Ο λογαριασμός Civil Protection GR είναι ο επίσημος λογαριασμός του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στο Twitter. Ο λογαριασμός στο Twitter ενημερώνει τον κόσμο για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα καθώς και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ως αποστολή:
- Τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα αυτά.
- Την προετοιμασία, κινητοποίηση και συντονισμό δράσης του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανών κάθε μορφής καταστροφών στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχετικού σχεδιασμού ανά κατηγορία κινδύνου.
- Την αξιοποίηση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και πληροφοριών για την κινητοποίηση του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της χώρας, εν όψει απειλούμενου κινδύνου καταστροφών.
- Τον συντονισμό του έργου και των δράσεων αντιμετώπισης των καταστροφών κατά την εκδήλωση των φαινομένων, καθώς και το έργο αποκατάστασης των προκαλούμενων ζημιών.
Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται η συχνότητα των tweets ανά έτος.
Παρατηρούμε ότι τα έτη 2020 και 2021 έγιναν τα περισσότερα tweets καθώς εκείνες τις χρονιές υπήρχε η πανδημία του Covid -19 καθώς και ακραία φαινόμενα όπως φωτιές, πλημμύρες, κακοκαιρίες.
Στα παρακάτω γραφήματα θα απεικονίσουμε τους μήνες στους οποίους γίνονται τα περισσότερα tweets.
Παρατηρούμε ότι τα περισσότερα tweets γίνονται μεταξύ του Ιουνίου και Οκτώβρη. Συγκεκριμένα στην κορυφή βρίσκονται ο Αύγουστος και ο Οκτώβρης. Αυτό συμβαίνει γιατί τον Αύγουστο σημειώνονται πυρκαγιές και τον Οκτώβρη πλημμύρες.
Στον παρακάτω πίνακα δείχνουμε ποιες ώρες γίνονται τα περισσότερα tweets.
Όπως είπαμε παραπάνω το έτος 2021 ήταν εκείνο με τα περισσότερα tweets, καθώς τότε σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα. Παρακάτω βλέπουμε τις συχνότερες λέξεις στο wordcloud.
Στα παρακάτω γραφήματα απεικονίζονται τα tweets που είναι θετικά.
Αλλά και αυτά που είναι αρνητικά.
Παρατηρούμε ότι το υπάρχει μια αύξηση αρνητικών tweets από το 2018 έως το 2020. Την ίδια περίοδο τα θετικά tweets ήταν πολύ λιγότερα, ενώ παρατηρείται μια αύξηση των θετικών tweet από το 2021 έως σήμερα, όπου σημειώνεται μια μείωση των αρνητικών tweet.
Στον πίνακα που ακολουθεί απεικονίζονται οι διακυμάνσεις των συναισθημάτων θετικότητας, αρνητικότητας, εμπιστοσύνης.
Όπως παρατηρούμε έξαρση αρνητικών συναισθημάτων σημειώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες με το καλοκαίρι του 2020 να είναι πολύ ψηλά. Οι πυρκαγιές, οι ψηλές θερμοκρασίες και ο Covid-19 ήταν οι κύριοι λόγοι των αρνητικών συναισθημάτων.
Στον επόμενο πίνακα παρουσιάζονται οι μήνες στους οποίους εκδηλώνονται συναισθήματα στα tweets.
Και αυτός ο πίνακας μας δείχνει ότι οι μήνες του καλοκαιριού έχουν έντονο αρνητικό συναισθηματικό φορτίο.
Ιωάννης Γιαννόπουλος