Στην εποχή του Covid-19 την οποία και διανύουμε, είναι χρήσιμη μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η ελληνική ειδησεογραφία μιλά για αυτό το φλέγον ζήτημα, τις λέξεις και εκφράσεις χρησιμοποιεί. Ταυτόχρονα, κατά τη διερεύνηση του δημόσιου λόγου σχετικά με το θέμα του Covid-19 έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εκφράζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχετικά με τον Covid-19, και ιδιαίτερα σχετικά με το ζήτημα των εμβολίων. Ο εμβολιασμός έχει αποτελέσει ένα ζήτημα διχασμού της κοινωνίας, όχι μόνο της ελληνικής, για αυτό και παρουσιάζει ενδιαφέρον η ανάλυση του περιεχομένου των tweets του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με αυτό το θέμα. 

Ακόμη περισσότερο, το περιεχόμενο των tweets του σχετικά με τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει πιο κατανοητό, αν το δούμε σε σύγκριση με κάποια στοιχεία που αφορούν το σύνολο των tweets του Πρωθυπουργού.

Ως “εκπρόσωπος” της ελληνικής ειδησεογραφίας επιλέχθηκε το CNN.gr από το οποίο και αντλήθηκαν 209 άρθρα, με την αναζήτηση της λέξης “covid”.

Παρακάτω βλέπουμε το word cloud των άρθρων που αναλύθηκαν από το CNN.gr με την αναζήτηση της λέξης “covid”.

Στο word cloud φαίνεται πως συχνά στα άρθρα του CNN σχετικά με τον κορονοϊό, γίνεται αναφορά στην εξάπλωση του ιού, καθώς και στο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε κατά την οποία γίνεται ο εμβολιασμός των πολιτών. Επίσης συχνή αναφορά γίνεται και στην πρόσφατη μετάλλαξη δέλτα του ιού, και φυσικά στη λέξη “Ελλάδα”. Αναφορές υπάρχουν και στις λέξεις εμβόλιο, εμβολιασμός αλλά και στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ.Μητσοτάκη.

Εδώ βλέπουμε και πιο καθαρά τις πιο συχνές λέξεις στα άρθρα που αναλύθηκαν από το CNN.gr.

Με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται, όπως είναι και αναμενόμενο η λέξη covid (αφού ήταν και το keyword αναζήτησης των άρθρων), ενώ συχνή αναφορά γίνεται στις λέξεις “κορονοϊός”, “Ελλάδα”, “πιστοποιητικό”, “εξάπλωση”, “μετάλλαξη” , “εε” , “εμβολιασμένους” .

Στην κατανόηση του περιεχομένου των άρθρων που αναλύθηκαν βοηθά και η παρουσίαση των πιο συχνών ζευγαριών λέξεων.

Τα πιο συχνά ζευγάρια λέξεων φαίνεται πως είναι : “covid 19”, “εξάπλωση covid”, “ψηφιακό πιστοποιητικό”, “πιστοποιητικό covid”, “μετάλλαξη δέλτα”. Με μικρότερη συχνότητα εμφανίζονται και τα ζευγάρια “θάνατοι covid”, “μεθ covid”, “covid free”.

Τα tweets του Έλληνα Πρωθυπουργού σχετικά με τον εμβολιασμό.

Αφού πήραμε μια ιδέα του τρόπου με τον οποίο το CNN.gr μιλά γύρω από το θέμα του covid-19 και των εκφράσεων που συχνά χρησιμοποιούνται, θα προχωρήσουμε στην ανάλυση των tweets του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ.Μητσοτάκη, από τον λογαριασμό @PrimeministerGR. Θα γίνει ανάλυση τόσο του συνόλου των tweets του όσο και συγκεκριμένα των tweets που αναφέρονται στα εμβόλια και τον εμβολιασμό.

Ξεκινώντας, θα δούμε το wordcloud των tweets που αναφέρονται στα εμβόλια και τον εμβολιασμό. Τα tweets που βρέθηκαν να αναφέρονται στο θέμα των εμβολίων και του εμβολιασμού ανέρχονται σε 220. 

Όπως είναι φυσικό, βλέπουμε πως αναφέρονται συχνά οι λέξεις “εμβόλιο”, “εμβολιασμός”. Επίσης συχνά αναφέρονται οι λέξεις “σήμερα”, “ραντεβού”, “πολίτες”, “πανδημία”, “υγεία”, “παρεμβάσεις”.

Παρακάτω βλέπουμε πιο καθαρά τις λέξεις που εμφανίζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα, στα tweets που σχετίζονται με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό.

Εδώ φαίνεται επιπρόσθετα πως συχνή είναι και η λέξη “ασφάλεια” στα tweets του πρωθυπουργού σχετικά με τον εμβολιασμό.

Η καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου των tweets μπορεί να γίνει με την παρουσίαση των πιο συχνών ζευγαριών λέξεων.

