Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς για την ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς παίζει πρωταρχικό ρόλο στην οικονομική πρόοδο της χώρας, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στη διατήρηση και συντήρηση χωριών και πόλεων ιδιαίτερης πολιτισμικής σημασίας. Δεδομένης της σημαντικότητας του τουρισμού για τη χώρα μας, πραγματοποίησα μία σύντομη έρευνα συγκρίνοντας την τουριστική δραστηριότητα των ετών 2022-2023, μέσα από την ανάλυση της αρθρογραφίας του newsit.gr και επικεντρώθηκα στην ανάλυση των τουριστικών περιόδων από την αρχή του έτους μέχρι τη λήξη της σεζόν. Για την εκπόνηση της έρευνας χρησιμοποίησα επίσης στατιστικά και δεδομένα από ιστοσελίδες σχετικά με τον τουρισμό, ενώ παράλληλα δημιούργησα και τα δικά μου διαγράμματα δεδομένων και συννεφόλεξα μέσω της χρήσης της γλώσσας προγραμματισμού Python.

Το 2019 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό, καθώς ο κλάδος σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξή του τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, ανάπτυξη που όμως ανακόπηκε δραματικά λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας Covid-19, η οποία περιόρισε σημαντικά τις μετακινήσεις και επέβαλε περιορισμούς. Το 2022 όμως ο κλάδος ανέκαμψε εντυπωσιακά, σημειώνοντας συνολικά 17,70 δισ. ευρώ από ταξιδιωτικές εισπράξεις όπως μπορούμε να δούμε αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα που απεικονίζει τις μηνιαίες εισπράξεις.

Η άνοδος του τουρισμού, παρόλο που αναφέρεται σε όλη την Ελλάδα, είναι εμφανές μέσα από την αρθρογραφία, ότι τα νησιά κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των επισκεπτών όπως αποτυπώνεται και στο παρακάτω συννεφόλεξο.

Η κατακόρυφη ανάπτυξη του τουρισμού και η δημοφιλία της Ελλάδας ιδιαίτερα το 2022, γίνεται εμφανής επιπλέον μέσα από τη συναισθηματική ανάλυση των άρθρων του newsit την περίοδο εκείνη. Πιο συγκεκριμένα, είναι αισθητή η διαφορά των συναισθημάτων, με τα θετικά να κυριαρχούν στο διάγραμμα ειδικά κατά την περίοδο πριν την επίσημη έναρξη της σεζόν, καθώς εκείνο το διάστημα γράφονται τα περισσότερα άρθρα που αναφέρουν τις προτιμήσεις και τις κρατήσεις που έχουν γίνει για την καλοκαιρινή περίοδο.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ / ΑΡΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Κατα το οποίο όσο πιο πάνω από το μηδέν είναι οι τιμές τόσο πιο πολύ θετικότητα εκφράζεται για τον τουρισμό στην ελληνική αρθρογραφία.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ / ΑΠΟΣΤΡΟΦΗΣ

Κατά το οποίο ξανά οι τιμές άνω του μηδενός εκφράζουν το βαθμό εμπιστοσύνης και οι τιμές κάτω από το μηδέν εκφράζουν την αποστροφή ενδεχομένως δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο στο πεδίο του τουρισμού.

Όσον αφορά στο 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Ττε για το πρώτο τετράμηνο του έτους οι προβλέψεις είναι πολύ θετικές καθώς υποστηρίζουν πως ο κλάδος του τουρισμού όχι μόνο θα απολαύσει άλλη μία καλή χρονιά αλλά παράλληλα θα ξεπεράσει τις εισπράξεις τόσο του 2019 όσο και του 2022, αφού σημειώνει 1.072 εκ. τουρίστες περισσότερους από την προηγούμενη χρονιά. Στο διάγραμμα το παραπάνω επιβεβαιώνεται, καθώς οι εισπράξεις των μηνών από Ιανουάριο έως Απρίλιο του 2023 ξεπερνούν σταθερά εκείνες του 2022, τιμές που αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ειδικότερα, ο Υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως οι οικονομικές εισπράξεις από τον τουρισμό το 2023, πρόκειται να ξεπεράσουν τις προηγούμενες χρονιές κατα 10%. Η ανοδική πορεία αυτή οφείλεται όχι μόνο στην παράταση της τουριστικής περιόδου, αλλά επίσης και στην επίτευξη καινούργιων εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών και στην ενθάρρυνση του τουρισμού στην Ελλάδα όλο το χρόνο, ιδέα που αποτελεί το βασικό στόχο για το 2023.

Σύμφωνα με την αρθρογραφία του newsit για τον τουρισμό του 2023, τα συναισθήματα των τουριστών που αποτυπώνονται μέσα από τις προτιμήσεις τους στα μέρη που θέλουν να επισκεφθούν, είναι ξανά αρκετά θετικά όπως φαίνεται και στα παρακάτω διαγράμματα, τα οποία μετράνε τη συναισθηματική χροιά των κειμένων.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ / ΑΡΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΧΑΡΑΣ / ΘΥΜΟΥ

Παρατηρείται πως τα κείμενα του newsit για τον τουρισμό του 2023 διακατέχονται από λέξεις που εκφράζουν συναισθήματα χαράς.


Εφόσον οι χρονιές του 2022 και του 2023 απολαμβάνουν ιδιαίτερα αυξημένες εισροές τουριστών φαντάζει λογικό τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στα άρθρα για εκείνες τις περιόδους να έχουν σχετικά παρόμοιες τιμές. Συνάμα, μπορεί επίσης να δικαιολογηθεί και η ομοιότητα των άρθρων της μιας περιόδου με της άλλης καθώς οι συγγραφείς των κειμένων είναι οι ίδιοι, εργαζόμενοι της ιστοσελίδας newsit, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν παρόμοια και τυποποιημένη γλώσσα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και στο παρακάτω heatmap, το οποίο δείχνει ότι η διαφορά των κειμένων έγκειται σε 0,01.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όπως το 2022 έτσι και το 2023 η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερη αυξημένη. Κάτι το οποίο διαφοροποιεί όμως τις δύο χρονιές είναι πως φέτος κυρίως η Μύκονος αλλά και η Σαντορίνη έχουν δει μια δραματική πτώση της τάξης του 20,4% και αντίστοιχα 3,4% σε σχέση με το 2022, εξαιτίας της ακρίβειας, των περιστατικών συχνής εξαπάτησης των τουριστών κλπ. Παρόλα’ αυτά όμως, η άνοδος της τουριστικής κίνησης δεν αναμένεται να μειωθεί, καθώς τη θέση των παραπάνω νησιών έχουν καταλάβει φέτος πιο “alternative” προορισμοί όπως η Άνδρος, η Σάμος, η Μήλος και η Σκιάθος.

Author

  • Μελίνα Καμινάρη

    Η Μελίνα Καμινάρη είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΕΚΠΑ

    View all posts

Αναδημοσιεύστε τις ιστορίες μας: Αυτές οι ιστορίες δεδομένων έχουν δημιουργηθεί από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ. Τα άρθρα είναι διαθέσιμα προς αναδημοσίευση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εφόσον τηρούνται οι Όροι και Προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτή τη σελίδα.