Ο κορονοϊός μπήκε στις ζωές μας στις αρχές του 2020 και μαζί με αυτόν και οι έννοιες «μέτρα», «μάσκες», «καραντίνα», «πανδημία», «μετάλλαξη», «εμβόλιο». Ειδικά το πρώτο διάστημα, όλος ο κόσμος μιλούσε για όλα αυτά, το ίδιο και τα ειδησεογραφικά sites αλλά και το Twitter. Όσο περνούσαν οι μήνες όμως, η κατάσταση συνηθιζόταν και τα μέτρα αποκλιμακώνονταν, ο κόσμος σταμάτησε να ασχολείται τόσο για όλα αυτά. Ή μήπως όχι; Παρακάτω θα δούμε μερικές αναλύσεις για την ειδησεογραφία σχετικά με τον κορονοϊό στο News247 για το τελευταίο ένα έτος, συγκρίσεις ανάμεσα στον Μάιο και Ιούνιο του 2021 και τους αντίστοιχους μήνες του 2022, αλλά και τι λέει ο κόσμος του Twitter για το θέμα αυτό το τελευταίο διάστημα, όπου και τα μέτρα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Στο News247, από τον Μάιο του 2021 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 αναρτήθηκαν 7.358 άρθρα με το Tag «ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ». Στα ίδια άρθρα, πέραν του κύριου Tag, τα 14 Top Tags που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν τα παρακάτω.

Τα 15 Top Tags που χρησιμοποιήθηκαν στο News247 στην για το θέμα του κορονοϊού
Τα 15 Top Tags που χρησιμοποιήθηκαν στο News247 στην για το θέμα του κορονοϊού

Στο παρακάτω διάγραμμα, βλέπουμε την ομοιότητα των άρθρων που αναρτήθηκαν στο site όλο αυτό το διάστημα. Παρόλο που καθημερινά γίνεται μια δημοσίευση που ενημερώνει τους αναγνώστες για τα ημερήσια κρούσματα, τα κείμενα των άρθρων δεν παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα όπως βλέπουμε και παρακάτω.

Heatmap ομοιότητας των άρθρων με το Tag κορονοϊός στο News 247
Heatmap ομοιότητας των άρθρων με το Tag κορονοϊός στο News 247

Όπως έχουμε δει 2,5 χρόνια τώρα, τα μέτρα κατά τους χειμερινούς μήνες γίνονται πιο αυστηρά ενώ κατά τους θερινούς μήνες αποκλιμακώνονται, συνήθως την ίδια πορεία ακολουθούν και τα κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2021 τα συνολικά κρούσματα ήταν 57,241 ενώ τον Ιούνιο του 2021 ήταν μειωμένα στα 20,343 και η κατανομή τους ανά ημέρα ήταν η παρακάτω.

Αντίστοιχα, τον Μάιο του 2022 τα κρούσματα ανήλθαν σε 128,903 και τον Ιούνιο του 2022 σε 219,388. Παρ’ όλα αυτά, από 1/6/2022 η μάσκα καταργήθηκε καθώς και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης.

Παρακάτω θα δούμε τι άποψη η ελληνική ειδησεογραφία και συγκεκριμένα το News 247, για όλα αυτά τα συμβάντα στις 2 αυτές χρονικές περιόδους.

Ξεκινώντας από τον Μάιο του 2021, βλέπουμε τους κύριους όρους που περιείχαν τα άρθρα του site αυτού.

Κύριοι όροι άρθρων Μάιος 2021
Κύριοι όροι άρθρων Μάιος 2021

Στη συνέχεια, βλέπουμε τα Tags που είχαν τα άρθρα με θέμα τον κορονοϊό αλλά και τα συχνότερα ζευγάρια λέξεων.

Tags άρθρων Μάιος 2021
Tags άρθρων Μάιος 2021
Ζευγάρια λέξεων Μάιος 2021
Ζευγάρια λέξεων Μάιος 2021

Τι απασχολούσε όμως τους Έλληνες αναγνώστες την ίδια ακριβώς περίοδο φέτος; Παρακάτω βλέπουμε τους αντίστοιχους συχνότερους όρους που εμφανίζονται στα άρθρα του News247, τα δημοφιλέστερα Tags αυτών αλλά και τα συχνότερα ζευγάρια λέξεων για τον Μάιο του 2022.