Τα πιο συχνά ζευγάρια λέξεων στα tweets είναι “covid 19”, “εμβόλια ασφαλή”, “διαδικασία εμβολιασμού”, “ασφαλή αποτελεσματικά”, “μαζικού εμβολιασμού”, “συντομότερο δυνατόν”, “συμπολίτες εμβολιαστούν”, τείχος ανοσίας”, “ήρθε ώρα” . 

Γίνεται φανερό λοιπόν πως ο Κ. Μητσοτάκης στα tweets του σχετικά με τον εμβολιασμό κάνει συχνά λόγο για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των πολιτών.

Πόσο συχνά όμως ο Πρωθυπουργός ανεβάζει tweets σχετικά με τον εμβολιασμό;

Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε τον αριθμό των tweets που αναφέρονται στον εμβολιασμό και τα εμβόλια ανά μήνα.

Σε αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να δουμε τον αριθμό των tweets σχετικά με τα εμβόλια σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των tweets του Πρωθυπουργού που αναλύθηκαν. Ο συνολικός αριθμός των tweets του Κ.Μητσοτάκη που αναλύθηκαν ανέρχεται σε 3.250 tweets.

Ενδεικτικά λοιπόν, μέσα από αυτή τη σύγκριση, μπορούμε να δούμε πως τον μήνα Ιούνιο (6ος)  τα συνολικά tweets του Κ.Μητσοτάκη ήταν λίγο παραπάνω από 350, και από αυτά λιγότερα από 25 αναφέρονταν στα εμβόλια και τον εμβολιασμό.

Εδώ βλέπουμε και ένα επιπλέον γράφημα, στο οποίο φαίνεται ένας μέσος όρος των tweets ανά μήνα του Πρωθυπουργού:

Μέσος όρος των συνολικών tweets του Πρωθυπουργού ανά έτος:

Τα συναισθήματα που υπάρχουν στα tweets του Κ.Μητσοτάκη.

Κλείνοντας αυτή την ανάλυση είναι χρήσιμο να γίνει μία αναζήτηση των συναισθημάτων που κυριαρχούν στα tweets του Κ.Μητσοτάκη, ώστε να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το περιεχόμενο των tweets που δημοσιεύει.

Ξεκινώντας θα εξετάσουμε κατά πόσο τα tweets του Πρωθυπουργού περιλαμβάνουν θετικές και αρνητικές εκφράσεις.

Στο γράφημα αυτό παρουσιάζονται οι θετικές εκφράσεις που εντοπίστηκαν στα tweets του Κ.Μητσοτάκη.

Σε σύγκριση με το επόμενο γράφημα που παρουσιάζει τις αρνητικές εκφράσεις:

Παρατηρούμε πως συχνότερες γενικά είναι οι θετικές εκφράσεις, ενώ οι αρνητικές ήταν σε μεγάλη άνοδο από το 2018 έως το 2019, αλλά μειώθηκαν αισθητά κατά το έτος 2021. Εικάζουμε πως η πορεία της διαχείρισης της πανδημίας κατά το έτος 2021 επέτρεψε τη μείωση των αρνητικών εκφράσεων, καθώς ο Πρωθυπουργός εκφράζει την αισιοδοξία του για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας.

Έπειτα θα δούμε ένα γράφημα που απεικονίζει τις λέξεις και εκφράσεις που φανερώνουν θυμό.

Στο γράφημα φαίνεται πως την περίοδο κοντά στον Ιούλιο του 2020 οι εκφράσεις θυμού ήταν αυξημένες, ενώ γενικότερα παρατηρούνται αυξομειώσεις στην πάροδο του χρόνου. 

Τέλος, θα γίνει απεικόνιση κάποιων συνδυαστικών γραφημάτων, ώστε να φανούν εντονότερα διαφορές και συσχετίσεις.

Εδώ βλέπουμε τις εκφράσεις θυμού με κόκκινο χρώμα και τις εκφράσεις χαράς με πράσινο:

Γίνεται εμφανές πως οι εκφράσεις χαράς και θυμού εναλλάσσονται μεταξύ τους στα tweets του Κ.Μητσοτάκη, και δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στη συχνότητα εμφάνισης των δύο αυτών κατηγοριών εκφράσεων.

Τέλος, θα παρουσιαστεί μια απεικόνιση των θετικών, των αρνητικών εκφράσεων, και των εκφράσεων που φανερώνουν εμπιστοσύνη.

Κλείνοντας λοιπόν βλέπουμε πως οι θετικές εκφράσεις κυριαρχούν στα tweets του Πρωθυπουργού, Κ.Μητσοτάκη, ενώ οι αρνητικές εκφράσεις και οι εκφράσεις που φανερώνουν εμπιστοσύνη βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα.

Ευαγγελία Λαμπροπούλου

Πηγές:

https://www.cnn.gr/search?q=covid&

Tweets by PrimeministerGR

Author

Αναδημοσιεύστε τις ιστορίες μας: Αυτές οι ιστορίες δεδομένων έχουν δημιουργηθεί από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ. Τα άρθρα είναι διαθέσιμα προς αναδημοσίευση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εφόσον τηρούνται οι Όροι και Προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτή τη σελίδα.