Δεν είναι λίγες οι φορές που τα δύο μεγάλα αντίπαλα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του Σύριζα έχουν απασχολήσει τον διαδικτυακό κόσμο με τις αναρτήσεις και τις δηλώσεις τους κατακτώντας πολλές φορές και μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις τάσεις (δηλαδή με τα επικρατέστερα θέματα) στην πλατφόρμα του Twitter. Η κόντρα αυτή είναι αιώνια και εξακολουθεί να διαιωνίζεται και να αποτυπώνεται, με κάθε αφορμή, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αυτό βέβαια ‘’συμβάλλουν’’ και πρόσωπα, όπως δημοσιογράφοι που ασχολούνται με πολιτικά ρεπορτάζ, υποστηρίζοντας και ακολουθώντας ανοικτά μια πολιτική – κομματική γραμμή, αλλά και ευρύτερα το κοινό, οι πολίτες που απαντούν, σχολιάζουν κάνοντας retweet, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα να αντληθεί χρήσιμη πληροφορία, μέσα από τα δεδομένα, που προκύπτουν.

Το άρθρο αυτό έχει ως σκοπό να συγκρίνει και αναλύσει, μέσα από μια ογκώδη εξόρυξη δεδομένων, την παρουσία των κομμάτων αυτών και των προέδρων τους, καθώς και τα συναισθήματα που κυριαρχούν, βάσει του λογαριασμού που διατηρούν στο Twitter.

Αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως για τα κόμματα της Νέας Δημοκρατία και του Σύριζα συλλέχθηκαν 1960 πιο πρόσφατα άρθρα για το κάθε κόμμα ξεχωριστά από το site news247, χρησιμοποιώντας ως λέξεις κλειδιά ‘’Νέα Δημοκρατία’’ και ‘’Σύριζα’’. Έχει ενδιαφέρον να δούμε παρακάτω τις επικρατέστερες λέξεις που αναφέρονται στα άρθρα και για τα δύο αυτά κόμματα.

Δημοφιλέστερες λέξεις για ΝΔ
Δημοφιλέστερες λέξεις για ΣΥΡΙΖΑ

Παρατηρούμε ότι οι 3 δημοφιλέστερες λέξεις που συναντάμε στα άρθρα για τη Νέα Δημοκρατία είναι: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΝΑΣΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μπορούμε να αυξήσουμε την πληροφορία που αντλούμε, για τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο στα άρθρα σχετικά με τα δύο κόμματα, μέσω των wordcloud τους όπως φαίνεται παρακάτω.

Wordcloud ΝΔ
Wordcloud ΝΔ
Wordcloud ΣΥΡΙΖΑ
Wordcloud ΣΥΡΙΖΑ

Ποιο είναι το συναίσθημα όμως που κυριαρχεί στο χρονικό διάστημα που δημοσιεύτηκαν τα άρθρα;

Πορεία συναισθημάτων για τα άρθρα της ΝΔ
Πορεία συναισθημάτων για τα άρθρα της ΝΔ

Παρατηρείται ότι υπάρχει μια διακύμανση στα συναισθήματα στο πέρασμα του χρόνου, όμως αυτά που κυριαρχούν είναι τρία. Αναλυτικότερα φαίνεται στο γράφημα ότι το κυρίαρχο συναίσθημα είναι η αρνητικότητα και στην συνέχεια η εμπιστοσύνη και η θετικότητα. Βλέπουμε στο διάστημα του Ιανουαρίου του 2020 υπάρχει έντονα το αρνητικό συναίσθημα, που κάτι τέτοιο είναι φυσικό, καθώς ήταν η έναρξη του κορονοϊού. Υπάρχει έντονη εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο του 2020, καθώς θα ξεκινούσε η δεύτερη καραντίνα, βέβαια πολύ σύντομα με εξίσου αρνητικό συναίσθημα. Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2022 φαίνεται έντονα το θετικό συναίσθημα, καθώς σημειώθηκαν άρθρα και σχόλια με θετικό πρόσημο, σχετικά με το ότι ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας, όσον αφορά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ εκείνης και της Ρωσίας, αλλά και με την απόκτηση rafale.

