Η έξαρση των περιστατικών οργανωμένου εγκλήματος που έλαβαν χώρα στην χώρα μας τον τελευταίο καιρό, αφενός με τη στυγερή δολοφονία της 20ηςχρονης Καρολαϊν στα Γλυκά Νερά και αφετέρου με τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών των μαφιών μέρα μεσημέρι, δημιουργεί προβληματισμό στην κοινωνία και στα πολιτικά κόμματα.
Η κινητοποίηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα, ο οποίος με έγγραφο του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζήτησε οι διωκτικές αρχές να ενημερώνουν άμεσα την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να έχει «κλειδώσει» διατάξεις που θα αυξάνουν τα όρια κράτησης καταδίκων για οργανωμένη εγκληματικότητα, ληστείες και άλλα αδικήματα στα τρία ή τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε μία οξεία αντιπαράθεση για τα περιστατικά εγκληματικότητας. Για αυτό το λόγο στρέψαμε την προσοχή μας στις δηλώσεις πολιτικών προσώπων ώστε να κατανοήσουμε τις αντιδράσεις και την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησαν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Twitter.
Με τη γλώσσα προγραμματισμού Python εξαγάγαμε συνολικά 1000 tweets. Τα 500 από το λογαριασμό του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τα άλλα μισά από αυτόν της Όλγας Γεροσαβίλη, η οποία στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ (2018-2019) επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Για τη δημιουργία του wordcloud του κου Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, επιλέχθηκε μόνο το έτος 2020, καθώς τα tweets που ο υπουργός δημοσίευσε το 2021 ήταν ολιγάριθμα. Για την κα Γεροβασίλη επιλέχθηκε το έτος 2021 διότι μόνο τότε βρέθηκαν διαθέσιμα tweets.
Οι πιο συχνές λέξεις στα tweets
Αρχικά, η παρατήρηση του wordcloud του κου Χρυσοχοΐδη δείχνει ότι ο υπουργός αναφέρεται συχνά στην πανδημία του κορονοϊου. Δύο οι πιθανές ερμηνείες που μπορούν να δοθούν: πρώτον, διότι η πανδημία αποτελεί κεντρικό θέμα της επικαιρότητας και δεύτερον γιατί το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ συνέβαλλε στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Επίσης, ο υπουργός πολύ συχνά χρησιμοποιεί την λέξη “ολόκληρη” ως τρόπο παραπομπής σε κάποια ομιλία, συνέντευξη κ.α. Όπως γίνεται αντιληπτό λόγω της θέσης του ο κος Χρυσοχοΐδης αναφέρεται ουκ ολίγες φορές στην ελληνική αστυνομία. Εξάλλου, ο ίδιος έχει… τη δικιά του «Λευκή Βίβλο» η οποία, όπως λέει θα οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις συλλήβδην της ελληνικής αστυνομίας. O υπουργός χρησιμοποιεί λιγότερο τη λέξη χρειάζομαι, μάλλον αναφερόμενος στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της ΕΛΑΣ και την λέξη Έβρο, προφανώς για τη συμβολή της ΕΛΑΣ στην προστασία των συνόρων.
Από την άλλη, η κα Γεροβασίλη ως βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται αρκετά στη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά. Όπως ο κος Χρυσοχοΐδης, έτσι και η κα Γεροβασίλη χρησιμοποιεί τη λέξη συνέντευξη. Η χρήση των λέξεων κοινωνία και μέτρο γίνεται σε μικρότερο βαθμό από τη κα Γεροβασίλη.
Ο κύριος Χρυσοχοΐδης αναφέρεται συχνά στα tweets σε εκπομπές, φυσικά στην ελληνική αστυνομία αλλά και στη λέξη σήμερα που κατά τη γνώμη μου, υπονοεί την αναγκαιότητα των ριζικών αλλαγών στην ΕΛΑΣ.
