Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απασχολήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημίας Covid-19. Η παρουσία του στο twitter έχει αυξηθεί, λόγω της εντατικής ενημέρωσης που αναρτά για τον κορωνοϊό.
Σε μια προσπάθεια για να προσφέρει στους πολίτες σε όλο τον κόσμο έγκυρη και συχνή ενημέρωση έχει αναπτύξει μια ισχυρή επικοινωνιακή στρατηγική που επιτυγχάνει στα social media. Σε αυτό το άρθρο θα αναλυθεί η συχνότητα που αναρτάται περιεχόμενο τους τελευταίους πέντε μήνες του 2021, τη γλώσσα που χρησιμοποιεί στις δημοσιεύσεις του, καθώς και η θετικότητα ή η αρνητικότητα αυτών.
Στο διάγραμμα βλέπουμε τη συχνότητα των tweets ανά μήνα. Παρατηρούμε το γεγονός ότι τον Μάιο ανήρτησε τις περισσότερες δημοσιεύσεις. Αξίζει να τονίσουμε, ότι τον Ιούνιο δεν βλέπουμε τον ακριβή αριθμό των tweets, αφού βρισκόμαστε στα μέσα του μήνα.
Η πίτα απεικονίζει εξίσου τη συχνότητα των tweets, αυτή τη φορά όμως σε ποσοστά. Τον Μάρτιο υπήρχε έξαρση της πανδημίας, γι’ αυτό το λόγο ίσως να παρατηρείται μια μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού των αναρτήσεων.
Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ένα word cloud για να δούμε ποιες λέξεις χρησιμοποιούνται συχνότερα. Είναι φανερό, ότι οι λέξεις “Covid19”, “vaccine”, “pandemic” , “people”, “public health” πρωταγωνιστούν στο σύννεφο λέξεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πανδημία βρισκόταν στο επίκεντρο των εξελίξεων τους τελευταίους πέντε μήνες έως και σήμερα.
Προχωρώντας στην ανάλυση συναισθημάτων, τα αρνητικά συναισθήματα είναι περισσότερα και αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί, διότι μια πανδημία επέφερε πολλές απώλειες σε ανθρώπινο και υλικό επίπεδο. Επίσης, η κατάσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και έχει δημιουργήσει κούραση στους ανθρώπους.
Μιχάλης Κασιδιάρης