Στο συγκεκριμένο άρθρο θα γίνει παρουσίαση των κύριων σημείων μιας ανάλυσης που διεξήχθη αναφορικά με τους λογαριασμούς στο Twitter του πρώην πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και του τωρινού πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ.Μητσοτάκη.
Η συγκεκριμένη ανάλυση θα παρουσιαστεί συγκριτικά και αφορά τα tweets που έχουν γίνει από τους επίσημους λογαριασμούς του Α.Τσίπρα και του Κ.Μητσοτάκη στο Twitter. Σχετικά με τον λογαριασμό του Κ.Μητσοτάκη χρησιμοποιήθηκε ο λογαριασμός: @PrimeMinisterGR και όχι ο λογαριασμός @kmitsotakis με κριτήριο το γεγονός ότι στον πρώτο λογαριασμό τα tweets δημοσιεύονται συχνότερα και σε μια πιο τακτική βάση.
Αρχικά, το πρώτο δεδομένο που θα παρουσιαστεί συγκριτικά είναι o αριθμός των tweets που έχουν δημοσιεύσει στους λογαριασμούς τους οι Α.Τσίπρας και Κ.Μητσοτάκης ανά έτος (2017- 2021) και (2018 – 2021).
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα γίνει παρουσίαση των κύριων σημείων μιας ανάλυσης που διεξήχθη αναφορικά με τους λογαριασμούς στο Twitter του πρώην πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και του τωρινού πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ.Μητσοτάκη.
Η συγκεκριμένη ανάλυση θα παρουσιαστεί συγκριτικά και αφορά τα tweets που έχουν γίνει από τους επίσημους λογαριασμούς του Α.Τσίπρα και του Κ.Μητσοτάκη στο Twitter. Σχετικά με τον λογαριασμό του Κ.Μητσοτάκη χρησιμοποιήθηκε ο λογαριασμός: @PrimeMinisterGR και όχι ο λογαριασμός @kmitsotakis με κριτήριο το γεγονός ότι στον πρώτο λογαριασμό τα tweets δημοσιεύονται συχνότερα και σε μια πιο τακτική βάση.
Αρχικά, το πρώτο δεδομένο που θα παρουσιαστεί συγκριτικά είναι o αριθμός των tweets που έχουν δημοσιεύσει στους λογαριασμούς τους οι Α. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης ανά έτος (2017- 2021) και (2018 – 2021).
Κατά το έτος 2018 που ήταν ακόμη πρωθυπουργός ο Α.Τσίπρας παρατηρούμε πως τα tweets του ήταν ελαφρώς περισσότερα σε αριθμό σε σχέση με του Κ.Μητσοτάκη. Πλέον το 2021 τα tweets του Α.Τσίπρα είναι λιγότερα σε αριθμό σε σχέση με του Κ.Μητσοτάκη.
Αλλά πέρα από τον αριθμό των tweets, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το περιεχόμενο των tweets.
Όπως βλέπουμε στο παρακάτω worldcloud, οι λέξεις που χρησιμοποιεί συχνότερα ο Α. Τσίπρας στα tweets του είναι:
Όπως παρατηρούμε, στα tweets του αναφέρεται πολύ συχνά στην τωρινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, αλλά και στην έννοια της βουλής. Συχνά κάνει λόγο και για το θέμα της πανδημίας, και γενικότερα της υγείας. Άλλα δύο ζητήματα τα οποία πραγματεύεται στα tweets του είναι εκείνα της οικονομίας και της εργασίας.
Το wordcloud των tweets του Κ. Μητσοτάκη δείχνει πως η συχνότερη λέξη στα tweets του είναι η Ελλάδα, και μετά η βουλή. Γενικότερα ο Κ.Μητσοτάκης δεν αναφέρεται τόσο στην αντιπολίτευση στα tweets του, περισσότερο κάνει λόγο για τις δράσεις του, και τα έργα τα οποία σχεδιάζει ή πραγματοποιεί. Σημαντικό μέρος των tweets του αναφέρονται και στην πανδημία, αλλά και τον εμβολιασμό.
Εκτός από τις μεμονωμένες λέξεις που εμφανίζονται συχνότερα στα tweets, μεγάλη σημασία έχουν και τα ζεύγη λέξεων που εμφανίζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα.
Στον λογαριασμό του Α. Τσίπρα τα ζέυγη λέξεων με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης είναι:
Όπως φάνηκε και παραπάνω στο wordcloud ο Α. Τσίπρας μιλά συχνότερα για τη βουλή και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης ζεύγη λέξεων με συχνή εμφάνιση στα tweets του είναι και η προοδευτική συμμαχία και η κυβέρνηση σύριζα.
Τα ζεύγη λέξεων που εμφανίζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο λογαριασμό του Κ. Μητσοτάκη από την άλλη είναι:
Όπως φάνηκε και στο wordcloud, δεν αναφέρεται στην αντιπολίτευση αλλά κάνει λόγο πολύ συχνά για τα ζεύγη μέγαρο μαξίμου, ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και σύνοδος κορυφής. Επίσης αναφέρεται συχνά στα ζητήματα του κορονοϊού αλλά και της εργασίας.
Πριν προχωρήσουμε σε μια ανάλυση συναισθήματος αναφορικά με τα tweets των δύο λογαριασμών, είναι χρήσιμο να γίνει λόγος για τo βαθμό ομοιότητας που παρουσιάζουν τα tweets στον κάθε λογαριασμό.
