Ανεργία, μια λέξη, ένας όρος, μια κατάσταση αν θέλετε, που απασχολεί το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες από δημιουργίας του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Η ανεργία, είναι τόσο ριζωμένη στην ψυχολογία του μέσου Έλληνα, που όλες του οι κινήσεις έχουν πολλές φορές ως μόνο στόχο την αποφυγή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι νέοι συχνά να επιλέγουν επαγγέλματα και σπουδές με μόνη σκέψη την εξασφάλιση της εργασίας και όχι τις πραγματικές τους επιθυμίες.

Από το 2020, με το φαινόμενο “Πανδημία”, όλη αυτή η κατάσταση διογκώθηκε, λόγω της νέας οικονομικής κρίσης. Από το 2022 δε, με τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, μονοπωλώντας τις συζητήσεις τόσο των πολιτών, όσο και των πολιτικών. Βέβαια, ο τρόπος που παρουσιάζουν το θέμα της ανεργίας τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση, διαφέρει σε διάφορα σημεία, με τον τρόπο που παρουσιάζεται από τα ελληνικό Tweeter. Αυτό ακριβώς έχουμε και ως σκοπό να διερευνήσουμε στο παρόν άρθρο.

Ανεργία ώρα 0 ή αλλιώς 2022

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στην Ελλάδα, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον Ιανουάριο του 2022, ανήλθε σε 1.103.901 άτομα. Από αυτά 572.900 (ποσοστό 51,90%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες αδυνατούν να βρουν εργασία για πάνω από ένα χρόνο. Από την άλλη 531.001 άνθρωποι (ποσοστό 48,10%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών (ΟΑΕΔ 2022).

Επιπλέον η Ελλάδα, παρουσιάζει πολύ χαμηλά ποσοστά απασχόλησης ανθρώπων με πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο, 78%, και 82% αντίστοιχα. Το θετικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει το ποσοστό απασχόλησης ανθρώπων με διδακτορικό τίτλο σπουδών από 85% το 2017 σε 88% το 2019. Αυτό δείχνει ότι ακόμα και με την κατοχή πτυχίου ή και μεταπτυχιακού τίτλου η εύρεση εργασίας δεν είναι δεδομένη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η η φύση του επαγγέλματος, η τύχη και φυσικά οι γνωριμίες.

Το Ελληνικό Twitter για την ανεργία

Το Ελληνικό Twitter έχει κάνει σημαντική μνεία για την ανεργία αυτή την χρονική περίοδο, με σημαντικό αριθμό tweets και κριτική για τα τεκταινόμενα. Συγκεκριμένα, αναζητήσαμε τα τελευταία “Τιτιβίσματα” με το #Hashtag ανεργία. Με ένα πολύ εντυπωσιακό Workcloud μπορούμε να παρατηρήσουμε τις λέξεις που εμφανίζονται πιο συχνά μαζί με το #Hashtag ανεργία.

Συγκεκριμένα, στα Tweets για την ανεργία παρατηρούμε λέξεις με αρκετά έντονο συναισθηματικό φορτίο, όπως, λουκέτα, φτώχεια και φυγή νέων. Αρκετά εύλογο θα λέγαμε καθώς σε περιόδους ανεργίας και οικονομικής κρίσης παρατηρούμε αύξηση της φτώχειας και του κλεισίματος καταστημάτων και επιχειρήσεων. Φυσικά, η φυγή των νέων από την Ελλάδα αποτελεί και αυτό με την σειρά του αποτέλεσμα της ανεργίας. Το πιο σημαντικό που παρατηρούμε όμως είναι η αναφορά στις αυτοκτονίες, ως πρώτη λέξη σε εμφανίσεις, γεγονός ιδιαίτερα στενάχωρο.

Στο παρακάτω γράφημα μπορούμε να δούμε πιο ξεκάθαρα τις 16 πιο συχνές λέξεις με το #Hashtag ανεργία. Εκτός από την φτώχεια, τους νέους και την πείνα, έχει σημασία να σταθούμε και στην ΛΑΡΚΟ που πριν από μερικές μέρες, μετά από απόφαση της κυβέρνησης προχώρησε σε μαζικές απολύσεις 1.300 ατόμων.

