Είναι σαφές ότι οι γυναικοκτονίες στην χώρα μας αποτελούν ένα δυστυχές κοινωνικό φαινόμενο που φαίνεται να εξελίσσεται και να γιγαντώνεται σε μάστιγα . Αν και ο όρος δεν είναι καθολικά αποδεκτός και απολύτως κυβερνητικά θεσμοθετημένος ή θεσμοποιημένος , η γυναικοκτονία υφίσταται και μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά ολόκληρη την υφήλιο . 

   Στο χώρο της Ελλάδας και μόνο , σύμφωνα με την Gender Statics Database, οι 23 θανατώσεις γυναικών του 2021 αυξήθηκαν κατά μια το 2022 ενώ σχεδόν υποδιπλασιάστηκαν το 2023 με 13 δολοφονημένες γυναίκες . Μέχρι στιγμής , για το τρέχον έτος 2024 , μετρούνται 5 επιβεβαιωμένες γυναικοκτονίες στη χώρα μας και 3.000 δηλωμένα περιστατικά έμφυλης βίας . Ας δούμε , λοιπόν , ποια συναισθηματική απόρροια προκάλεσαν τα περιστατικά των γυναικοκτονιών στους αναγνώστες ελληνικών εφημερίδων σε διάστημα δύο ημερών ( 27/06/2024-28/06/2024 ) , σχεδόν δύο μήνες μετά από τις προαναφερθείσες φετινές επιβεβαιωμένες ανθρωποκτονίες συζύγων . 

   Σε δείγμα 1435 άρθρων διάφορων ενημερωτικών ιστοσελίδων παρουσιάζεται ποικιλοτρόπως το θέμα των γυναικοκτονιών . 

Το παραπάνω συννεφόλεξο απεικονίζει τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν και διατυπώθηκαν περισσότερο στο δείγμα αναρτήσεων που αναλύθηκε . Σύμφωνα με αυτό κυρίαρχη παρουσιάζεται η λέξη «σύζυγος» που έχει αιτιώδη σχέση με το αντικείμενο αναφοράς μας . Ειδικότερα , καθίσταται σαφές ότι ένα περαστικό γυναικοκτονίας ( μάλλον τα περισσότερα ) αφορά την δολοφονία κάποιας συζύγου , ενώ η δολοφονία αυτή συχνά διαπράττεται από τον άλλο σύζυγο  · με τον τρόπου αυτό δικαιολογείται η εκτεταμένη χρήση αυτής της λέξης . Αντίστοιχα , η λέξη «γυναίκα» αφορά στο αντικείμενο τον γυναικοκτονιών , ενώ η αμέσως αλληλένδετη λέξη είναι τα «παιδιά» που έχει επίσης σχέση αιτίου – αποτελέσματος με το αντικείμενο αναφοράς . Πρόκειται για το προφίλ των γυναικοκτόνων ( λ.χ. οικογενειάρχες με παιδιά ) όσο και για τις συνέπειες των πράξεων ( τι θα απογίνουν τα παιδιά μετά την δολοφονία της μητέρας τους ) . Σημαίνουσα λέξη με χρονική χροιά είναι η αυτή του «Ιουνίου» , η οποία αφενός σχετίζεται με τον μήνα που γράφτηκαν τα άρθρα και αφετέρου με το γεγονός ότι το θέμα των γυναικοκτονιών πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας , το οποίο βρέθηκε εμφανώς στο επίκεντρο της ενημέρωσης . 

   Ακόμη , άξιο αναφοράς αποτελεί το ποια μέρα από τις δύο που εξετάστηκαν δημοσιεύτηκαν τα περισσότερα άρθρα . 

Αν και οι δύο μέρες αποτελούν μέρες εργασίας και τροφοδοσίας των πηγών ενημέρωσης, σύμφωνα με το διάγραμμα  η Παρασκευή 28 Ιουνίου φαίνεται πως είναι η ημέρα που αναρτήθηκαν τα περισσότερα άρθρα με απόλυτη κυριαρχία απέναντι στην 27η του ίδιου μήνα που δημοσιεύτηκαν μόλις 104 σε αντιδιαστολή με τα 1332 της επόμενης . 