Στα tweets του λογαριασμού του Α.Τσίπρα που αναλύθηκαν δεν βρέθηκε κάποιος σημαντικός βαθμός ομοιότητας (δηλαδή μεγαλύτερος από τουλάχιστον 0,60).
Στον λογαριασμό του Κ.Μητσοτάκη βρέθηκαν δύο tweets με σχετικά σημαντικό βαθμό ομοιότητας.
Τα εξής: “Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται πρόσβαση σε όλο το παραλιακό μέτωπο για τους πολίτες της Αττικής. Το αστικό κομμάτι θα αποκτήσει ενιαίο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, ενώ για το υπόλοιπο, από τη Βουλιαγμένη ως το Σούνιο, προβλέπεται αναμόρφωση της διαδρομής με ενιαία ανάπλαση.”
και “Ενθάρρυνα τον Γιάννη Μπουτάρη να συνεχίσει και να ηγηθεί ενός ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού μετώπου, απέναντι στο μαύρο μέτωπο του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, που παλιότερα το αποκαλούσαμε παρακράτος.”
Προχωρώντας, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ανάλυσης συναισθήματος που έγινε στα tweets των δύο λογαριασμών.
Αρχικά αναλύθηκε κατά πόσο τα tweets είχαν θετική ή αρνητική χροιά.
Στον λογαριασμό του Α. Τσίπρα εντοπίστηκε πως:
Στο πρώτο γράφημα παρουσιάζονται τα tweets με θετική χροιά και στο δεύτερο εκείνα με αρνητική. Παρατηρείται πως μέχρι το 2019 τα “θετικά” tweets ήταν περισσότερα από τα αρνητικά, κάτι που λογικά άλλαξε κατά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη το 2019. Το 2020 βλέπουμε πως τα αρνητικά tweets ήταν περισσότερα από εκείνα με θετική χροιά. Πιθανολογείται πως αυτό σχετίζεται και με την πανδημία του κορονοϊού που αποτελεί κεντρικό θέμα των tweets του Α. Τσίπρα από το έτος 2020.
Σχετικά με τα tweets του Κ.Μητσοτάκη παρατηρούμε τα εξής:
Τα tweets με θετική χροιά μειώθηκαν κατά πολύ κατά το έτος 2020, πιθανόν για τον ίδιο λόγο της έκρηξης της πανδημίας που αναφέραμε και προηγουμένως. Κατά το 2021 όμως παρατηρούμε πως τα “αρνητικά” tweets έχουν μειωθεί πάρα πολύ σε αριθμό. Πιθανότατα επειδή ο Κ.
Μητσοτάκης παρουσιάζει στα tweets του μια αισιόδοξη στάση και γενικότερα αναφερόμενος στα έργα που έχει αναλάβει αλλά και ειδικότερα για την πορεία της της πανδημίας.
Σχετικά με τον “θυμό” που εκφράζεται στα tweets, στον λογαριασμό του Α. Τσίπρα βλέπουμε πως:
Υπάρχει μια σχετική διαβάθμιση στις εκφράσεις που υποδηλώνουν θυμό. Η περίοδος που είχαν αυξηθεί περισσότερο οι εκφράσεις θυμού φαίνεται πως είναι κατά το τέλος του 2018 και προς τις αρχές του έτους 2019. Άύξηση υπάρχει και στο τέλος του 2020 η οποία πιθανώς σχετίζεται με τη διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, συνδυάζοντας και τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν παραπάνω στο wordcloud.
Στον λογαριασμό του Κ. Μητσοτάκη βλέπουμε πωςμέχρι τις αρχές του Ιουλίου, που ήταν ακόμη πρωθυπουργός ο Α.Τσίπρας, οι εκφράσεις θυμού ήταν εντονότερες στα tweets του. Πάντως και εδώ παρατηρείται μια έντονη διαβάθμιση που δεν δίνει κάποια ξεκάθαρη εικόνα.
Έπειτα, σε μια παρουσίαση των tweets που φανερώνουν θυμό και χαρά, στον λογαριασμό του Α.Τσίπρα, παρατηρούμε ότι οι εκφράσεις θυμού (απεικόνιση με κόκκινο χρώμα) είναι σταθερά περισσότερες σε σχέση με τις εκφράσεις χαράς (απεικόνιση με πράσινο χρώμα), από το έτος 2018 έως και το 2021.
Στα tweets του Κ.Μητσοτάκη, φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη υπεροχή μεταξύ του πλήθους των εκφράσεων θυμού και χαράς, κινούνται και οι δύο κατηγορίες περίπου στα ίδια επίπεδα.
Κλείνοντας είναι χρήσιμο να παρουσιαστούν συγκριτικά δύο γραφήματα όπου απεικονίζονται οι θετικές, οι αρνητικές εκφράσεις αλλά και οι εκφράσεις που δηλώνουν εμπιστοσύνη.
Στα tweets του Α. Τσίπρα φαίνεται ξεκάθαρα η κατακόρυφη αύξηση στις θετικές εκφράσεις κατά το τέλος του 2018, μέχρι και πριν τις αρχές του 2019.
Στα tweets του Κ. Μητσοτάκη φαίνεται πως τα θετικά tweets υπερέχουν εκείνων που έχουν αρνητική χροιά σχετικά με όλο το χρονικό διάστημα που εξετάστηκε, αλλά υπερέχουν και εκείνων που δηλώνουν εμπιστοσύνη.
Ευαγγελία Λαμπροπούλου