Το παρακάτω άρθρο συγκρίνει το περιεχόμενο των αναρτήσεων στο Twitter των επίσημων λογαριασμών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λογαριασμός της Νέας Δημοκρατίας: @neademikratia
Ο λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ: @syriza_gr
Μια πρώτη σύγκριση αφορά τις διακυμάνσεις στους μέσους όρους των χαρακτήρων των tweets για την περίοδο του 2020. Παρατηρούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναρτά εκτενέστερα tweets, καθώς το χαμηλότερο όριο του ξεκινά από τους 170 χαρακτήρες, ενώ της Νέας Δημοκρατίας από τους 140 χαρακτήρες. Φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία, κατά την διάρκεια του έτους 2020, σημείωσε διακυμάνσεις. Άγγιξε το μεγαλύτερο όριο στους μέσους όρους των χαρακτήρων τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο, καθώς στους μεταξύ τους μήνες φαίνεται πτώση στους μέσους όρους που θυμίζει την πτώση στην αρχή του έτους. Τους δύο τελευταίους μήνες του 2020 παρατηρούνται επίσης χαμηλοί μέσοι όροι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά σχεδόν καθ’όλη την διάρκεια του 2020 τους μέσους όρους της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ακόμη και στο κατώτερό του όριο (170 χαρακτήρες) βρίσκεται αναλογικά στο υψηλότερο όριο της Νέας Δημοκρατίας (180 χαρακτήρες). Και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούνται διακυμάνσεις αλλά πιο αραιά· από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο οι μέσοι όροι των χαρακτήρων βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ κορυφώνονται τον μήνα Οκτώβριο και ύστερα από μια μικρή πτώση, ανακάμπτουν τους τελευταίους μήνες του έτους.
Νέα Δημοκρατία:
ΣΥΡΙΖΑ:
Στα παρακάτω wordclouds φαίνεται το περιεχόμενο των tweets και οι συχνότερες σε χρήση λέξεις. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να εστιάζει στα σχέδια της και στην διατήρηση της ευημερίας στην χώρα, όπως φαίνεται από την χρήση της λέξης «Σήμερα». Χρησιμοποιεί έντονα την λέξη «δέσμευση» αλλά και την έννοια του πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αναφέρεται συχνά τόσο στην «Προοδευτική Συμμαχία», όσο και στο κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό. Εστιάζει σε λέξεις τεχνικού περιεχομένου, όπως «εκπροσώπου (τύπου)», «συνέντευξη», «γραφείου (τύπου)» κ.α., σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία που φαίνεται να δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, όπως φαίνεται από την χρήση των όρων: «πανεπιστήμια», «ασφάλειας», «σεξουαλικής», «metooGR», «κουφοντίνα». Συγκριτικά, θα λέγαμε πως μια ομοιότητα των δύο wordclouds είναι η αυτοαναφορά αλλά και η αναφορά του αντίπαλου κόμματος.
Νέα Δημοκρατία:
ΣΥΡΙΖΑ:
Το περιεχόμενο των tweets, βάσει της ανάλυσης των συνδυασμών των λέξεων που συναντώνται συχνότερα, φαίνεται να επικεντρώνεται στην αυτοαναφορά στο κόμμα. Ο αμέσως επόμενος συνδυασμός λέξεων της Νέας Δημοκρατίας σε συχνότητα εμφάνισης φαίνεται να αφορά την κυβέρνηση που είχε σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ ακολουθούν κι άλλες αναφορές στο πρόσωπο του Α. Τσίπρα. Στην αντίστοιχη ανάλυση για την συχνότητα των συνδυασμών λέξεων στα tweets του ΣΥΡΙΖΑ, φανερώνεται μια εξίσου έντονη αυτοαναφορικότητα. Παρατηρείται έντονη χρήση της φράσης «Προοδευτική συμμαχία», επίσης αυτοαναφορικός χαρακτηρισμός.
Νέα Δημοκρατία:
ΣΥΡΙΖΑ:
Προχωρώντας στην ανάλυση των συναισθημάτων που εντοπίστηκαν στο περιεχόμενο των tweets, εστιάζουμε στο έτος 2020. Προκύπτουν τα εξής γραφήματα ως προς την χρήση θετικά και αρνητικά φορτισμένων λέξεων:
Η Νέα Δημοκρατία εκφράζεται με θετικές λέξεις περισσότερο στην αρχή του 2020 και με περισσότερο αρνητικές λέξεις προς το τέλος του έτους. Η ταυτόχρονη πτώση τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών λέξεων τον Μάιο υποδηλώνει πτώση στον βαθμό ανάρτησης, όπως φαίνεται και από το πρώτο γράφημα. Τον μήνα Αύγουστο, η χρήση θετικών λέξεων πέφτει κατακόρυφα, όμως ανακύπτει στην συνέχεια. Σημειώνονται πολύ έντονες διακυμάνσεις, που φαίνεται να ακολουθούν ένα μοτίβο και μια ταυτόχρονη ροή.
Αντίθετα από την Νέα Δημοκρατία, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάπτονται η χρήση θετικών λέξεων με αρνητικών, παρά μόνο στους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Από τον Απρίλιο και ύστερα, τόσο η χρήση θετικών λέξεων όσο κα η χρήση αρνητικών λέξεων σημειώνουν διακυμάνσεις, με τις αρνητικές λέξεις να βρίσκονται σταθερά σε υψηλότερη συχνότητα.
Ως προς την εκδήλωση θυμού μέσα από την χρήση λέξεων, ξανά η Νέα δημοκρατία φαίνεται να σημειώνει έντονες διακυμάνσεις, όπως μαρτυρούν οι έντονες γωνίες στο παρακάτω γράφημα. Εντονότερη χρήση λέξεων θυμού παρατηρείται τον Ιούλιο.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σημειώνεται τόσο οξείς διακυμάνσεις. Εντονότερη χρήση λέξεων που παραπέμπουν σε θυμό φαίνεται να σημειώνεται στον Οκτώβριο.
Η χρήση λέξεων εμπιστοσύνης επιβεβαιώνει την τάση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει διακυμάνσεις στα είδη των λέξεων που χρησιμοποιεί. Οι λέξεις εμπιστοσύνης φαίνεται να σημειώνουν πτώση στους μήνες: Φεβρουάριο, Μάιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο και ύστερα.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τα σταθερά μοτίβα που σημείωσε στην έως τώρα ανάλυση, σημειώνει χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης μέχρι τον Ιούλιο, όποτε κορυφώνονται διατηρούνται αρκετά υψηλά μέχρι το τέλος του έτους.
Συγκριτικά τα επίπεδα εμπιστοσύνης της Νέας Δημοκρατίας είναι χαμηλότερα, αφού το ανώτατο όριο εμπιστοσύνης είναι το 0.7, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ το 1.2. Συνεπώς, ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του έτους είναι υψηλότερα από τα ανώτατα όρια της Νέας Δημοκρατίας.
Άννα Παϊπέτη