Όπως είδαμε στο wordcloud της κας Γεροβασίλη έτσι και στο παρακάτω γράφημα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αποτελούν το κεντρικό σημείο αναφοράς της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίρριψη ευθυνών στη Νέα Δημοκρατία και οι προσωπικές επιθέσεις στον κο Μητσοτάκη αποτυπώνουν την επικοινωνιακή ατζέντα του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αντιμάχεται τη κυβέρνηση.
Ο κος Χρυσοχοϊδης ήταν πολύ ενεργός στο twitter το 2015, όταν και αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ. Για την κα Γεροβασίλη δεν βρήκαμε tweets από άλλα έτη.
Όσον αφορά το βαθμό ομοιότητας των tweets , βρέθηκε ότι το tweet του κου Χρυσοχοΐδη «Νοιώθω την υποχρέωση να συγχαρώ και δημοσίως την ομάδα που εργάστηκε για την υπόθεση αυτή.. », ομοιάζει με ένα άλλο που αναφέρει «Νοιώθω πως όλο το κομματικό- πολιτικό μας σύστημα είναι αμετανόητο». Ωστόσο, η ομοιότητα δεν είναι στατιστική σημαντική καθώς η τιμή είναι πολύ λιγότερη από 0.6.
Όμως, δύο tweets της κας Γεροβασίλη αν και δεν έχουν στατιστικά σημαντική ομοιότητα μεταξύ τους, έχουν υψηλότερο βαθμό ομοιότητας απ’ ότι τα tweets του υπουργού. Τα tweets που ανέβασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν τον κόσμο σε απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο. Τα tweets είναι τα εξής: « Όχι στη φθηνή και ελαστική εργασία. Όχι στην κατάργηση του 8ωρου. Ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια. Την Πέμπτη 10/6, απεργούμε…» και « Ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια, Πέμπτη 6 Μαΐου απεργούμε.11.00 π.μ, Πλατεία Κλαυθμώνος».
Παρατηρώντας τη συχνότητα των δημοσιεύσεων μέσα στο χρόνο, βλέπουμε ότι ο αριθμός των tweets του υπουργού είχε κατακόρυφη πορεία από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον λόγο που ο κος Χρυσοχοϊδης τουιταρε λιγότερο εκείνη την περίοδο αλλά υποθέτουμε ότι ήταν απασχολημένος με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων το οποίο παρουσιάστηκε την 21η Ιανουαρίου. Έκτοτε άρχισε να δημοσιεύει περισσότερο στο Twitter.
Τί συναισθήματα κρύβουν τα tweets;
Τέλος, η ανάλυση συναισθήματος (sentiment analysis) των tweets μας έδωσε χρήσιμα αποτελέσματα. Όσον αφορά την συναισθηματικά χροιά των tweets παρατηρούμε ότι σε γενικές γραμμές τόσο ο υπουργός ΠΡΟΠΟ όσο και η κα Γεροβασίλη δημοσιεύουν θετικά posts. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα tweets της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ περιέχουν τόσο αρνητικά όσο και θετικά συναισθήματα. Αυτή η αντιφατικότητα στα tweets ίσως να υποδηλώνει ότι η κα Γεροβασίλη αφενός αναφέρεται αρνητικά στη κυβέρνηση και αφετέρου προσπαθεί να δώσει θετικό πρόσημο στο κόμμα της. Επίσης, τα tweets του Υπουργού από την αρχή του Μαΐου έως σήμερα δεν εμπνέουν μεγάλη εμπιστοσύνη. Για την έλλειψη εμπιστοσύνης στο λόγο του μπορεί να ευθύνονται τα μαζεμένα περιστατικά εγκληματικότητας που συνέβησαν το τελευταίο δίμηνο (συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Γιώργος Καραϊβάζ που έγινε στις 9 Απριλίου).
Συναισθηματική χροιά tweets Χρυσοχοΐδη ανά μήνα
πράσινο = θετικό
κόκκινο = αρνητικό
μπλε = εμπιστοσύνη
Συναισθηματική χροιά tweets Γεροβασίλη ανά μήνα
πράσινο = θετικό
κόκκινο = αρνητικό
μπλε = εμπιστοσύνη
Αθανάσιος Σουλιώτης