Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ύστερα από εντολή του Πρόεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποτελώντας την κορύφωση της συνεχιζόμενης εδώ και χρόνια Ρώσο-ουκρανικής διαμάχης. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στο έθνος του με ένα διάγγελμα που ήταν μαγνητοσκοπημένο από τη Δευτέρα και αποδεικνύει ότι ήταν μία προμελετημένη εισβολή. Ήταν 5 η ώρα τα ξημερώματα όταν κήρυξε την έναρξη του πολέμου. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να επελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος με συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις που στόχευαν τις υποδομές της χώρας και στρατιωτικά κέντρα διοίκησης σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους το Κίεβο και η Μαριούπολη.
Μόλις λίγα λεπτά από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου εκρήξεις ήχησαν στο Κίεβο, στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο. Η συντονισμένη επίθεση της Ρωσίας έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τον κόσμο να πολεμήσει ενώ κηρύσσεται απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο από τις 10 το βράδυ.
Στην ελληνική ειδησεογραφία και συγκεκριμένα στο www.news247.gr η παρουσίαση της σύγκρουσης εμπεριέχει ενδιαφέρον. Βάζοντας ως λέξεις κλειδιά “Ουκρανία, Ρωσία, Putin, Zelensky” οι αναφορές από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Στα παραπάνω γραφήματα βλέπουμε την αρθρογραφία σε αριθμούς από την έναρξη του πολέμου έως σήμερα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κυρίαρχες λέξεις που αναγράφονται σε αυτά τα άρθρα.
Στην αρθρογραφία του site News247, οι αναφορές στην Ουκρανία και στην Ρωσία, γίνονται καθημερινά από την έναρξη του πολέμου. Παρατηρούμε ότι στο γράφημα της Ουκρανίας κυριαρχούν λέξεις όπως “Πόλεμος στην Ουκρανία”, “Ρωσία”, Ουκρανία”, ενώ αντίστοιχα στο γράφημα για την Ρωσία κυριαρχούν λέξεις όπως “Πόλεμος στην Ουκρανία”, “Ρωσία”, “Φυσικό Αέριο”.
Για την ανάλυση των δεδομένων, αντλήθηκαν στοιχεία από περισσότερα 5000 άρθρα για κάθε λέξη κλειδί που χρησιμοποιήθηκε. Στα Wordcloud που ακολουθούν παρουσιάζονται οι λέξεις που εμφανίστηκαν τις περισσότερες φορές στα δεδομένα που συλλέχθηκαν.
Ακολουθεί συναισθηματική ανάλυση των άρθρων βάσει των λέξεων κλειδιών.
Negative post. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας χωρίς ενδεχομένως να περιμένει τη διεθνή αντίδραση. Η Δύση συσπειρώθηκε. Ο πόλεμος, αντίθετος στο διεθνές δίκαιο, καταδικάζεται αλλά συνεχίζεται. Οι εμπειρογνώμονες συγκεντρώνουν αποδείξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου, την ώρα που όλα συγκλίνουν στο ότι χρειάζεται πολιτική βούληση.
Positivity post. Τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία επιθυμούν οι ΗΠΑ, όμως η κυβέρνηση θέτει ως “κόκκινη γραμμή” τη φυσική παρουσία στρατού και την άμυνα της χώρας μας.
Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε τον συναισθηματικό φόρτο που έχουν τα άρθρα από τον Μάρτιο του 22 έως σήμερα. Κυριαρχούν τα αρνητικά και θετικά συναισθήματα σε άρθρα με λέξη κλειδί την Ουκρανία, ενώ με λέξη κλειδί την Ρωσία κυριαρχούν τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Τα άρθρα που εμπνέουν εμπιστοσύνη για την Ρωσία είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με την Ουκρανία.
Ακολουθούν τα γραφήματα Heatmap
Για τους προέδρους των δύο χωρών, ο πρόεδρος Πούτιν είχε από το 2018 διακυμάνσεις στα άρθρα της σελίδας όπου κυριαρχούσαν τα αρνητικά και θετικά συναισθήματα. Από ην έναρξη του πολέμου ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει μια άνοδο στα αρνητικά συναισθηματικά άρθρα και σε εκείνα που εμπνέουν εμπιστοσύνη.
Saddest post. Ο Ζελένσκι διατείνεται ότι το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στην περιφέρεια της Οδησσού, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 άνθρωποι, δεν ήταν ατύχημα, αλλά μια στοχευμένη επίθεση κατά αμάχων.
