Το παρόν άρθρο αναλύει το θέμα της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και αποτελεί την κορύφωση της συνεχιζόμενης εδώ και χρόνια Ρώσο-ουκρανικής διαμάχης. Η διεθνής κοινή γνώμη καταδικάζει την εισβολή και η πλειοψηφία των κρατών σε Αμερική, Ευρώπη τάσσονται υπέρ της Ουκρανίας στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια και πολεμικό υλικό.
Οι Κυβερνήσεις πολλών Κρατών και διεθνείς οργανισμοί επιβάλλουν στη Ρωσία κυρώσεις και οικονομικούς αποκλεισμούς. Οι άσχημες επιπτώσεις που βιώνουν οι άνθρωποι κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και οι απόψεις τους για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, διασχίζουν τα σύνορα και γίνονται ευρύτερες γνωστές από πλήθος tweets, retweets και likes στο Twitter, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο επιδραστικά κοινωνικά δίκτυα στο πεδίο της ενημέρωσης.
Πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου θα αποτελέσουν τα Tweets των Ελλήνων , που εντοπίσαμε και αφορούν τη περίοδο από 2 – 6 Ιουλίου 2022, για τα οποία οι χρήστες έχουν εκφραστεί εκτενώς και ποικιλοτρόπως για την Ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Λόγω της ανεξέλεγκτης πολεμικής σύγκρουσης, η παρούσα ανάλυση δημιουργήθηκε με σκοπό τη πληρέστερη καταγραφή των Tweets. Κυρίαρχος στόχος μας είναι η τεκμηριωμένη αποτύπωση που προκύπτει από την επεξεργασία των μηνυμάτων.
Στα παραπάνω διαγράμματα απεικονίζεται παραστατικά ο αριθμός των tweets που αναρτήθηκαν στις συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Στο διάγραμμα της Ουκρανίας , αναφέρονται τα tweets που αναρτήθηκαν τη περίοδο 4-6 Ιουλίου 2022. Στο διάγραμμα της Ρωσίας, αναφέρονται τα tweets που αναρτήθηκαν τη περίοδο 2-6 Ιουλίου 2022. Για την ανάλυση των δεδομένων, αντλήθηκαν στοιχεία από 7.800 tweets (3.900 tweets για κάθε λέξη κλειδί) .
Όπως παρατηρούμε στο σύννεφο λέξεων της Ουκρανίας, η λέξη “Ουκρανία” εμφανίζεται αναμενόμενα πολυάριθμες φορές. Ακολουθούν λέξεις που σχετίζονται με τον πόλεμο , όπως «όπλα», «περισσότερα όπλα», « σειρά χωρών». Ιδιαίτερη θέση έχει και η λέξη «Ελλάδα», καθότι η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο θέμα της επικαιρότητας.
Όπως παρατηρούμε στο σύννεφο λέξεων της Ρωσίας , η λέξη “Ρωσία ” εμφανίζεται πολυάριθμες φορές. Ακολουθούν λέξεις που σχετίζονται με τον πόλεμο , όπως «εμπάρκο εξαγωγής» « ρεύμα αέριο» «σκληρός αδυσώπητος» «γιακούζα Ρωσία» , καθώς και για τον σκληρό χειμώνα που έρχεται στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα αποτελεί τη τρίτη συχνότερη εμφανιζόμενη λέξη στα tweets για την Ουκρανία. Την περίοδο που αντλήθηκαν τα δημοσιεύματα κυριαρχούσε ακόμη η συζήτηση για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Επιπρόσθετα γίνεται αναφορά στις λέξεις πανδημία, πολιτική, οικονομία, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα θέματα που βιώνουν καθημερινά.
Στο διάγραμμα με τις συχνότερα εμφανιζόμενες λέξεις στις αναρτήσεις για τη Ρωσία , κυριαρχούν οι λέξεις Ρωσία, αέριο, Γερμανία, ετοιμάζονται. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την αγωνία που καταλαμβάνει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τη παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Όπως παρατηρούμε το στοιχείο της αρνητικότητας είναι αρκετά έντονο στις αναρτήσεις για την Ουκρανία. Παράλληλα ο θυμός και ο φόβος γίνονται αισθητά στα Tweets για την Ουκρανία λόγω της πολιτικής που ασκούσε η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ζελένσκι, με αποκορύφωμα τη προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Το συναισθηματικό φορτίο για τα tweets είναι κατά κύριο λόγο αρνητικό, με κορύφωση την 4η Ιουλίου 2022, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν συνεχάρη τα στρατεύματα του, για την κατάληψη της περιοχής Λουγκάνσκ. Το αίσθημα του θυμού εμφανίζεται συνεχώς, ενώ ο τρόμος παρουσιάζει μεγάλες εντάσεις, από το γεγονός της γενίκευσης του πολέμου και τον κίνδυνο να ξεσπάσει Γ‘ παγκόσμιος πόλεμος.
Παρατηρούμε στα πιο πάνω διαγράμματα ότι μεγάλο μέρος των tweets που αφορούν τη Ρωσία είναι παρόμοια μεταξύ τους, ενώ τα tweets που αφορούν την Ουκρανία δεν εμφανίζουν τόσο σημαντικές ομοιότητες.
Συμπερασματικά, το ουκρανικό ζήτημα έχει επιδράσει με πολλούς τρόπους και σε πολλά επίπεδα της ζωής μας, ενώ κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική ειδησεογραφία, αλλά και των συζητήσεων των χρηστών στα social media.Φαίνεται ότι η δημόσια κατακραυγή είναι μεγάλη, με τη ζυγαριά να γέρνει εμφανώς υπέρ της Ουκρανίας.
Χαρίλαος Τσιόλης
Πηγή Δεδομένων: naftemporiki.gr