Κύριοι όροι άρθρων Μάιος 2022
Κύριοι όροι άρθρων Μάιος 2022
Tags άρθρων Μάιος 2022
Tags άρθρων Μάιος 2022
Ζευγάρια λέξεων Μάιος 2022
Ζευγάρια λέξεων Μάιος 2022

Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τον Μάιο του 2021, υπήρχαν έννοιες όπως οι θάνατοι, ο εμβολιασμός αλλά και η καθημερινή απογευματινή ανακοίνωση των κρουσμάτων, οι οποίες δεν περιέχονταν σε τόσο μεγάλο βαθμό στα άρθρα του Μαΐου του 2022. Αντίστοιχα, τα συχνότερα Tags τα οποία περιέχονταν στα άρθρα για τον covid-19 τον Μάιο του 2021 αφορούσαν τα εμβόλια, τη μετάλλαξη της Ινδίας (μετάλλαξη Δ) και την τότε πολυπόθητη άρση των μέτρων. Αντίθετα φέτος, το κομμάτι του εμβολιασμού έχει εξαφανιστεί από το περιεχόμενο των άρθρων, και τα σχετικά θέματα είναι ο ΕΟΔΥ και η Ευλογιά των Πιθήκων η οποία απασχόλησε την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Στα συχνότερα ζευγάρια λέξεων που χρησιμοποιούνται στα άρθρα, δεν εντοπίζονται ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσα στα 2 έτη.

Αντίστοιχη ανάλυση διεξήχθη και για τον Ιούνιο του 2021 και 2022 και δημιουργήθηκαν τα ακόλουθα διαγράμματα:

Κύριοι όροι άρθρων Ιούνιος 2021
Κύριοι όροι άρθρων Ιούνιος 2021
Tags άρθρων Ιούνιος 2021
Tags άρθρων Ιούνιος 2021
Ζευγάρια λέξεων Ιούνιος 2021
Ζευγάρια λέξεων Ιούνιος 2021
Tags άρθρων Ιούνιος 2022
Tags άρθρων Ιούνιος 2022
Ζευγάρια λέξεων Ιούνιος 2022
Ζευγάρια λέξεων Ιούνιος 2022

Αντίστοιχα και με τον Μάιο του 2021, και τον Ιούνιο του 2021 ο εμβολιασμός ήταν ένα ζήτημα το οποίο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα από την ελληνική αρθρογραφία, ενώ τον Ιούνιο του 2022 ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Ωστόσο, τον φετινό Ιούνιο, παρατηρείται μια εντονότερη ενημέρωση σχετικά με τα ημερήσια νέα κρούσματα, γεγονός που δικαιολογεί και η αρκετά μεγάλη αύξησή τους. Τα παραπάνω συμπεράσματα λαμβάνουμε και από τα δημοφιλέστερα Tags, και ζεύγη λέξεων για τον Ιούνιο του 2021 και 2022.

Όλα τα παραπάνω, αναλύουν διεξοδικά το περιεχόμενο των άρθρων του News 247 για να εν λόγω διαστήματα. Υπήρχε όμως και κάποιο συναίσθημα το οποίο κυριαρχούσε στα άρθρα αυτά;

Όπως βλέπουμε και παρακάτω, η παρουσία συναισθήματος ήταν εντονότερη τους δύο μήνες του 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, με μικρή απόκλιση, οι θετικά φορτισμένες λέξεις υπερισχύουν των αρνητικών και στις δύο περιπτώσεις παρά την όλη αρνητικότητα της πανδημίας.

Θετικά (πράσινο) και Αρνητικά (κόκκινο) συναισθήματα στα άρθρα
Θετικά (πράσινο) και Αρνητικά (κόκκινο) συναισθήματα στα άρθρα

Επιπλέον, οι λέξεις οι οποίες εκφράζουν εμπιστοσύνη παρά την αβεβαιότητα της κατάστασης είναι σημαντικά περισσότερες σε σχέση με εκείνες που εκφράζουν θυμό στα κείμενα των άρθρων.

Εμπιστοσύνη (πράσινο) και Θύμος (κόκκινο) συναισθήματα στα άρθρα
Εμπιστοσύνη (πράσινο) και Θύμος (κόκκινο) συναισθήματα στα άρθρα

Πέραν του τι λέει η ελληνική ειδησεογραφία όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η φωνή του Twitter. Παρακάτω, συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα tweets που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 20 και 29 Ιουνίου, όπου τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται εκθετικά και περιείχαν τη λέξη «κορονοϊός».

