Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πανδημίας του Covid. Συγκεκριμένα, η ΓΓΠΠ με εκπρόσωπό της τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά βρίσκονταν καθημερινά στη ζωή των Ελλήνων, καθώς παρείχε διαρκή ενημέρωση για την πανδημία.
Ωστόσο, η δράση της ΓΓΠΠ δεν περιορίζεται μόνο στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά ο ρόλος της είναι πολλαπλός, καθότι έχει ως γενική αποστολή (Αρ. 1, ΠΔ 151/2004):
- Τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα αυτά.
- Την προετοιμασία, κινητοποίηση και συντονισμό δράσης του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανών κάθε μορφής καταστροφών στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχετικού σχεδιασμού ανά κατηγορία κινδύνου.
- Την αξιοποίηση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και πληροφοριών για την κινητοποίηση του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της χώρας, εν όψει απειλούμενου κινδύνου καταστροφών.
- Τον συντονισμό του έργου και των δράσεων αντιμετώπισης των καταστροφών κατά την εκδήλωση των φαινομένων, καθώς και το έργο αποκατάστασης των προκαλούμενων ζημιών.
Η ΓΓΠΠ φροντίζει να ενημερώνει τους πολίτες για τις ενέργειές της μέσω του λογαριασμού Twitter, που διαθέτει @GSCP_GR.
Πραγματοποιώντας ανάλυση στα tweets της ΓΓΠΠ των τελευταίων ετών, παρατηρούμε σε πρώτη φάση πως τα περισσότερα πραγματοποιήθηκαν το 2020, ενώ ο μήνας με το μεγαλύτερο αριθμό tweet, είναι ο Αύγουστος, γεγονός που πιθανότατα σχετίζεται με την αύξηση των πυρκαγιών τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στο παρακάτω σύννεφο λέξεων, βλέπουμε τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο στα tweets. Συγκεκριμένα, παρατηρούμε πως τα tweets της ΓΓΠΠ σχετίζονται κατά κύριο λόγο με πυρκαγιές, με τις φράσεις “κίνδυνος πυρκαγιάς”, “χάρτης πρόβλεψης” και το tag της Πυροσβεστικής να κυριαρχούν. Επιπλέον, συχνά χρησιμοποιείται η “διαχείριση κρίσεων”, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συμπεριλαμβάνεται με τη μορφή tag ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας.
Πιο αναλυτικά, οι 16 λέξεις που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στα tweets είναιοι παρακάτω:
Επιπλέον, στο παρακάτω διάγραμμα, παρουσιάζεται ο αριθμός των λέξεων που συμπεριλαμβάνεται σε κάθε tweet.
Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται η σχέση ανάμεσα στα likes και τα retweets, των tweets της ΓΓΠΠ, με βάση το οποίο παρατηρούμε πως από το καλοκαίρι του 2019 υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ likes και retweets.
Όσον αφορά τους χρήστες, οι οποίοι ήταν ενεργοί στα tweets της ΓΓΠΠ, παρατηρούμε πως συνδέθηκαν κατά κύριο λόγο από web browser και κατά δεύτερον από συσκευές android.
Καταλήγοντας, πραγματοποιώντας συναισθηματική ανάλυση στα δεδομένα, εντοπίστηκε πως το 5,6% των tweets της ΓΓΠΠ ήταν θετικά, το 94% ουδέτερα και μόλις το 0,4% αρνητικά.
Ελίνα Κουτρομάνου