Trust post Οι διμερείς σχέσεις αποκαταστάθηκαν πλήρως και επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα τους, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους για την αγορά συστοιχιών σύγχρονων πυραύλων από τη Ρωσία, επιθυμεί η Τουρκία. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα.
Για την επεξεργασία των δεδομένων στο Twitter αναλύθηκαν οι λογαριασμοί της Ρωσικής και Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ώστε να δούμε την κινητικότητα και την συναισθηματική φόρτιση των αναρτήσεων. Επίσης αναλύθηκαν οι λογαριασμοί δύο δημοσιογράφων του Θανάση Αυγερινού ο οποίος κάνει το ρωσικό ρεπορτάζ και ο Κώστας Ονισένκο ο οποίος κάνει το ουκρανικό ρεπορτάζ.
Ο λογαριασμός της Ουκρανικής πρεσβείας έχει κινητικότητα από το 2014 στην οποία μόνο το 2014, 2019, 2021 παρατηρούμε έναν χαμηλό αριθμό στα post με το 2022 λόγω του πολέμου να φτάνει στην κορύφωση. Στα άρθρα από το 2014 – 2017 κυριαρχεί το αρνητικό συναίσθημα, ενώ υπάρχει μια παύση από το 2018 – 2022.
Με την έναρξη του πολέμου, ο λογαριασμός ξανά ενεργοποιήθηκε με τα αρνητικά post και εκείνα που εμπεριέχουν φόβο να κυριαρχούν.
Happy tweet. Σύμμαχοι από όλο τον κόσμο, σας ευχαριστούμε θερμά για την αλληλεγγύη σας κατά τη διάρκεια των 100 ημερών της ηρωικής αντίστασης της ενάντια στον πόλεμο πλήρους κλίμακας της Ρωσίας. Για την πίστη σας στη νίκη της . Για όλη τη βοήθειά σας. Ευχαριστούμε!
Trust tweet. Εκατοντάδες πολίτες, παιδιά, τραυματισμένοι Ουκρανοί υπερασπιστές έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο του εργοστασίου. Δεν έχουν σχεδόν καθόλου τροφή, νερό, απαραίτητα φάρμακα. Το #Azovstal βομβαρδίζεται συνεχώς από τη , παρά τον μεγάλο αριθμό αμάχων που έχουν βρει εκεί το καταφύγιο.
Αντίστοιχα στον λογαριασμός της Ρωσικής πρεσβείας παρατηρείται μία εκτόξευση στα posts από το 2020 έως το 2022 όπου και συνεχίζεται. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών παρατηρούνται διακυμάνσεις στην συναισθηματική φόρτιση των post.
Κυριαρχούν τα θετικά και εκείνα που βγάζουν εμπιστοσύνη, ενώ ακολουθούν τα αρνητικά.
Negative tweet. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ Έχουμε συζητήσει με τη Δύση το πρόβλημα της δημοκρατίας. Μόλις τους προτείνουμε να συμφωνήσουμε στο ότι η δημοκρατία πρέπει να θριαμβεύσει και στις διεθνείς σχέσεις, ο ενθουσιασμός τους εξαφανίζεται.
Saddest tweet. Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ: Ο Β.Ζελένσκι βασίζεται στην επίλυση της σύγκρουσης μέσω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε αυτήν, και όχι μέσω συνομιλιών. Απ’ ότι φαίνεται επιδιώκει να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Οι ανταποκριτές των ελληνικών μέσων Θανάσης Αυγερινός για το Open tv και Κώστας Onisenko για την ΕΡΤ από την έναρξη του πολέμου έχουν έντονη δραστηριότητα στο ελληνικό twitter.
Από την έναρξη του πολέμου ο ανταποκριτής της ΕΡΤ είναι πλέον πιο ενεργός στο Twitter με συχνά post από Φλεβάρη και μετά, ενώ αντίστοιχα ο ανταποκριτής του OPEN είναι ενεργός από το 2021 στο Twitter, έχοντας αυξημένη δραστηριότητα στην χρονιά του πολέμου από τον Γενάρη και έπειτα.
Στα παραπάνω γραφήματα παρατηρούμε τον θυμό, φόβο στους λογαριασμούς των ανταποκριτών, καθώς και τα αρνητικά, θετικά σχόλια τους. Στον ανταποκριτή της ΕΡΤ κυριαρχούν τα συναισθήματα θυμού και φόβου.