Πορεία συναισθημάτων για τα άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ
Πορεία συναισθημάτων για τα άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ

Αντίστοιχα πάλι παρατηρείται διακύμανση συναισθημάτων με τα κυρίαρχα να είναι πάλι 3, το θετικό, το αρνητικό και η εμπιστοσύνη. Φαίνεται στο γράφημα ότι την περίοδο του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021 έγινε κάποιο συμβάν, το οποίο ήταν πολύ θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Την περίοδο αυτή που παρατηρείται αυτή η θετικότητα ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε θετικές εντυπώσεις από την ομιλία στη ΔΕΘ, εκφράζοντας τολμηρές προτάσεις για την εργασία, την παιδεία και το ιδιωτικό χρέος, κόντρα στον λόγο του Πρωθυπουργού. Την περίοδο του Νοεμβρίου του 2021 φαίνεται έντονα να επικρατεί η αρνητική χροιά στα άρθρα που αφορούν τον Σύριζα, καθώς ασκούν κριτική στις ενέργειες της κυβέρνησης σε θέματα που κυριάρχησαν εκείνη την περίοδο, όπως με την κακοκαιρία, τις φωτιές, τη λίστα πέτσα, τον κορονοϊό, όμως αυτό σύντομα άλλαξε σε εμπιστοσύνη.

Επιπλέον, μπορούμε να εξάγουμε την ομοιότητα μεταξύ των άρθρων για κάθε κόμμα. Αυτό φαίνεται στα παρακάτω γραφήματα σε μορφή heatmaps.

Τώρα, πιο συγκεκριμένα, θα δούμε πως παρουσιάζονται οι πρόεδροι των δύο κομμάτων αυτών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, μέσω των λογαριασμών που διατηρούν στο Twitter.

Αναλύθηκαν από τον καθένα 3.250 tweets από τα οποία εξήγαμε τις παρακάτω πληροφορίες.

Αναρτήσεις Μητσοτάκη
Αναρτήσεις Τσίπρα

Παρατηρούμε ότι τις περισσότερες αναρτήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις έκανε το 2021, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 2019.

Αναρτήσεις Μητσοτάκη
Αναρτήσεις Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει τις περισσότερες αναρτήσεις τον Μάιο με μεγάλη διαφορά! Και οι δύο έχουν τις λιγότερες αναρτήσεις τον Αύγουστο που είναι και λογικό. Οι αναρτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένες, ενώ του Αλέξη Τσίπρα έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στο πέρασμα των μηνών.

Αναρτήσεις Μητσοτάκη
Αναρτήσεις Τσίπρα

Παρατηρούμε ότι πάλι οι αναρτήσεις του Μητσοτάκη είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένες στις μέρες, όμως παρατηρούμε ότι και στους δύο υπάρχει έντονη κίνηση κοντά στο μέσον του μήνυμα.

Αναρτήσεις Μητσοτάκη
Αναρτήσεις Τσίπρα

Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ώρα που γίνονται οι αναρτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει έντονη κινητικότητα τις ώρες 11-1 το μεσημέρι για τον Μητσοτάκη, όπου ανεβαίνουν και τα περισσότερα tweets. Από την άλλη, ο Τσίπρας ανεβάζει 11 το πρωί και μετά υπάρχει εντονότερη κίνηση τις απογευματινές ώρες 5-7.

Παρακάτω αναλύουμε τα συναισθήματα που αντανακλούν τα tweets των προέδρων.

Συναισθήματα για Μητσοτάκη
Συναισθήματα για Τσίπρα

Είναι προφανές ότι τα tweets του Μητσοτάκη είναι πολύ θετικά καθ’ όλη τη διάρκεια του διαστήματος 2019-2022. Από την άλλη του Τσίπρα είναι ανάμεικτα με μία έξαρση θετικού συναισθήματος κατά τα μέσα του 2018.

Περισσότερη πληροφορία για την παρουσία των δύο κομμάτων στο twitter συγκεντρώσαμε μέσα από τα hashtags “κυβερνηση_Μητσοτακη” και “Συριζα”.

