Οι ολοένα θερμότεροι χειμώνες, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των παγετώνων είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχει κάνει ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της τα τελευταία χρόνια. Η άμεση δράση όλων μας αποτελεί τη μόνη λύση για τη διάσωση του πλανήτη μας.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι σε μεγάλο βαθμό ανησυχητική, καθώς το κλίμα της Γης έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία 150 έτη λόγω της αύξησης της βιομηχανίας ανεβάζοντας τη θερμοκρασία κάθε χρόνο σε  υψηλότερα επίπεδα. Τα αίτια της κλιματικής αλλαγής ποικίλλουν. Ωστόσο, η καύση των ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, καθώς και  η αποψίλωση των δασών  εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα σχηματίζοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες εντείνουν το πρόβλημα και προκαλούν εξίσου την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Παρότι έχουν παρθεί δεσμεύσεις για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, το ζήτημα δεν φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί. Στην παρακάτω εικόνα είναι εμφανές, ότι οι εκπομπές αέριων ρύπων μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής δεν έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, αν αναλογιστούμε και τη γεωγραφική έκταση της κάθε μιας. Συγκεκριμένα, η Ευρώπη έχει το ποσοστό 11.0% ,ενώ η Αμερική 13.0%

Στην επόμενη εικόνα, διαφαίνονται τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα τα έτη 2011,2012,2015 και 2018:

Κάθε χρόνο αποδεικνύεται και πιο δυσμενής για το περιβάλλον, καθώς το έτος 2018 οι εκπομπές αέριων ρύπων σκαρφάλωσαν στο 57.0% , ενώ το 2011 ήταν μόλις στο 5.7%. Η ταχύτατη αύξηση είναι εμφανής και αποτελεί ένα σήμα που κρούει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλους και κυρίως στις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Επιπροσθέτως, η διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Κάθε δήμος και κάθε πολίτης οφείλει να προστατεύει το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Πραγματοποιώντας μια έρευνα σχετικά με το ζήτημα της ποσότητας των δημοτικών αποβλήτων, παρατηρείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα σε άλλες μεγάλες χώρες.

Παρόλα αυτά, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο τα ελληνικά ΜΜΕ διαχειρίζονται το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Αρχικά, επιλέχθηκε η ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος και αναλύθηκαν ορισμένα δεδομένα, προκειμένου να εντοπιστεί η βαρύτητα και η συχνότητα που δείχνει για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως γίνεται αντιληπτό από το παρακάτω διάγραμμα γίνονται αναφορές για την κλιματική αλλαγή συγκεντρωτικά από το 2018 έως σήμερα κάθε μήνα, με μεγαλύτερη συχνότητα τους μήνες Μάρτιο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Επίσης, στο Twitter του Πρώτου Θέματος γίνονται συχνές αναφορές στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και αυτό αποδεικνύεται στο σύννεφο λέξεων (wordcloud) που ακολουθεί.

Οι λέξεις «sos», «κλιματική αλλαγή»,  «υψηλών θερμοκρασιών», «άνοδος» , «απειλεί» και «επηρεάζει» είναι εκείνες που κυριαρχούν στο wordcloud από το Twitter του Πρώτου Θέματος. Ωστόσο, παρατηρεί κανείς ότι οι λέξεις «κορωνοϊός» και «πανδημία» είναι παρούσες κι αυτό, διότι η πανδημία έχει επηρεάσει  δυστυχώς πέρα από τα ζητήματα υγείας και εκείνα του περιβάλλοντος.

Ακόμα, η Greenpeace ως μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση για το περιβάλλον έχει ασχοληθεί εκτενώς με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή που απειλεί τον πλανήτη μας. Αυτό φαίνεται και στη συχνότητα των δημοσιεύσεών της στο Twitter, όπου το 2019 και 2020 οι δημοσιεύσεις ήταν μεταξύ 24 και 40. Το 2021 δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος του και δεν έχουμε ολοκληρωμένα δεδομένα. Παρόλα αυτά και δεδομένου ότι υπάρχει εμφανώς η κλιματική κρίση, είναι πολύ πιθανό οι δημοσιεύσεις να εκτοξευτούν κατά πολύ συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

Χαρακτηριστικό και ενδιαφέρον είναι το παρακάτω διάγραμμα που απεικονίζει τις δεκαπέντε πιο συχνές λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιεί η Greenpeace στις δημοσιεύσεις της.

Και πάλι η «κλιματική αλλαγή» είναι η φράση με τη μεγαλύτερη συχνότητα, τονίζοντας την αναγκαιότητα για την καταπολέμησή της. Ενδεικτικά, στο παρακάτω σύννεφο λέξεων είναι φανερό ποιες λέξεις χρησιμοποιούνται πιο πολύ.

Στη συνέχεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε μια ανάλυση συναισθημάτων, δηλαδή αναλύθηκαν η θετικότητα και η αρνητικότητα των δημοσιεύσεων της GreenPeace, το Ιανουάριο κάθε έτους από το 2019 έως το 2021. Η κόκκινη γραμμή απεικονίζει την αρνητικότητα, ενώ η πράσινη τη θετικότητα. Η αρνητικότητα φαίνεται να έχει περισσότερες απότομες διακυμάνσεις σε σχέση με τη θετικότητα.

Πέρα όμως από τη θετικότητα και την αρνητικότητα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η εγκυρότητα των δημοσιεύσεων, η οποία απεικονίζεται στο διάγραμμα με μπλε χρώμα και φαίνεται να έχει μια ανοδική πορεία το 2019 ενώ το 2020 και 2021 έχουν την ίδια σταθερή τιμή.

Παράλληλα, το ακόλουθο heatmap απεικονίζει την ομοιότητα των λέξεων μέσα από τον λογαριασμό της Greenpeace.

Συμπερασματικά, η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα της σημερινής εποχής και θα πρέπει να δοθεί η κατάλληλη σημασία, ώστε να περιοριστεί. Είναι στο χέρι μας να βοηθήσουν το περιβάλλον που μας φιλοξενεί και μας προσφέρει απλόχερα όλα τα φυσικά αγαθά του!

Μιχάλης Κασιδιάρης

Τα διαγράμματα έγιναν με τη βοήθεια του dataWrapper.

Το Wordcloud οπτικοποιήθηκε μέσω του Wordclouds.

Πηγές: Πρώτο Θέμα, Greenpeace, OECD

Author

Αναδημοσιεύστε τις ιστορίες μας: Αυτές οι ιστορίες δεδομένων έχουν δημιουργηθεί από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ. Τα άρθρα είναι διαθέσιμα προς αναδημοσίευση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εφόσον τηρούνται οι Όροι και Προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτή τη σελίδα.