Από τα 1.721 άρθρα γνώμης της σεζόν 2023-2024 που δημοσιεύτηκαν στην αντίστοιχη στήλη του sdna.gr, το 65.5% έχει ως θεματολογία το ποδόσφαιρο. Τη δεύτερη θέση- με χαώδη απόσταση από την κορυφή- καταλαμβάνει το μπάσκετ με 21.3%, ακολουθούμενο από το βόλει με 10.9%. Η κατηγορία «άλλο» με το ισχνό 2.3% αφορά θεματολογία άλλων αθλημάτων, όπως τα αγωνίσματα στίβου και το τέννις. Τα στατιστικά στοιχεία του άνωθεν γραφήματος μαρτυρούν ότι το ποδόσφαιρο- κυρίως- και το μπάσκετ- δευτερευόντως αποτελούν τα σημεία ενδιαφέροντος της αρθρογραφίας γνώμης του συγκεκριμένου site (και όχι μόνο), συνεκδοχικά και τα σημεία διοχέτευσης της μεγαλύτερης έντασης συναισθημάτων (βλ. παρακάτω). Βέβαια, το 2.3% της κατηγορίας «Άλλο»- δηλαδή τα 17 άρθρα σε σύνολο 1.721- έχει τη σημασία του, ενόψει των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Και αυτό γιατί σε περίπτωση διάκρισης των Ελλήνων αθλητών στα εν λόγω αγωνίσματα (ενόργανη, άρση βαρών, άλμα εις μήκος κλπ), στην ίδια ιστοσελίδα (και όχι μόνο) θα δημοσιεύονται διθυραμβικά άρθρα για την καθημερινή προσπάθειά τους υπό αντίξοες συνθήκες…

Άνδρες – Γυναίκες αρθρογράφοι σημειώσατε «άσσος» από τα αποδυτήρια στο γήπεδο του sdna.gr, με τους άνδρες να υπογράφουν 1.696 άρθρα γνώμης έναντι 25 των γυναικών. Σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι ένας από τους στόχους της έρευνας ήταν η σύγκριση των συναισθημάτων στα άρθρα ανά φύλο, αλλά προφανώς το δείγμα των είκοσι πέντε άρθρων δεν επαρκεί ώστε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ανάλυση.

Οι ρεπόρτερ των ομάδων

Το άνωθεν συννεφόλεξο(wordcloud) που προήλθε από τους τρεις αρθρογράφους του ΠΑΟΚ μας δείχνει τις κύριες θεματικές με τις οποίες ασχολήθηκαν. Εκτός από τις αναμενόμενες εμφανίσεις (ΠΑΟΚ, γκολ, Τούμπα κ.α.), αξιοσημείωτη είναι η συχνότητα των εμφανίσεων της ΑΕΚ (περισσότερο) και του Ολυμπιακού (λιγότερο) στα άρθρα του ΠΑΟΚ. Όπως φαίνεται και στα παρακάτω συννεφόλεξα, η έντονη ενασχόληση με τις αντίπαλες ομάδες είναι συχνή στην αθλητική δημοσιογραφία.

Το συννεφόλεξο – προϊόν της αρθρογραφίας των δύο ρεπόρτερ της ΑΕΚ επιβεβαιώνει την προαναφερθείσα συνήθεια της ενασχόλησης με τις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες- όχι απαραίτητα με θετικό πρόσημο. Αισθητή παρουσία έχει και το όνομα του προπονητή της ΑΕΚ, του Ματίας Αλμέιδα.

Αισθητή η παρουσία του «αιώνιου αντιπάλου» στο συννεφόλεξο του μοναδικού ρεπόρτερ Ολυμπιακού της ιστοσελίδας. Αναμενόμενη η παρουσία της λέξης τελικός και ευρωπαϊκός, λόγω της κατάκτησης του Conference League από τους «ερυθρόλευκους».

Η τετράδα κλείνει με τους τρεις ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού, οι οποίοι “τίμησαν” κι εκείνοι με τη σειρά τους τις άλλες τρεις ομάδες. Αξιοσημείωτο μεν, αναμενόμενο δε λόγω των φημών για φιλικές σχέσεις με την ΑΕΚ είναι το ενδιαφέρον των αρθρογράφων και για τη Λαμία, με την ομάδα της Φθιώτιδας να συγκεντρώνει ένα σεβαστό αριθμό αναφορών. Επίσης, το μέγεθος της λέξης «κόσμος» στο συννεφόλεξο, σε συνδυασμό με τις πλείστες αναφορές στο γ΄ήπεδο της Λεωφόρου, αποτελεί ένδειξη του μεγάλου βάρους που έχουν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού στην αρθρογραφία της ομάδας.

Σεζόν αρνητικότητας

Ο Δεκέμβρης της βίας και του «λουκέτου»

Όσον αφορά τα συχνότερα διγράμματα του μήνα, ξεχωρίζει η έντονη παρουσία του Ιβάν Σαββίδη με 147 αναφορές. Επίσης, οι αναφορές στην «οπαδική βία» (109) και το «ελληνικό ποδόσφαιρο» (127) αποτελούν τον “καθρέφτη” ενός έντονου μήνα σε ποδοσφαιρικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο Α΄υγουστος των Κροατών

Η παρουσία του διγράμματος «πλέι οφ» στην κορυφή του διαγράμματος με 325 αναφορές αποτελεί δείγμα της μεγάλης προσοχής των αρθρογράφων στο ενδεχόμενο πρόκρισης των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων στα play off του «τσάμπιονς λιγκ» (139 αναφορές) και τα «εκατομμύρια ευρώ» (127 αναφορές) που διακυβεύονταν. Στα διγράμματα «ελληνικό ποδόσφαιρο» (102 αναφορές), «Ντιναμό Ζάγκρεμπ» (101 αναφορές) και «Νέα Φιλαδέλφεια» (99 αναφορές) αποτυπώνονται τα τραγικά γεγονότα της νύχτας της 7ης Αυγο΄ύστου.

Η “κορύφωση” του Απριλίου

Ο αθλητισμός του σήμερα

Αν το συγκεκριμένο data story έπρεπε να έχει μόνο μια στατιστική απεικόνιση, αυτή θα ήταν ο πίνακας με τα συχνότερα διγράμματα του Αυγούστου. Η συγκεκριμένη εικόνα αποτελεί μια αντιπροσωπευτική αποτύπωση του «γενετικού υλικού» του αθλητισμού σήμερα. Τον αθλητισμό της εμπορευματοποίησης, όπου σε μία εικόνα συνυπάρχουν οι νεοναζί Κροάτες και τα εκατομμύρια ευρώ του Champions League που διακυβεύονται για τις μεγάλες ελληνικές Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες.

Author

Αναδημοσιεύστε τις ιστορίες μας: Αυτές οι ιστορίες δεδομένων έχουν δημιουργηθεί από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ. Τα άρθρα είναι διαθέσιμα προς αναδημοσίευση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εφόσον τηρούνται οι Όροι και Προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτή τη σελίδα.