Οι εκλογές αποτελούν ένα θεμελιώδες γεγονός για κάθε έθνος, καθώς προσφέρουν την ευκαιρία για πολιτική εξέλιξη και αλλαγή. Το 2024 σηματοδοτεί την έναρξη των ευρωεκλογών, οι οποίες κατέχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στις 9 Ιουνίου θα κληθούν με την συμμετοχή τους να εκτελέσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η κάλυψη των ευρωεκλογών από τα μέσα ενημέρωσης και τις ιστοσελίδες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών, καθώς μέσω των δημοσιεύσεων οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για υποψήφιους ευρωβουλευτές και να πληροφορούνται για τις θέσεις και τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων. Παράλληλα, τα ηλεκτρονικά μέσα προσφέρουν πολυφωνία απόψεων, δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να αναπτύξουν μια σφαιρική και κριτική αντίληψη των πολιτικών εξελίξεων των ευρωεκλογών.
Η παρούσα ανάλυση αφορά την σύγκριση κάλυψης των ευρωεκλογών από δύο ελληνικά μέσα ενημέρωσης τον SKAI και την Εφημερίδα των Συντακτών (EFSYN) , από τις 11 Μάϊου μέχρι και τις 9 Ιουνίου. Στόχος είναι να συγκριθεί η στρατηγική τους στην κάλυψη των εκλογών, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετική πολιτική κατεύθυνση των δύο μέσων, μιας και το SKAI είναι φιλοκυβερνητικό και το EFSYN αντικυβερνητικό .Η ανάλυση περιλαμβάνει διαγράμματα που αφορούν τον αριθμό των άρθρων, τη θετική και αρνητική χροιά αυτών, την ομοιότητα μεταξύ των άρθρων και τη θεματολογία που κυριαρχεί στα δύο μέσα.
Ραβδογράμματα με τον αριθμό άρθρων ανά ημέρα
ΣΚΑΙ
EFSYN
Η σύγκριση αυτών των δύο διαγραμμάτων υποδηλώνει πως ο SKAI προσεγγίζει την κάλυψη των ευρωεκλογών με πιο εντατική στρατηγική, καθώς δημοσιεύει πιο συχνά άρθρα με κορυφώσεις στις 5 και 6 Ιουνίου, φτάνοντας τα 50 άρθρα την ημέρα, ενώ η EFSYN παρουσιάζει πιο σταθερό ρυθμό, με μέγιστο τα 30 άρθρα στις 3 και 6 Ιουνίου. Ο SKAI υιοθετεί μια πιο έντονη στρατηγική κάλυψης, με απότομες αυξομειώσεις, ενώ η EFSYN διατηρεί μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στη δημοσιογραφική της κάλυψη.
Γραφήματα θετικότητας και αρνητικότητας άρθρων (SKAI)
Τα παραπάνω διαγράμματα αποτυπώνουν την θετικότητα και την αρνητικότητα των άρθρων του SKAI κατά την περίοδο των ευρωεκλογών. Η θετικότητα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, με κορυφώσεις στις 26 Μαΐου και 3 Ιουνίου, όπου καταγράφονται πάνω από 30 θετικά άρθρα, υποδεικνύοντας μια γενικά θετική προσέγγιση στις δημοσιεύσεις. Από την άλλη, η αρνητικότητα είναι πολύ χαμηλότερη, με λίγες μόνο αυξήσεις, όπως στις 17 και 28 Μαΐου υποδηλώνοντας πως ο SKAI εστίασε κυρίως σε θετικά θέματα.
Γραφήματα θετικότητας και αρνητικότητας άρθρων (EFSYN)
Στα διαγράμματα της EFSYN, η θετική χροιά των άρθρων παρουσιάζει σταθερές αυξομειώσεις, με κορύφωση στις 27 Μαΐου και 4 Ιουνίου, όπου ξεπερνούν τα 30 θετικά άρθρα. Αντιθέτως, η αρνητική χροιά εμφανίζεται πιο διασκορπισμένη, με την κορυφή στις 27 Μαΐου να φτάνει σχεδόν τα 3 αρνητικά άρθρα .
Επιπλέον, παρά τη διαφορετική πολιτική προσέγγιση των δύο μέσων, η αρνητικότητα μεταξύ SKAI και EFSYN δεν παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις σε απόλυτους αριθμούς και εστιάζουν στην θετική κάλυψη των ευρωεκλογών .
