Η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στο φετινό Ευρωμπάσκετ (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2025), αποσκοπώντας να κατακτήσει κάποιο πολυπόθητο μετάλλιο. Η τελευταία φορά που η εθνική ομάδα πάτησε στο βάθρο συνέβη το 2009 στην Πολωνία, όταν κατέκτησε την 3η θέση! Ο Βασίλης Σπανούλης φιλοδοξεί να προσφέρει στον ελληνικό λαό καινούργιες ευχάριστες εμπειρίες… αυτή την φορά από τη θέση του προπονητή!
Μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ, όπου αναδείχθηκαν οι 24 χώρες που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση, η FIBA ανακοίνωσε την νέα παγκόσμια κατάταξη. Αυτό μας ενδιαφέρει διότι βάσει αυτής της κατάταξης θα χωριστούν οι χώρες σε γκρουπ δυναμικότητας ώστε να μπορέσει να γίνει η κλήρωση και να σχηματιστούν οι όμιλοι (4 όμιλοι με 6 χώρες), στις 27 Μαρτίου στη Ρίγα, Λετονία.
Σύμφωνα με τα γκρουπ δυναμικότητας που σχημάτισε η FIBA μπορούμε να αποκλείσουμε χώρες που σίγουρα δεν θα συναντήσει η Ελλάδα στον όμιλο της, αλλά και να υποθέσουμε τους πιθανούς της αντιπάλους.

Από τις 24 παραπάνω χώρες που προκρίθηκαν σχηματίστηκαν τα εξής γκρουπ δυναμικότητας:
1ο γκρουπ: Σερβία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία
2ο γκρουπ: Λετονία(μία από τις οργανώτριες χώρες), Λιθουανία (όμιλος Φινλανδίας), Σλοβενία, Ελλάδα (όμιλος Κύπρου)
3ο γκρουπ: Μαυροβούνιο, Πολωνία (μία από τις οργανώτριες χώρες), Ιταλία, Τσεχία
4ο γκρουπ: Φινλανδία (μία από τις οργανώτριες χώρες), Τουρκία, Ισραήλ, Γεωργία
5ο γκρουπ: Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μεγάλη Βρετανία, Εσθονία (μία από τις οργανώτριες χώρες)
6ο γκρουπ: Σουηδία, Πορτογαλία, Κύπρος (μία από τις οργανώτριες χώρες), Ισλανδία
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ;
Είναι ήδη γνωστό ότι η αποστολή της Εθνικής Ελλάδος θα ταξιδέψει στην Λεμεσό όπου θα συμμετάσχει στην φάση των ομίλων. Η κάθε διοργανώτρια χώρα θα βρίσκεται και σε έναν όμιλο (π.χ: στην Λεμεσό θα βρεθούν οι χώρες που θα κληρωθούν όμιλο της Κύπρου). Επομένως είμαστε σίγουροι πως ο πρώτος αντίπαλος της Ελλάδας θα είναι η Κύπρος.
Αυτομάτως λοιπόν οι υπόλοιπες τρεις διοργανώτριες χώρες (Πολωνία, Λετονία και Φινλανδία) δεν θα συναντηθούν με την εθνική σε παιχνίδι ομίλων. Με τον ίδιο τρόπο, εφόσον από το 2ο γκρουπ δυναμικότητας που σχημάτισε η FIBA η Ελλάδα έχει ήδη τοποθετηθεί στον όμιλο της Κύπρου, τότε η άλλες τρεις χώρες του γκρουπ (Λιθουανία, Σλοβενία και όπως αναφέρθηκε πριν η συνδιοργανώτρια Λετονία) σίγουρα δεν θα ταξιδέψουν στην Λεμεσό το καλοκαίρι. Αυτονόητο επίσης είναι ότι οι υπόλοιπες χώρες από το γκρουπ της Κύπρου (Σουηδία, Πορτογαλία, Ισλανδία) δεν θα κληρωθούν στον ίδιο όμιλο με αυτή, άρα ούτε με την εθνική ομάδα.
Από το 3ο και 4ο γκρουπ είναι ήδη εκτός η Πολωνία και η Φινλανδία, ως συνδιοργανώτριες, ενώ από το 5ο η Εσθονία αποκλείεται αφού έχει ήδη τοποθετηθεί στον όμιλο της Λετονίας. Η Πολωνία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την δική της συνεργαζόμενη ομοσπονδία, οπότε δεν ξέρουμε ακόμη ποια χώρα θα βρεθεί αυτόματα στον όμιλό της.
ΠΙΘΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ
Σύμφωνα με τα παραπάνω, υποθετικά μπορούμε να αναφέρουμε τις πιθανές χώρες που θα αντιμετωπίσει η εθνική.
Από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας θα κληρωθεί μία από τις Σερβία, Γερμανία, Γαλλία ή Ισπανία.
Από το 2ο έχουμε ήδη την Κύπρο.
Από το 3ο οι υποψήφιοι είναι τρεις: Μαυροβούνιο, Ιταλία ή Τσεχία.
Από το 4ο έχουμε άλλες τρεις πιθανές χώρες: Τουρκία, Γεωργία ή Ισραήλ.
Από το 5ο αντίστοιχα: Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία ή Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
