Καθημερινά γυναίκες της διπλανής πόρτας πέφτουν θύματα σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας με αποκορύφωμα να δολοφονούνται μέσα στο σπίτι ή τον εργασιακό τους χώρος ακόμα και μπροστά στα μάτια των παιδιών τους. Ο όρος γυναικοκτονία έχει δημιουργηθεί πριν από περίπου δύο αιώνες αλλά ακόμα και σήμερα αμφισβητείται ως μη ευσταθής από νομικής άποψης. Απορίας άξιο είναι, βέβαια, γιατί ο όρος γυναικοκτονία ενοχλεί περισσότερο από τον όρο δολοφονία. Ή μήπως δεν θα έπρεπε να απορούμε;
Οι συνθήκες εγκλεισμού τις οποίες επέβαλε ο covid-19, σε συνδυασμό με μια γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση, οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Ταυτόχρονα το κίνημα #metoo έφερε στο φως συνταρακτικά περιστατικά έμφυλης βίας και «ανάγκασε» τα ειδησεογραφικά και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με το femicide.gr το 2021 άφησε έναν τραγικό απολογισμό με 30 γυναικοκτονίες να γίνονται γνωστές από τα Μέσα, ενώ το 2022 συνεχίζεται σε παρόμοιο μοτίβο.
Το Twitter, ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνει βήμα στους χρήστες του να σχολιάσουν άμεσα και σύντομα τα θέματα της επικαιρότητας. Τους τελευταίους μήνες επανέρχεται τακτικά στα trends το hashtag #gynaikoktonia, όπως συνέβη και πρόσφατα, μετά την γυναικοκτονία στη Δράμα. Πώς τιτίβισαν, λοιπόν, οι χρήστες του twitter για το θέμα των γυναικοκτονιών τις μέρες πριν και μετά την τελευταία γυναικοκτονία;
Όπως φαίνεται από το Word Cloud οι λέξεις γυναικοκτονία, Δράμα, αυτοκτονία, σκότωσε, πυροβολισμός είναι ιδιαίτερα συχνές και ακολουθούν άλλες όπως σοκάρω, κηδεία δολοφονία. Στα παρακάτω διαγράμματα οι επικρατέστερες επιλογές λέξεων ανάμεσα στα tweets των χρηστών επιβεβαιώνουν το μοτίβο του Word Cloud.
Επίσης, φαίνεται πως επιλέγουν πολύ πρωινές (7.00) ή μεσημεριανές ώρες (11.00-13.00) για να αλληλεπιδράσουν.
Όσον αφορά τη συναισθηματική φόρτιση των tweets, η αρνητικότητα είναι εμφανώς πιο ψηλά από τη θετικότητα, όμως η απόκλιση ήταν αρκετά μικρότερη από τις αρχικές μου υποθέσεις.
Επιπλέον, σε μία συνολική θέαση των συναισθημάτων, συναισθήματα όπως η λύπη, ο θυμός και η απέχθεια είναι αρκετά συχνά στα tweets των χρηστών.
Τέλος, ήταν μία ενδιαφέρουσα προοπτική να εξεταστεί αν το είδος της συναισθηματικής φόρτισης επηρεάζει το μέγεθος των tweets, κάτι που τελικά δεν φαίνεται να ισχύει.
Εν κατακλείδι, η ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα πως, όσον αφορά το θέμα των γυναικοκτονιών, οι χρήστες του twitter επηρεάζονται άμεσα από την επικαιρότητα, εκφράζουν τις απόψεις τους, διαμοιράζονται τις απόψεις και άλλων χρηστών και εκφράζονται για το θέμα με κυρίως αρνητικά συναισθήματα. Το γεγονός πως η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι αυξημένη και γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση θα μπορούσε να δημιουργήσει προσδοκίες πως στο μέλλον το φαινόμενο της έμφυλης βίας και οι γυναικοκτονίες θα περιοριστούν και, γιατί όχι, θα εξαλειφθούν.
Δέσποινα Μενεγάκη