Fear tweet. Την ώρα που ο «ένδοξος ρωσικός στρατός» σκοτώνει αμάχους Ουκρανούς, στην ίδια τη ρωσία γίνεται ένας άλλος πόλεμος. Ο πόλεμος της ζάχαρης
Saddest tweet. Ακριβώς πριν 60 χρόνια, αφαιρέθηκε το μουμιοποιημένο πτώμα του δικτάτορα Ιωσήφ Τζουγκασβίλι (aka Στάλιν) από το μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία. Η μεταφορά και η ταφή έγιναν κρυφά, κατά τη διάρκεια νύχτας, σε άγνωστη τοποθεσία χωρίς διακριτικά. Όπως αξίζει σε ένα λυσσασμένο σκυλί
Anger tweet. Οι θηριωδίες της Μαριούπολης είναι πολλαπλάσιες της Μπούτσα. Δεν έχει τέλος η φρίκη. Την ίδια ώρα οι ρώσοι μαζεύουν στρατό για νέα μεγάλη επίθεση.
Ενώ στον ανταποκριτή του OPEN όλες οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν συναισθήματα θυμού, φόβου, θετικότητας και αρνητικότητας.
Negative tweet. Κάθε θάνατος προκαλεί θλίψη, η οποία δεν μπορεί, όμως να είναι επιλεκτική. Μέχρι σήμερα από το 2014 και τη βίαια ανατροπή του Γιανουκόβιτς στην #Ukraine έχουν δυστυχώς σκοτωθεί κατά τον ΟΑΣΕ 13-14.000 άνθρωποι στην εμφύλια σύρραξη…
Saddest tweet. Τι να κάνει κι ο εξόριστος Ουκρανός συνάδελφος, που εκδιώχθηκε από το #Kiev, χασκογελάει με το επίπεδο της δημοσιογραφίας μας: “Ο άρρωστος με καρκίνο, που μόλις συνήλθε από κώμα #Putin ήδη μιλάει 3 ώρες χωρίς διακοπή στο Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης. Θαύματα της ρωσικής ιατρικής!”…
Fear tweet. 5 νεκροί, 20 τραυματίες από τυφλό χτύπημα με πολλαπλό εκτοξευτήρα από το πυροβολικό της #Ukraine κοντά στην παρόχθια οδό του ποταμού #Kalmius στο #Donetsk. Ουδεμία “στρατιωτική” λογική στο χτύπημα, μόνο εκδίκηση και μόνο άμαχοι εκεί, τα μέτωπα είναι αλλού
Trust tweet. Στείλε πρώτα τις εκθέσεις για τον 8ετη βομβαρδισμό πόλεων του #Donbass από το πυροβολικό της #Ukraine. Και τώρα ακόμη σκάνε βόμβες στο κέντρο του #Donetsk, ήμουν και μάρτυρας. Αφού είναι αντικειμενικοί οργανισμοί, δεν μπορεί, θα έχουν κι εκθέσεις γι’ αυτό, που ξεκίνησε νωρίτερα
Στο τέλος θα παρουσιαστούν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το ελληνικό twitter βάζοντας ως hashtags #ουκρανια , #ρωσια.
Στο wordcloud κυριαρχούν οι αναφορές για την Ρωσία καθώς και για τον σκληρό χειμώνα που έρχεται στην Ευρώπη. Τα tweets είναι γεμάτα με συναισθήματα φόβου θυμού και αρνητισμού.
Ukrainian negative tweet. Όσο υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία η Ελλάδα έχει πρόβλημα το οποίο πρέπει να λήξει,η Τουρκία έχει πρόσφορο έδαφος
Ukrainian fear tweet. Πλανήτης Γη – πόλεμος, κρίση, πείνα: ο καπιταλισμός της καταστροφής
Russiαn fear tweet. ΣΟΚ μετά το ΣΟΚ – Επισιτιστική κρίση : Η Ρωσία θα απαιτεί μετά το φυσικό αέριο την πληρωμή των σιτηρών
Russian saddest tweet. ΠΕΡΙΘΏΡΙΟ ΠΑΡΙΕΣ ΠΛΑΝΗΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΠΕΙΝΑ ΔΥΣΤΥΧΊΑ ΣΥΜΜΟΡΊΑ⚰️ΠΛΑΝΉΤΗ ΑΠΟΜΌΝΩΣΗ ΜΟΝΤΈΛΟ Β ΚΟΡΈΑ
Ιωάννης Γιαννόπουλος