Όπως όλοι γνωρίζουμε οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για όλη την Ευρώπη. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν τους βουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται κατανοητή η ύψιστης σημασίας αξία για την ψήφο όλων μας στις ευρωεκλογές, με την ψήφο μας μπορούμε να εκλέξουμε τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψήφος κάθε πολίτη μετράει και με αυτήν μπορεί να ακουστεί η φωνή μας. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω είναι θλιβερό αυτό που συνέβη στις φετινές ευρωεκλογές που παρουσιάστηκε ένα αυξημένο ποσοστό αποχής τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λόγω των φετινών αποτελεσμάτων και του ποσοστού αποχής συγκεντρώθηκαν άρθρα με θέμα την αποχή από τις Ευρωεκλογές από τις 9/6/2024, δηλαδή την ημέρα που πραγματοποίθηκαν, μέχρι και δύο βδομάδες αργότερα 25/6/2024. Με την διεξαγωγή αυτής της έρευνας επιθυμούμε να κατανοήσουμε πως οι ελληνικές ιστοσελίδες ανταποκρίθηκαν και μετέδωσαν την αποχή των Ευρωεκλογών, αλλά και τα συναισθήματα που δημιούργησε στον κόσμο.

Συνολικά τα άρθρα που λάβαμε υπόψη μας για την έρευνα προήλθαν από διάφορες ιστοσελίδες, οι κυριότερες όμως ήταν αυτές οι 10, που όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα. Με αρκετά μεγάλη διαφορά οι 10 αυτές ιστοσελίδες δημοσίευαν καθημερινά πολλά άρθρα με θέμα τις ευρωεκλογές και την αποχή.
Επιπλέον, είδαμε πόσα άρθρα δημοσιεύτηκαν μέσα σε αυτές τις δύο βδομάδες καθημερινά.


Το γράφημα που παρουσιάζεται αναλύει τον αριθμό των άρθρων που δημοσιεύτηκαν ανά ώρα της ημέρας σχετικά με την αποχή από τις ευρωεκλογές. Παρατηρούμε ότι η κατανομή των δημοσιεύσεων έχει μια σαφή τάση αύξησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, με το μεγαλύτερο αριθμό άρθρων να δημοσιεύονται στις 11 π.μ., όπου ο αριθμός των δημοσιεύσεων ξεπερνά τις 400. Στη συνέχεια, υπάρχει μια σταδιακή μείωση μέχρι τις 4 π.μ., όπου σημειώνεται ο χαμηλότερος αριθμός δημοσιεύσεων. Αυτή η κατανομή μπορεί να αντανακλά την προτίμηση των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, όταν η αναγνωσιμότητα είναι πιθανότατα υψηλότερη.
Όπως είναι λογικό τα περισσότερα άρθρα με θέμα την αποχή των ευρωεκλογών δημοσιεύτηκαν μια μέρα μετά την διεξαγωγή τους, δηλαδή στις 10 Ιουλίου του 2024. Ενώ ταυτόχρονα, γίνεται αντιληπτό πως ενώ αυτο το θέμα κυριαρχούσε για 4 με 5 μερές στις δημοσιέυσεις των ιστοσελίδων, όσο περνούσαν οι μέρες τα άρθρα με θέμα την αποχή και τις Ευρωεκλογές μειώνονταν δραματικά.
Πιο συγκεκριμένα, τα άρθρα που περιέχουν την λέξη αποχή ανά μέρα φαίνεται ότι τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν επίσης μια μέρα την διεξαγωγή των εκλογών όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα. Αφού τότε το θέμα ενδιέφερε περισσότερο το αναγνωστικό κοινό.


Αναλύοντας τα άρθρα σχετικά με την αποχή από τις ευρωεκλογές του 2024, παρατηρείται ότι συγκεκριμένες λέξεις εμφανίζονται συχνότερα, όπως αποτυπώνεται στο παραπάνω wordcloud. Οι λέξεις “αποχή”, “ευρωεκλογές”, “ΣΥΡΙΖΑ”, “ΝΔ”, “ΠΑΣΟΚ” και “κυβέρνηση” είναι μεταξύ των πιο κοινών, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την πολιτική σκηνή και τα κύρια κόμματα της Ελλάδας. Οι αναφορές στις “εκλογές”, στα “αποτελέσματα” και στους “πολίτες” επισημαίνουν την έμφαση που δίνεται στη συμμετοχή και την αντίδραση του εκλογικού σώματος. Η συχνή εμφάνιση της λέξης “Ελλάδα” δείχνει ότι η ανάλυση επικεντρώνεται στις εθνικές πολιτικές εξελίξεις και στην επίδρασή τους στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Επιπλέον, οι αναφορές σε “Κυριάκος Μητσοτάκης” και “κόμματα” υπογραμμίζουν τον ρόλο των ηγετών και των πολιτικών φορέων στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στην αποχή των ψηφοφόρων.

Το πρώτο γράφημα δείχνει τη μέση θετικότητα των άρθρων ανά ημέρα. Η θετικότητα των άρθρων παρουσιάζει κάποιες διακυμάνσεις κατά την περίοδο ενώ παράλληλα, σημειώνεται μία κορύφωση γύρω στις 19-20 Ιουνίου. Η σταθερή αύξηση στη θετικότητα των άρθρων δείχνει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ή ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές.

Το δεύτερο γράφημα δείχνει τη μέση αρνητικότητα των άρθρων ανά ημέρα. Η αρχική υψηλή αρνητικότητα μπορεί να αντικατοπτρίζει μια μεγάλη απογοήτευση ή κριτική γύρω από το θέμα της αποχής από τις ευρωεκλογές. Η πτώση μετά την αρχική κορύφωση μπορεί να δείχνει είτε την εξομάλυνση των αντιδράσεων είτε μια αλλαγή στην θεματολογία των άρθρων.

Στο γράφημα βλέπουμε δύο καμπύλες, μία για τα θετικά άρθρα(πράσινη) και μία για τα αρνητικά άρθρα(κόκκινη).
Το γεγονός ότι η αρνητικότητα ήταν πολύ υψηλή στις αρχές της περιόδου μπορεί να δείχνει την αρχική ανησυχία ή απογοήτευση του κοινού.Η εξισορρόπηση των θετικών και αρνητικών απόψεων με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δείχνει ότι οι αναγνώστες είτε προσαρμόζονται στις ειδήσεις είτε οι ειδήσεις γίνονται πιο ουδέτερες ή ισορροπημένες.