Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρακολουθεί από την αρχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με ενδεχόμενα κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες ενώ έχει ήδη εκδώσει και επικαιροποιεί συστηματικά ενημερωτικό υλικό και εξειδικευμένες οδηγίες, που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.
Σε αυτό το άρθρο ακολουθεί μία λεπτομερής ανάλυση των δημοσιεύσεων του ΕΟΔΥ στο Twitter (@eody_gr).
Ας δούμε σε πρώτη φάση πόσα tweets πραγματοποιήθηκαν από το 2018 έως το 2021 αλλά και ποια χρονιά έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες δημοσιεύσεις.
Ενώ στο επόμενο γράφημα αναλύονται οι δημοσιεύσεις που έγιναν ανά μήνα κατά μέσο όρο τις 4 τελευταίες χρονιές.
Όπως φαίνεται λοιπόν και στο γράφημα, οι περισσότερες δημοσιεύσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Δημόσιας Υγείας το μήνα Μάρτιο (379 tweets) και αμέσως μετά τον Απρίλιο (347 tweets). Αξίζει να σημειωθεί πως ο μήνας με τις λιγότερες δημοσιεύσεις είναι ο Δεκέμβρης καθώς φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει 201 tweets. Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε πως από τις 4 τελευταίες χρονιές, οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος φαίνεται να είναι οι πιο σημαντικοί αφού τότε πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο και οι περισσότερες δημοσιεύσεις στο twitter από τον ΕΟΔΥ.
Στη συνέχεια, παρατίθεται το «σύννεφο λέξεων», το οποίο αφορά τις πιο συχνές λέξεις που καταγράφονται στις δημοσιεύσεις που πραγματοποιεί ο Οργανισμός στο λογαριασμό του στο Twitter.
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από το παραπάνω σύννεφο, μεταξύ των πιο συνήθων λέξεων που χρησιμοποιούνται είναι η «Ημερήσια έκθεση», ο «COVID-19», η «επιτήρησης» και ο «ΕΟΔΥ». Πρόκειται φυσικά για λέξεις που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επομένως δε μας κάνει εντύπωση που αυτές είναι και οι πιο συχνές που χρησιμοποιούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζονται οι 16 λέξεις που χρησιμοποιούνται κατά βάση σε όλες τις δημοσιεύσεις του λογαριασμού του ΕΟΔΥ.
Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε το άρθρο ”the” είναι το πιο σύνηθες στα tweets (με 1289 αναφορές), ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η λέξη ”εοδυ” (με 553 αναφορές) και τελευταίες λέξεις είναι οι ”@ecdc_eu” (με 165 αναφορές) και ”with” (με 173 αναφορές). Στις ενδιάμεσες λέξεις του διαγράμματος, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι όλες αναφέρονται κατά κύριο λόγο στην πανδημία του COVID-19, αφού σημειώνονται λέξεις όπως: «νέος, ημερήσιος, covid-19, επιτήρηση, έκθεση, εοδυ».
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συναισθηματική ανάλυση των δημοσιεύσεων, προκειμένου να αναλυθεί το συναίσθημα που προκύπτει από τα tweets που πραγματοποιεί ο Οργανισμός Υγείας.
Παρατηρούμε πως αν και τα συναισθήματα θυμού – χαράς συμπίπτουν στα περισσότερα χρονικά σημεία, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2020, οι δημοσιεύσεις συγκέντρωσαν περισσότερα συναισθήματα χαράς από συναισθήματα θυμού, ενώ προχωρώντας προς τον Ιανουάριο του 2021 μπορούμε να σημειώσουμε πως τα συναισθήματα θυμού ήταν πιο συνήθη από τα συναισθήματα χαράς.
Στο τελευταίο αυτό διάγραμμα παρατηρούνται οι κλιμακώσεις τριών διαφορετικών συναισθημάτων (θετικότητας/αρνητικότητας/εμπιστοσύνης). Μπορούμε λοιπόν να σημειώσουμε ότι αν και αρχικά τα συναισθήματα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 και κυρίως τον Ιανουάριο του 2021, τα συναισθήματα θετικότητας φαίνεται να είναι πολύ περισσότερα, σε αντίθεση με τα συναισθήματα αρνητικότητας και εμπιστοσύνης.
Έλενα Λιόγα