Τον Ιούλιο του 2019 το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίζει τις εκλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, λίγο μετά το εξάμηνο διακυβέρνησης η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα τα οποία ήρθαν να ενταθούν σε μεγάλο βαθμό από το ξέσπασμα της πανδημίας, του ιού COVID-19.

To σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών είχε να αντιμετωπίσει και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζει, μια σειρά από οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Οι νεκροί από τον φονικό ιό έχουν ξεπεράσει τους 12.000. Η Ελλάδα εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Στο 1.055.454 ανέρχονται οι άνεργοι τον Απρίλιο 2021, σύμφωνα με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Η κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό της χώρας αγγίζει θέματα που αφορούν τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία. “Πρώτα παρουσιάστηκε ως Μωυσής, μετά τον ντύσανε Μακρυγιάννη, με συνέντευξη του στο Βήμα αποδεικνύεται απλά ότι είναι ένας πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου και κατώτερος των περιστάσεων”, επισημαίνει σε επίσημη αντίδρασή της η αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία διαπερνά η αντίληψη ότι η κοινωνία έχει άλλες προτεραιότητες από όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Τι δείχνει όμως η ανάλυση των tweets του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη;

Τα θέματα που απασχολούν όπως δείχνει το παραπάνω σύννεφο λέξεων και το διάγραμμα συχνά χρησιμοποιούμενων λέξεων, δείχνουν πως στο επίκεντρο βρίσκεται η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύοντας κάθε βήμα που ακολουθεί στην χώρα μας. Η αναφορά σε λέξεις όπως “σήμερα”, “ανάπτυξη”, “οικονομία”, “μέλλον” δίνουν έναν αισιόδοξο τόνο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να εστιάζουν λιγότερο σε έναν συνολικό και μακροπρόθεσμο κυβερνητικό σχεδιασμό.

Επίσης, η κριτική έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δείχνει να καταλαμβάνει αξιόλογο χώρο από τον δημόσιο “ψηφιακό” του Κ. Μητσοτάκη.



Η ανάλυση συναισθήματος που πραγματοποιήθηκε σε πλήθος 3203 tweets δείχνει ότι κατά μέσο όρο μετά την δημιουργία κυβέρνησης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται πως το συναίσθημα θετικότητας έχει ανέβει κατά κόρον, ενώ αντίθετα αρνητικά επιφορτισμένες λέξεις δείχνουν μια πτωτική τάση στην χρήση τους, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει η χώρα.

Η ανάλυση του συναισθήματος του θυμού αθροιστικά δείχνει να είναι αυξημένη με την παραλαβή της κυβέρνησης αλλά μετέπειτα δείχνει μια ξεκάθαρα κατακόρυφη μείωση.

Ο μέσος όρος όμως της ανάλυσης του συναισθήματος της ευχαρίστησης δείχνει μια σχετική ομοιομορφία μέχρι το 2021 που φαίνεται να αυξάνεται δραματικά.

Τέλος, βλέπουμε ότι φαίνεται να γίνεται χρήση πιο έντονα επιφορτισμένων συναισθηματικά λέξεων κατά το έτος 2020 και διαφορετικά συναισθήματα να παρουσιάζουν μια αύξηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές που μπορούμε να διακρίνουμε χαμηλότερες τιμές.

Άρια Σαρίδη

Author

Αναδημοσιεύστε τις ιστορίες μας: Αυτές οι ιστορίες δεδομένων έχουν δημιουργηθεί από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ. Τα άρθρα είναι διαθέσιμα προς αναδημοσίευση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εφόσον τηρούνται οι Όροι και Προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτή τη σελίδα.