκεκριμένα), είναι ένδειξη το πόσο αντέχει ο πορτιέρο του Πανσερραϊκού. Δεν είναι πολλοί τερματοφύλακες ικανοί να αποκρούουν και πολλά αλλά και ποιοτικά σουτ κάθε εβδομάδα.

ΦΑΚΕΛΟΣ GOALKEEPING: ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ

ΓΡΑΦΗΜΑ 1
ΓΡΑΦΗΜΑ 2

Στον αέρα, εκμεταλλευόμενος το ύψος του (1.96μ), ο Γκουγκεσασβίλι πετάγεται πιο εύκολα για να πάρει μπάλα, εξ’ου και η δεύτερη θέση στις εναέρις μονομαχίες ανά παιχνίδι. Ο Κοτάρσκι βέβαια εδώ υπερτερεί σε έναν τομέα, ποτέ δεν χάνει στον αέρα, παρότι είναι πιο κοντός! Κερδίζει 0,26 μονομαχίες ανά παιχνίδι, ενώ συμμετέχει σε 0,26! Όσο για τον Γκουγκεσασβίλι, χάνει 0,09 εναέρις μονομαχίες ανά παιχνίδι.

ΓΡΑΦΗΜΑ 3

Εδώ ο Γκουγκεσασβίλι θυμίζει… Πασχαλάκη! Έχοντας 2,28 εξόδους ανά παιχνίδι, είναι διαφορετικός στον τρόπο παιχνιδιού του από τον Κοτάρσκι, και δεν φοβάται να βγει έξω από τα μέτρα του για να κλείσει το πεδίο του αντίπαλου εκτελεστή.

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΟΤΑΡΣΚΙ-ΓΚΟΥΓΚΕΣΑΣΒΙΛΙ

Και όμως, ο Γκουγκεσασβίλι είναι πολύ κοντά σε αυτά που κάνει ο Κοτάρσκι φέτος, με μερικούς τομείς να δίνουν προβάδισμα στον Γεωργιανό. Για να καταλάβετε πιο εύκολα το παρακάτω γράφημα, όσο μεγαλύτεροι αριθμοί, τόσο πιο ψηλά σε εκατοστιαίο ποσοστό βρίσκονται οι παίχτες (σε σχέση με τους ΤΦ της Σουπερλιγκ). Το γεγονός πως ο Γκουγκεσασβίλι διαλύει κανονικά τον Κοτάρσκι στις αμυντικές ενέργεις, τις εναέριες μονομαχίες και τις εξόδους, δείχνει μια πιθανή πρόθεση του Λουτσέσκου να βρει τον νέο Πασχαλάκη. θετική ένδειξη είναι το σχετικά καλό εκατοστιαίο του Γκουγκεσασβίλι σε σχέση με τον Κοτάρσκι, όσον αφορά τις πάσες.

ΕΚΑΤΟΣΤΙΑΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 1

Στα παραπάνω ραντάρ, φαίνονται πιο αναλυτικά οι ίδιοι τομείς του παραπάνω ραντάρ σύγκρισης.

ΠΟΡΙΣΜΑ: ΕΙΝΑΙ Ο ΓΚΟΥΓΚΕΣΑΣΒΙΛΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΙΠΕΡ ΜΕ ΤΑ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ;

Όπως έχει και ο ίδιος έχει τα χέρια του ψήλα στην φωτογραφία, έτσι τα έχω και εγώ. Στο περίπου. Όπως προανέφερα, ο Γκουγκεσασβίλι φαίνεται να ανοίγει μια παλιά πόρτα για τον Λουτσέσκου, ο οποίος φαίνεται πως στρέφεται στο μοντέλο του τερματοφύλακα που τον είχαμε συνηθίσει στην πρώτη του θητεία στον ΠΑΟΚ. Εκκεντρικός, τολμηρός αλλά και έμπιστος στις εξόδους μακριά από την εστία του, καλός με τα πόδια. Ο Γκουγκεσασβίλι κατέχει τα δύο πρώτα, αλλά είναι στην κατάλληλη ηληκία για να βελτιώσει το τρίτο. Και το καλύτερο; Γνωρίζουμε ήδη πως είναι ικανότατος shot-stopper, σε μια ομάδα που είναι συνεχώς στα σχοινία. Τα χρήματα που φαίνεται να δαπανήθηκαν για το πρόσωπό του (εκτιμώνται στα 500 χιλιάδες ευρώ), στην αρχή έμοιαζαν ως αξιοπρεπέστατα. Με την κατάλληλη υποστήριξη αλλά και εξέλιξη του ιδίου, μπορεί στο μέλλον να φαντάζουν ψίχουλα!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο DataMB και το εργαλείο του, που χρησιμοποιήθηκε για το άρθρο.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *