Το αεροπλάνο, αποτελεί φόβο και τρόμο για πολλούς μέχρι και σήμερα, ακόμη και έπειτα από αμέτρητες στατιστικές έρευνες και δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν ότι είναι -πράγματι- το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο. Παράλληλα, το ΙΧ, είναι το μέσο που έχει καταλάβει την καθημερινότητα μας, με τα τροχαία να αποτελούν και αυτά καθημερινότητα. Τι κάνει το αεροπλάνο πιο επίφοβο από το αυτοκίνητο λοιπόν;
Έτσι, αποφασίσαμε να εξετάσουμε και να αναλύσουμε την αντίδραση της κοινωνίας απέναντι σε τροχαία και σε αεροπορικά ατυχήματα σε βάθος, χρησιμοποιώντας την γλώσσα python για την δημιουργία γραφημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, αναλύσαμε άρθρα με θέμα «αεροπορικά δυστυχήματα/ ατυχήματα» και άρθρα με θέμα «αυτοκινητιστικά δυστυχήματα/ατυχήματα» , για να συγκρίνουμε το πλήθος των άρθρων ανά μήνα το έτος 2022-2023.

Figure 1. Άρθρα με θέμα αεροπορικά ατυχήματα ανά μήνα

Figure 2. Άρθρα με θέμα αυτοκινητιστικά ατυχήματα ανά μήνα

Όπως επιβεβαιώνουμε από τα παραπάνω γραφήματα τα αεροπορικά ατυχήματα είναι σημαντικά λιγότερα με μόνο αποκορύφωμα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ, τα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων είναι κάθε μήνα σταθερά υψηλά.

Παρακάτω βλέπουμε τις συχνότερες λέξεις στα άρθρα για τα αεροπορικά ατυχήματα και σε αυτά για τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Figure 3. ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Figure 4. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

SENTIMENT ANALYSIS

Στο ερώτημα «Τι κάνει το αεροπλάνο πιο επίφοβο από το αυτοκίνητο λοιπόν;» ,απαντάει η παρακάτω ανάλυση συναισθημάτων σε μορφή γραφημάτων.

Η ανάλυση επικεντρώθηκε στα αρνητικά συναισθήματα δηλαδή στις αρνητικά φορτισμένες λέξεις που εκφράζουν φόβο, αγωνία, θυμό και πένθος.

Ακόμη και αν τα τροχαία ατυχήματα την περίοδο 2022-2023 ήταν 11.201 ενώ τα αεροπορικά ατυχήματα ήταν 137, ο κόσμος φοβάται περισσότερο την ιδέα μιας αεροπορικής τραγωδίας. Στο διάγραμμα μας παρατηρούμε ότι στο αεροπορικό ατύχημα του Ιανουαρίου στα άρθρα καταγράφηκαν πάνω από 12.000 αρνητικές λέξεις, ταυτόχρονα, τα τροχαία έφτασαν τις 6000 αρνητικές λέξεις.

               Figure 5. Αεροπορικά Ατυχήματα.                                 

             Figure 6. Αυτοκινητιστικά Ατυχήματα

        Figure 7 Αεροπορικά Ατυχήματα               

         Figure 8 Αυτοκινητιστικά Ατυχήματα

Ο φόβος για τον θάνατο σε αεροπλάνο είναι μεγαλύτερος από αυτόν σε αυτοκίνητο λόγω πολλών παραγόντων. Η έλλειψη ελέγχου από τους επιβάτες σε σύγκριση με την αίσθηση ελέγχου που έχουν όταν οδηγούν αυτοκίνητο, αυξάνει το άγχος. Τα αεροπορικά δυστυχήματα λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα, δημιουργώντας την αντίληψη ότι είναι πιο συχνά από ό,τι πραγματικά είναι. Η ένταση και η βίαιη φύση των αεροπορικών ατυχημάτων, με τις λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης, ενισχύουν τον φόβο. Επιπλέον, οι φοβίες για τα ύψη και τους κλειστούς χώρους συνδυάζονται στο αεροπλάνο, αυξάνοντας την αίσθηση απειλής. Επίσης, η σπανιότητα των πτήσεων σε σύγκριση με τα συχνότερα ταξίδια με αυτοκίνητο καθιστά την εμπειρία του αεροπορικού ταξιδιού πιο άγνωστη και δυνητικά απειλητική.

 Παρά το γεγονός ότι οι στατιστικές δείχνουν πως τα αεροπορικά ταξίδια είναι πολύ πιο ασφαλή από τα οδικά, αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στο να φοβούνται περισσότερο οι άνθρωποι τον θάνατο σε αεροπλάνο.

Author

Αναδημοσιεύστε τις ιστορίες μας: Αυτές οι ιστορίες δεδομένων έχουν δημιουργηθεί από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ. Τα άρθρα είναι διαθέσιμα προς αναδημοσίευση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εφόσον τηρούνται οι Όροι και Προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτή τη σελίδα.