Στο παρακάτω διάγραμμα μπορούμε να δούμε τις 16 πιο συχνές δυάδες λέξεων που εμφανίζονται με το #Hashtag ανεργία. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το κλείσιμο των νοσοκομείων, καθώς δείχνει ότι η απώλεια της εργασίας απασχολεί και άτομα που απασχολούνται στον υγειονομικό τομέα. Παραδοσιακά υπήρχε η πεποίθηση στην Ελλάδα ότι οι γιατροί ανήκουν σε έναν επαγγελματικό τομέα που δεν αγγίζεται από το φαινόμενο της ανεργίας, όμως στις μέρες μας αυτό έχει πλέον αλλάξει.

Τέλος, όσων αφορά το περιεχόμενο των συναισθημάτων του Ελληνικού Twitter για την ανεργία δεν είχαμε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Πρώτη και με διαφορά είναι η κατηγορία των αρνητικών συναισθημάτων, σχεδόν διπλάσια από τις επόμενες κατηγορίες. Την τριάδα συμπληρώνουν ο φόβος και η θλίψη, διαμορφώνοντας έτσι τις τρεις πρώτες κατηγορίες.

Πως “βλέπει” όμως το θέμα το news247.gr ;

Το news247.gr, ως ειδησιογραφικό Portal, παρουσιάζει την ανεργία με μεγαλύτερη μετριοπάθεια και με λιγότερο συναισθηματικό χρωματισμό. Λαμβάνοντας στοιχεία από την κατηγορία “Οικονομία” της ιστοσελίδας και φιλτράροντας τα άρθρα που συλλέξαμε με τον όρο “Ανεργία”, παρουσιάστηκαν τα ακόλουθα πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε στο παρακάτω σύννεφο λέξεων να φιγουράρουν λέξεις όπως ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat που δείχνει την προσπάθεια του Portal να αντλήσει δεδομένα από έγκυρες, κρατικές πηγές.

Στο παρακάτω διάγραμμα μπορούμε να παρατηρήσουμε τις 16 πιο συχνές δυάδες λέξεων που εμφανίζονται και να σχηματίσουμε έτσι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, σχετικά με το πως παρουσιάζει το φαινόμενο της ανεργίας το news247.gr.

Στις πρώτες θέσεις εμφανίζονται οι ηλικίες 24 ετών και η ανεργία νέων, επιβεβαιώνοντας το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στην νεανική ανεργία, παρά τις ακαδημαϊκές προσπάθειες των νέων Ελλήνων. Σύμφωνα και με την Eurostat η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021 κατείχε την δεύτερη στην νεανική ανεργία σε ολόκληρη την Ευρώπη με ποσοστό 12.7%, σχεδόν διπλάσιο από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, 7.00%.

Τέλος, όσον αφορά το συναισθηματικό περιεχόμενο των αναρτήσεων του news247.gr για την οικονομία και την ανεργία, παρουσιάζει έντονη συσχέτιση με το ελληνικό Twitter. Στην πρώτη θέση παρατηρούμε ξανά την κατηγορία με τα αρνητικά συναισθήματα με εντυπωσιακή διαφορά από την δεύτερη. Ωστόσο, στην δεύτερη και στην τρίτη θέση εμφανίζονται κατηγορίες συναισθημάτων με θετικό πρόσημο, όπως τα θετικά συναισθήματα και η εμπιστοσύνη. Αυτό δείχνει και την έντονη μετριοπάθεια, αλλά και προσπάθεια αποκλιμάκωσης των γεγονότων και της ανεργίας από το δημοσιογραφικό Portal.

Πέτρος Κατσουρίδης

Author

Αναδημοσιεύστε τις ιστορίες μας: Αυτές οι ιστορίες δεδομένων έχουν δημιουργηθεί από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ. Τα άρθρα είναι διαθέσιμα προς αναδημοσίευση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εφόσον τηρούνται οι Όροι και Προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτή τη σελίδα.