Ροή χαρακτήρων στα άρθρα SKAI & EFSYN
SKAI
EFSYN
Τα δύο διαγράμματα απεικονίζουν τον μέσο αριθμό χαρακτήρων από το SKAI και το EFSYN, ανά ημέρα. Ειδικότερα, στο SKAI οι τιμές κυμαίνονται από 2000 έως 6000 χαρακτήρες την ημέρα με έντονες διακυμάνσεις και πτώση μετά την 5η Ιουνίου. Στο Efsyn, οι τιμές είναι πιο σταθερές, κυρίως μεταξύ 3000 και 4000 χαρακτήρων, με μικρότερες αυξομειώσεις, ενώ παράλληλα παρατηρείται μία πτώση προς το τέλος της περιόδου. Αρά, συνειδητοποιούμε πως το SKAI, δημοσιεύει πιο μακροσκελή άρθρα σε σύγκριση με το EFSYN.
SKAI Wordcloud
Το wordcloud του SKAI αναδεικνύει τις κυρίαρχες λέξεις που χρησιμοποιούνται στα άρθρα, με τις πιο σημαντικές να εμφανίζονται σε μεγαλύτερο μέγεθος. Οι λέξεις “ΣΥΡΙΖΑ”, “Ελλάδα”, “Μητσοτάκης” “κυβέρνηση” είναι οι πιο συχνά επαναλαμβανόμενες, γεγονός που υποδηλώνει έντονη εστίαση στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Επίσης, λέξεις όπως “Ευρώπη”, “εκλογές”, “πρόσφατα”, “νέα”, και “πολίτες”, που εμφανίζονται στο wordcloud υποδηλώνουν το ευρύτερο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις των ευρωεκλογών.
EFSYN Wordcloud
Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνουμε πως στο wordcloud του Efsyn δίνεται έμφαση σε λέξεις όπως “κυβέρνηση”, “Ελλάδα”, “ΣΥΡΙΖΑ”, “πρωθυπουργός”, “πολιτική” ,”ΠΑΣΟΚ”, γεγονός που φανερώνει πως η πολιτική σκηνή και οι εκλογικές διαδικασίες βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής κάλυψης. Ωστόσο, σημαντικές είναι οι λέξεις όπως η “ακρίβεια”, καθώς δείχνει πως EFSYN προσεγγίζει το θέμα μέσω ενός κοινωνικού και κριτικού πλαισίου με λέξεις που αναδεικνύουν ανησυχία για την αύξηση της ακρίβειας.
Βαθμός ομοιότητας των πρώτων 10 άρθρων του SKAI και του EFSYN
Οι τιμές του διαγράμματος κυμαίνονται από το 0 έως το 1 και παρατηρείται πως οι περισσότερες τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα κάτω από το 0.3, κάτι που φανερώνει ότι τα άρθρα έχουν μικρές ομοιότητες μεταξύ τους. Η μεγαλύτερη ομοιότητα εντοπίζεται μεταξύ των άρθρων 1 και και 3 με τιμή 0.3. Συνολικά το διάγραμμα φανερώνει πως το SKAI καλύπτει τα ευρωεκλογικά θέματα με διαφορετικές προσεγγίσεις.
Στον αντίποδα το διάγραμμα για την EFSYN δείχνει επίσης χαμηλά επίπεδα ομοιότητας, με ελάχιστες τιμές να πλησιάζουν το 0.1, αποδεικνύοντας ότι και εδώ υπάρχει ποικιλία στο περιεχόμενο των άρθρων.
Ως απόρροια και τα δύο μέσα παρουσιάζουν σχετικά χαμηλό βαθμό ομοιότητας μεταξύ των άρθρων τους, κάτι που υποδηλώνει ότι τόσο ο SKAI όσο και η EFSYN επιδιώκουν να καλύψουν τις ευρωεκλογές με πολυπλευρική ανάλυση και διαφοροποιημένη θεματολογία.
Βαθμός ομοιότητας άρθρων μεταξύ SKAI και EFSYN
Στο διάγραμμα αυτό παρατηρούμε ότι η ομοιότητα μεταξύ των άρθρων του SKAI και του EFSYN είναι στο 0,81, γεγονός που μαρτυρά ότι παρά τις πολιτικές διαφορές, υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός κάλυψης κοινών θεμάτων ή γεγονότων. Η ομοιότητα αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ως απόδειξη ότι οι ευρωεκλογές έχουν κοινή βάση αναφοράς, ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης των μέσων.
Συμπερασματικά τόσο το SKAI όσο και το EFSYN προσφέρουν πλούσια κάλυψη των ευρωεκλογών, με διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια θέματα, τονίζοντας διαφορετικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Όμως, η ομοιότητα των άρθρων ανάμεσα στον SΚΑΙ και την EFSYN όπως αποκαλύπτεται από το διάγραμμα ομοιότητας φανερώνει ότι, ανεξάρτητα από την πολιτική τους στάση, τα μέσα επικεντρώνονται στα ίδια βασικά γεγονότα.