Αναλυτικότερα:

#κυβερνηση_Μητσοτακη
#Συριζα

Παρατηρούμε ότι στο #κυβερνηση_Μητσοτακη γίνονται περισσότερες αναφορές τις πρωινές ώρες με την μεγαλύτερη ένταση στις 11 το πρωί. Από την άλλη το #Συριζα είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένο, όμως κλιμακώνεται κατά τη 1 το μεσημέρι.

Συναισθήματα για #κυβερνηση_Μητσοτακη
Συναισθήματα για #Συριζα

Παρατηρούμε ότι για #κυβερνηση_Μητσοτακη Κυριαρχούν μόνο αρνητικά συναισθήματα! Βλέπουμε πάντα αρνητικότητα, η οποία κορυφώνεται τον Μάιο του 2022 μαζί με φόβο και θυμό! Αυτά τα συναισθήματα οφείλονται κυρίως στην ακρίβεια, στις απειλές της Τουρκίας, στον ουκρανικό-ρωσικό πόλεμο κ.α. Από την άλλη βλέπουμε ότι έχουμε τα συναισθήματα για το #Συριζα για 2 μέρες. Εδώ να τονίσουμε ότι πήραμε τον ίδιο αριθμό από tweets και για τα δύο hashtags, 5.000 για το καθένα. Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε αυτές τις δύο μέρες έγιναν 5.000 αναφορές στο #Συριζα!

Τέλος, θα παραθέσουμε πληροφορίες από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τους ιδιωτικούς λογαριασμούς στο twitter των δημοσιογράφων Άρη Πορτοσάλτε και Κώστα Βαξεβάνη. Και οι δύο ασχολούνται με το πολιτικό ρεπορτάζ, με τον πρώτο να είναι υπέρμαχος της ΝΔ και τον δεύτερο του Σύριζα.

Αναλυτικότερα:

Πορτοσάλτε
Βαξεβάνης

Για τον καθένα πήραμε τον ίδιο αριθμό tweets, συγκεκριμένα 3.250. Όμως βλέπουμε ότι ο Κώστας Βαξεβάνης είναι πολύ πιο ενεργός από τον Άρη Πορτοσάλτε, καθώς όλα τα tweets αυτά τα έκανε σε έναν χρόνο, σε αντίθεση με τον Άρη που τα έκανε σε διάστημα 5 χρόνων με πιο έντονη δραστηριότητα να παρατηρείται το 2019 με καθοδική πορεία κίνησης του λογαριασμού του. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον συνολικό αριθμό από tweets που έχει σημειωθεί στον λογαριασμό του καθενός, με τον Άρη να έχει συνολικά περίπου 16.000 tweets και τον Κώστα 148.000. Δηλαδή, ο Κώστας είναι πάνω από 9 φορές πιο ενεργός από τον Άρη!

Ας δούμε ποιες ώρες υπάρχει περισσότερη κινητικότητα στους λογαριασμούς τους:

Πορτοσάλτε
Βαξεβάνης

Φαίνεται και οι δύο να είναι αρκετά δραστήριοι 4-5 τα ξημερώματα με την διαφορά ότι στον λογαριασμό του Κώστα παρατηρείται εξίσου έντονη δραστηριότητα σε ώρες αιχμής, δηλαδή στις 7-8 το απόγευμα. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε όμως ότι ο Άρης είναι 3-4 φορές πιο δραστήριος το πρωί σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ενώ η δραστηριότητα του Κώστα είναι πολύ πιο ομοιόμορφη μέσα στις ώρες της ημέρας!

Ποιά είναι όμως τα συναισθήματα που κυριαρχούν στα tweets τους;

Πορτοσάλτε
Βαξεβάνης

Μαριάννα Δουρίδα

GitHub

Author

Αναδημοσιεύστε τις ιστορίες μας: Αυτές οι ιστορίες δεδομένων έχουν δημιουργηθεί από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ. Τα άρθρα είναι διαθέσιμα προς αναδημοσίευση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εφόσον τηρούνται οι Όροι και Προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτή τη σελίδα.