Ένταση, ομιλίες, υποσχέσεις, κόμματα και δυναμισμός είναι κάποιες από τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την περίοδο των εκλογών. Κι αν μετά από μια νίκη ενός αρχηγού κόμματος, αυτή η ένταση είναι πιο πιθανό να δώσει τη θέση της ξανά σε μία περίοδο ηρεμίας, καμιά φορά οι εξελίξεις δεν αφήνουν χώρο για «αποκλιμάκωση».
Μέσα από τα κείμενα του section «Πολιτική» του Newsit, αναλύσαμε την περίοδο λίγο πριν, λίγο μετά αλλά και φυσικά της ημέρας των εκλογών 2023, με τα κείμενα των 15 αυτών ημερών να «μιλούν» στους αναγνώστες με πολύ συναίσθημα αλλά και έντονη θετικότητα.
Την «τιμητική» του από την περίοδο 19-06 έως 02-07 φαίνεται από το παρακάτω worldcloud πως είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα μπορεί να μη κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές, αλλά ο ντόρος γύρω από ζητήματα που τον αφορούν, κυριάρχησε στα κείμενα του συγκεκριμένου site.
Την δεύτερη μεγαλύτερη θέση εμφάνισης στα κείμενα λαμβάνει η ΝΔ. Έπειτα ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με «ΠΑΣΟΚ», «ΚΚΕ» και «Νίκη» να έχουν το ίδιο «μέγεθος» στα αποτελέσματα του worldcloud, όπως και η… δύναμή τους στις εκλογές.
Παράλληλα, συχνή είναι η εμφάνιση ρημάτων που δηλώνουν κυρίως σιγουριά και ενέργεια. Το «μπορώ», «υπάρχω» και «κάνω» φαίνεται πως χρησιμοποιούνται έντονα στα κείμενα σχετικά με πολιτικά θέματα της περιόδου αυτής.
Τέλος, παρατηρούμε πως μέσα στις λέξεις που είναι αναμενόμενο να υπάρχουν σε κείμενα που μιλούν κατά κύριο λόγο για εκλογές, υπάρχουν και οι λέξεις «ΕΣΥ» και «μισθοί». Οι λέξεις αυτές αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων – ιδιαίτερα των δύο μεγαλύτερων – και για το λόγο αυτό ίσως εμφανίζονται, αν και σε μικρή κλίμακα, στο παρακάτω worldcloud.
Πλήθος άρθρων ανά ημέρα
Με τεράστια διαφορά την ημέρα των εκλογών, στις 25 Ιουνίου, οι δημοσιεύσεις άρθρων στο κομμάτι της πολιτικής του newsit εκτοξεύθηκαν, ξεπερνώντας τα 200. Το πλήθος των άρθρων συνέχισε να είναι μεγάλο μέχρι και τις 29 Ιουνίου και μετά άρχισε να πέφτει όλο και περισσότερο και να επιστρέφει – πιθανώς – σε μια καθιερωμένη τιμή εμφάνισης αρθρογραφίας για πολιτικά.
Ακόμη, αρκετά φαίνεται πως ήταν τα πολιτικά κείμενα με κοινό περιεχόμενο. Ενδεικτικά μεγαλύτερη ομοιότητα είχαν τα κείμενα που αφορούσαν στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Για παράδειγμα: «Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ανάδειξη νέου προέδρου, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα» με το «Γιατι “παραμερισε” ο Αλεξης Τσιπρας – Οι υποψηφιοι διαδοχοι και οι fast track διαδικασιες για να μην μεινει ακεφαλος ο ΣΥΡΙΖΑ».
Συναισθηματικά μιλώντας…
Το πιο ενδιαφέρον πόρισμα που προέκυψε από την ανάλυση είναι η συναισθηματική χροιά των λέξεων που χρησιμοποιούνται στα κείμενα. Μπορεί ένα σωστά δομημένο δημοσιογραφικό κείμενο, ιδιαίτερα σε περίοδο εκλογών, να πρέπει να είναι απαλλαγμένο από συναισθηματικούς χρωματισμούς, ωστόσο στα κείμενα του newsit οι λέξεις που φανερώνουν συναίσθημα ήταν αρκετά συχνές και αντιπροσώπευαν όλη την γκάμα συναισθηματισμού. Από ειρωνεία, έκπληξη, λύπη και φόβο μέχρι και την απόλυτη χαρά.
«Αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως προκαλεί πολλά ερωτηματικά η απροκάλυπτη προσπάθεια του κ. Τσίπρα προσωπικά να στοχοποιήσει το Λιμενικό και να μην πει κουβέντα για τα άθλια δίκτυα των διακινητών», είναι για παράδειγμα ένα απόσπασμα από το κείμενο που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις.
Στο παρακάτω γράφημα μετράμε την θετικότητα που υπάρχει στα κείμενα ανά ημέρα. Στις 19 Ιουνίου φαίνεται πως είναι πολύ υψηλή ενώ, πέφτει απότομα την επόμενη ημέρα. Όσο για την ημέρα των εκλογών, η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Το αίσθημα του θυμού ήταν επίσης συχνό στις λέξεις πολλών κειμένων. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε με κόκκινο τον θυμό και με πράσινο την χαρά, μέσα στα κείμενα ανά ημέρα.
Η εμφάνιση του θυμού φαίνεται να έχει μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα ανά ημέρα, με μια πτώση στις 24, όπου πέφτει χαμηλότερα και από τα κείμενα που περιλαμβάνουν το αίσθημα χαράς. Την ημέρα τον εκλογών ο «θυμός» στα κείμενα είναι υψηλός σε σχέση με την χαρά, ενώ τις επόμενες ημέρες πέφτει απότομα.
Μπορούμε ωστόσο να ξεφύγουμε και από τη στρέβλωση των απόλυτων αριθμών που εξαρτώνται από το μέγεθος των κειμένων και να πάμε σε διαφορά των ποσοστών, ώστε η εικόνα μας ως προς την θετικότητα και αρνητικότητα των άρθρων να γίνει πιο ουσιαστική.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το πιο έντονο polarity το έχουμε αλλά στις 21/06 (αρνητικότητα) και στις 24/06 (θετικότητα).
Συγκρίνοντας και τις διαφορές θετικότητας και αρνητικότητας, παρατηρούμε ξανά πως η θετικότητα υπερτερεί σχεδόν σε όλες τις 15 αυτές ημέρες.
Αν παρατηρήσουμε τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στις 21, όπου ο αρνητισμός είναι στα ύψη, βλέπουμε ότι σχετίζονται έντονα με τα ελληνοτουρκικά, το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου αλλά και την αποφυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη, ζητήματα που πραγματικά έχουν σχέση με προβλήματα της χώρας μας και έχουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την εξωτερική της πολιτική. Από την άλλη, η θετικότητα δείχνει να υπερτερεί όλες τις υπόλοιπες ημέρες, πριν και μετά τις εκλογές.
Συνολικά, φαίνεται πως οι ημέρες των εκλογών είχαν φορτισμένα συναισθηματικά κείμενα, μέσα όμως από τα οποία κυριάρχησε το «πράσινο», συναισθήματα δηλαδή που σχετίζονται με μια πιο θετική ρητορική. Γεγονός που ίσως φανερώνει πως ο σκληρός χώρος της πολιτικής και των αντιπαραθέσεων, μπορεί σταδιακά να μετατρέπεται σε κάτι πιο ανθρώπινο, χωρίς έμφαση μόνο στα αρνητικά του αντιπάλου.