Και στα ξαφνικά, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν κοινό και πάρα πολύ ισχυρό εχθρό… Θα καταφέρει άραγε να ανταπεξέλθει στις δυσμενείς συνθήκες; Πόσο θα αλλάξει ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες μας; Άραγε πόσο έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας;
Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 η Κίνα ειδοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) για 27 κρούσματα μιας «ιογενούς πνευμονίας» στην κεντρική πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Οι αρχές τις χώρας άμεσα κλείνουν την τοπική αγορά της πόλης μιας και οι πρώτοι νοσούντες είναι έμποροι και προμηθευτές. Στις 11 Ιανουαρίου καταγράφεται επίσημα ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της νόσου, ενός άνδρα 61 ετών. Ύστερα από μελέτες και εργαστηριακές δοκιμές οι ερευνητές καταλήγουν, ότι πρόκειται για ένα νέο τύπου κορωνοϊού. Δίχως να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μετά από 2 ημέρες, καταγράφεται το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας, συγκεκριμένα στην Ταϋλάνδη. Μια γυναίκα μπαίνει σε καραντίνα. Πλέον, το ξέσπασμα της πανδημίας αρχίζει να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς αναγκάζοντας τον Π.Ο.Υ να καλέσει έκτακτη σύσκεψη με τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Πολύ σύντομα, στις 23 Ιανουαρίου η Κίνα επίσημα βρίσκεται υπό το καθεστώς lockdown, ενώ στην Ευρώπη η Γαλλία είναι από τις πρώτες χώρες που προσβάλλεται από τον ιό.
Στην Ελλάδα, η 25η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την έναρξη των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων σε ανθρώπους στην Πάτρα. Στις 14 Μαρτίου ανακοινώνεται το πρώτο lockdown στη χώρα, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία σε όλους τους Έλληνες. Η περίοδος ήταν και συνεχίζει να είναι δύσκολη και πιεστική για τους ανθρώπους. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, πολλοί άνθρωποι μη μπορώντας να διαχειριστούν αυτές τις στιγμές ήρθαν αντιμέτωποι με έντονες ψυχικές καταστάσεις. Ένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα ήταν η αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον. Το φάντασμα της ανεργίας έμοιαζε να στοιχειώνει την καθημερινότητά τους και να γίνεται πρόσθετο άγχος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Στην παρακάτω πίτα απεικονίζεται το ποσοστό της ανεργίας από το 2017 έως το 2020. Θα διαπιστώσει κανείς, ότι το 2017 καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, ενώ το 2020 το μικρότερο ανάμεσα στα τέσσερα έτη.
Το διάγραμμα της ανεργίας το έτος 2019:
Το διάγραμμα της ανεργίας το έτος 2020:
Η Ελλάδα βάδιζε με αργά και σταθερά βήματα στη μείωση της ανεργίας, όμως σημασία έχει το ποσοστό αυτής μετά το ξέσπασμά της. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμα στατιστικά δεδομένα για το 2021, όμως θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς το αν έχει αυξηθεί ή μειωθεί ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας. Βάσει των συνθηκών και λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες οικονομικές δαπάνες για την πανδημία, ίσως οι άνεργοι συμπολίτες μας να έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 το γυναικείο φύλο ήρθε αντιμέτωπο με την ανεργία σε μεγαλύτερο βαθμό από το αντρικό.
Συνεχίζοντας την έρευνα για το πως η πανδημία έχει επηρεάσει τους Έλληνες πραγματοποιήθηκε μια ανάλυση δεδομένων από την ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος. Μέσα από αυτή την ανάλυση βρέθηκε, ότι η αναφορά στην πανδημία το 2020 ήταν πολύ έντονη στην καθημερινή θεματολογία του site, μιας και αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το πιο επίκαιρο ζήτημα της εποχής.
Μέσα από το σύννεφο λέξεων, είναι ξεκάθαρο ότι στα άρθρα γίνονται αναφορές γύρω από το ζήτημα του covid-19. Οι λέξεις «κρούσματα», «κορωνοϊός», «συμπτώματα», «θεραπεία», «επικίνδυνος», “lockdown” κυριαρχούν στο WordCloud, φανερώνοντας το θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική ειδησεογραφία.
Επίσης, ρίχνοντας μια ματιά για το τι συμβαίνει στον κόσμο του Twitter, παρατηρήθηκε μια μεγαλύτερη δραστηριότητα με το hashtag #εμβόλιο τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, διότι εκείνη την περίοδο ξεκίνησε και ο εμβολισμός για μικρότερες ηλικίες.
Το θέμα του εμβολιασμού αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, το οποίο χωρίζει τους πολίτες σε δύο στρατόπεδα τάσσοντας τους μεν υπέρ και τους δε κατά. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που γίνεται στη θεματολογία του Πρώτου Θέματος για τους εμβολιασμούς. Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς τον μήνα Ιούνιο οι αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα ήταν περισσότερες σε σχέση με τον Μάιο.
Παρακάτω, παρατηρείται ο αριθμός των εμβολιασμένων ανά περιφέρεια. Όπως είναι φανερό οι δύο μεγαλύτεροι νομοί της χώρας ο δήμος Θεσσαλονίκης και Αθηνών έχουν τους περισσότερους εμβολιασμένους πολίτες κι αυτό, διότι ο πληθυσμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ειδικότερα, οι εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μια δόση έως τις 30 Ιουνίου 2021 σε πέντε μεγάλες περιφέρειες της Ελλάδας, φαίνεται να προηγείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Ενδεικτικά, στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται συγκεντρωτικά οι αριθμοί των εμβολιασμένων, τόσο με μια όσο και με δύο δόσεις του εμβολίου σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.
Ακόμα, έχει ενδιαφέρον να αναδειχθούν οι 15 πιο συχνές λέξεις που χρησιμοποιηθήκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας , οι οποίες φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα. Η λέξη «κορωνοϊός» είναι σαφώς η λέξη με τη μεγαλύτερη συχνότητα, ενώ ακολουθούν η «μετάδοση» και «επικίνδυνο».
Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη ανάλυση στο προφίλ του λογαριασμού στο Twitter του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια,
ώστε να εντοπιστούν οι λέξεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Ο Υπουργός Υγείας κάνει σαφή αναφορές στην πανδημία, στον εμβολιασμό και στο πρόγραμμα «Ελευθερία» προσπαθώντας να πείσει τον ελληνικό λαό να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Έπειτα, η ανάλυση συναισθημάτων των άρθρων του Πρώτου Θέματος πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της ελληνικής βιβλιοθήκης της . Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει τη διακύμανση των συναισθημάτων τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Στη συνέχεια, ακολουθεί η ομοιότητα περιεχομένου στο σχετικό διάγραμμα:
Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία Covid-19 ήρθε ξαφνικά, αλλάζοντας τις ζωές όλων μας σε τομείς της οικονομίας, της υγείας και κατ’ επέκταση της ψυχολογίας, καθώς και της οικολογίας. Εκείνο που μένει είναι η ελπίδα για την εξάλειψή του και η επιστροφή της «κανονικότητας».
Κατερίνα Γιαννοπούλου
Πηγές: Ελληνική Στατιστική Αρχή, gov.gr
Για ορισμένα γραφήματα χρησιμοποιήθηκαν το DataWrapper και το Flourish.