   Και τις δύο αυτές ημέρες η αρθρογραφία που εξετάστηκε δημιούργησε ποικίλα συναισθήματα στους αναγνώστες . Σύμφωνα με την ανάλυση αυτής ο δείκτης θετικότητας – αρνητικότητας διαμορφώνεται ως εξής :

Είναι έκδηλο ότι στις 27/06/2024 δημοσιεύτηκαν τα άρθρα με την μεγαλύτερη αρνητικότητα , ενώ η θετικότητα εσωκλείεται σε αυτά της επόμενης ημέρας δημοσίευσης . Πιο συγκεκριμένα , το άρθρο με το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 28/06/2024 , στον ιστότοπο «tanea.gr» , τιτλοφορούμενος ως «Απόστολος Λύτρας : Η ατάκα που ¨καίει¨ τον ποινικολόγο – ‘Έχω χτυπήσει τη Σοφία , ελπίζω να μην μπλέξω΄» και αφορούσε σαφώς το θέμα ξυλοδαρμού της συζύγου του γνωστού ποινικολόγου . Παρακάτω παρατίθεται το συννεφόλεξο με τις συνηθέστερες λέξεις που εντοπίζονται στο εν λόγω άρθρο .

Στον αντίποδα , το πιο αρνητικά φορτισμένο άρθρο είναι αυτό που δημοσιεύτηκε την επόμενη ημέρα στην ιστοσελίδα «protothema.gr» με τίτλο «Τάσος Χαλκιάς : πώς είναι δυνατόν να εκδηλώνεις τέτοια μορφή βίας ενάντια στην γυναίκα σου , στη μάνα των παιδιών σου» . Η προαναφερθείσα δήλωση του Έλληνα ηθοποιού χρωματίστηκε σε μεγάλη συχνότητα από τις λέξεις που παρουσιάζονται στο συννεφόλεξο που ακολουθεί .

Βέβαια , δεν είναι μόνο η θετικότητα και η αρνητικότητα τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε έμφαση . Εξίσου καίριο είναι το συναίσθημα του φόβου που παρουσιάστηκε σε μεγάλο μέρος της ερευνημένης αρθρογραφίας , το συννεφόλεξο του οποίου διατυπώνεται ως εξής :

Όπως φαίνεται και παραπάνω , οι λέξεις που προκάλεσαν τον μεγαλύτερο φόβο στους αναγνώστες είναι προφανώς αυτή του «δράστη» που συνδέεται άρρηκτα με τον θύτη των γυναικοκτονιών . Επιπλέον , η λέξη «έγκλημα» έχει την δική της συναισθηματική φόρτιση αλλά και επίδραση , διότι συσχετίζει την γυναικοκτονία με θέματα νομικής και θεσμικής φύσεως . 

   Καταλήγοντας , άξια αναφοράς είναι και άλλα συναισθήματα που κυριάρχησαν στην συναισθηματική διάσταση των αναγνωστών την περίοδο που ερευνήθηκε όπως αυτό της αποστροφής , του θυμού αλλά και της εμπιστοσύνης που αναλύονται διαγραμματικά στην ακόλουθη γραφική αναπαράσταση .

   Συνοψίζοντας, η ανάλυση των συναισθηματικών αντιδράσεων στα άρθρα με θέμα τις γυναικοκτονίες στην χώρα μας διασαφηνίζει μια πληθώρα διαφορετικών και αντικρουόμενων συναισθημάτων. Σε καμία περίπτωση ένα άρθρο που πραγματεύεται το θέμα αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ευχάριστο , μπορεί ωστόσο να εμφυσά θετικά συναισθήματα κινητοποίησης και βελτίωσης της πρόληψης στους αναγνώστες . Βέβαια , η αρθρογραφία που εξετάστηκε παρουσιάζει με εναργέστατο τρόπο τόσο την αποστροφή των αναγνωστών για τις γυναικοκτονίες όσο και τα αρνητικά συναισθήματα φόβου , αηδίας και θυμού που αυτή τους προκαλεί .

Author

Αναδημοσιεύστε τις ιστορίες μας: Αυτές οι ιστορίες δεδομένων έχουν δημιουργηθεί από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ. Τα άρθρα είναι διαθέσιμα προς αναδημοσίευση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εφόσον τηρούνται οι Όροι και Προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτή τη σελίδα.