Το δημοφιλέστερο Tweet που δημοσιεύθηκε το διάστημα αυτό και έλαβε τα περισσότερα re-tweets, ήταν το παρακάτω.

Όπως βλέπουμε και στο παρακάτω διάγραμμα, στις 23 Ιουνίου δημοσιεύθηκαν τα περισσότερα tweets σχετικά με τον covid-19. Την συγκεκριμένη ημέρα, ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για την 4η δόση εμβολίου, τα περισσότερα κρούσματα της χώρας εντοπίστηκαν στην Αττική και ταυτόχρονα βγήκε θετικός ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Κατανομή tweets ανά ημέρα
Κατανομή tweets ανά ημέρα

Στο παρακάτω γράφημα, βλέπουμε ποια ήταν τα κύρια θέματα τα οποία έθιγαν τα tweets που συλλέχθηκαν. Πέραν των βασικών όρων «διασωληνωμένοι», «νέα κρούσματα» «θάνατοι» και «νεκροί», βλέπουμε ότι το ελληνικό Twitter απασχόλησε η 4η δόση και η ξαφνική  έξαρση των κρουσμάτων.

Κύριο όροι Tweets
Κύριο όροι Tweets

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και με το παρακάτω διάγραμμα με τα δημοφιλέστερα ζεύγη λέξεων ενώ βλέπουμε ότι πολλά tweets αφορούν θέματα σχετικά με σεισμούς, πλημμύρες και όλα τα συναφή.

Ζευγάρια λέξεων Twitter
Ζευγάρια λέξεων Twitter

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο και τα συναισθήματα τα οποία κυριαρχούσαν στα tweets που συλλέχθηκαν. Όπως βλέπουμε και στα παρακάτω γραφήματα, η παρουσία των λέξεων που εκφράζουν λύπη, ήταν σημαντικά περισσότερες σε σχέση με τις θετικές λέξεις που περιείχαν τα συγκεκριμένα tweets, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο των άρθρων του News 247 που είδαμε και παραπάνω.

Θετικές Λέξεις – Tweets
Θετικές Λέξεις – Tweets
Λέξεις που εκφράζουν λύπη- Tweets
Λέξεις που εκφράζουν λύπη- Tweets

Αντίστοιχες αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν και στο σύνολο των tweets σχετικά με την κατανομή των συναισθημάτων ανά ημέρα. Η μέρα με τις περισσότερες θετικές λέξεις ήταν το Σάββατο 25/02/2022 ενώ η αμέσως προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 24/06/2022 ήταν η ημέρα όπου χρησιμοποιήθηκαν οι περισσότερες λέξεις που εκφράζουν λύπη.

Θετικές Λέξεις / ημέρα
Θετικές Λέξεις / ημέρα
Λυπημένες Λέξεις / ημέρα
Λυπημένες Λέξεις / ημέρα

Αντιθέτως η ημέρα όπου χρησιμοποιήθηκαν οι περισσότερες λέξεις που εκφράζουν θυμό ήταν το Σάββατο 25/06/2022 και οι περισσότερες λέξεις που εκφράζουν εμπιστοσύνη χρησιμοποιήθηκαν την Παρασκευή 24/06/2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη 28/06/2022 όπου εντοπίστηκαν τα περισσότερα θετικά κρούσματα των τελευταίων 2 μηνών δεν παρατηρήθηκε κάποια ιδιαίτερη αντίδραση από τους χρήστες του Twitter.

Θυμός ανά ημέρα
Θυμός ανά ημέρα
Εμπιστοσύνη ανά ημέρα
Εμπιστοσύνη ανά ημέρα

Παναγιώτα Παπαγεωργίου

Github

Πηγή: ΕΟΔΥ

Εικόνα Άρθρου: Unsplash

Author

Αναδημοσιεύστε τις ιστορίες μας: Αυτές οι ιστορίες δεδομένων έχουν δημιουργηθεί από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ. Τα άρθρα είναι διαθέσιμα προς αναδημοσίευση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εφόσον τηρούνται οι Όροι και Προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτή τη σελίδα.