Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τον ρόλο του κινήματος να αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα εξαιτίας των ποικίλων κρίσεων που αναδύονται ανά το παγκόσμιο θέτοντας σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με την πολυεπίπεδη δράση της, η Διεθνής Αμνηστία μεριμνά για τη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών και προτύπων που θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχοντας ως αποστολή την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προώθηση εκκλήσεων σε κυβερνήσεις.
Η ανάλυση του προφίλ που διαθέτει το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter είναι ένα μέσο για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου που επικοινωνούνται οι δράσεις του κινήματος και των θεμάτων γύρω από τα οποία κυμαίνονται οι δράσεις αυτές.
Η ανάλυση αυτή πραγματοποιήθηκε βάσει 3191 δημοσιεύσεων οι οποίες αντλήθηκαν από τον επίσημο λογαριασμό του ελληνικού τμήματος του κινήματος στο Twitter (@AmnestyGreece).
Από το 2015, η χρονιά με τις περισσότερες δημοσιεύσεις είναι το 2020 με συνολικά 873 tweets, ενώ ο μήνας με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων είναι ο Οκτώβριος με 384 tweets.
Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας φαίνεται να δημοσιεύει κατά κύριο λόγο πρωινές προς μεσημεριανές ώρες, με την πιο συνήθη ώρα δημοσίευσης να είναι η ώρα 13:30.
Αναλύοντας τις δημοσιεύσεις της τρέχουσα χρονιάς, οι περισσότερες δημοσιεύσεις έχουν γίνει τον μήνα Φεβρουάριο.
Όσον αφορά τις λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στις δημοσιεύσεις, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται λέξεις όπως “δικαίωμα”, “σήμερα”, “ζωή”, “παιδιά”, “αρχές” και φράσεις όπως “διεθνής αμνηστία”, “υπογράψτε έκκληση” και “παγκόσμια ημέρα”.
Τέλος, μια συναισθηματική ανάλυση των tweets του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας καταδεικνύει πως η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιεύσεων έχουν ουδέτερο ύφος. Πιο συγκεκριμένα, το 87% των tweets χαρακτηρίζονται ως ‘ουδέτερα΄, το 7% ως ‘θετικά’ και σχεδόν το 6% ως ‘αρνητικά’.
Ραφαέλλα Σταυρινού