To Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου (Sudden Arythmia Death Syndrom – SADS) είναι μια πάθηση της οποίας η πρώτη επίσημη καταγραφή πραγματοποιήκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, ενώ αναφορές για αυτήν υπάρχουν ήδη από τη δεκαετία του ‘40. Αφορά κατά κύριο λόγο εφήβους και ενηλίκους, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, των οποίων οι καρδιές φαίνεται να σταματούν ξαφνικά, χωρίς κάποια προειδοποίηση ή κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα. 

Ο όρος “ξαφνικίτιδα” ή “ξαφνικοθανακίτιδα”, όπως επίσης αναφέρεται από αρνητές του ιού και μέλη του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εμφανίστηκε στο ελληνικό Twitter με την είσοδο των εμβολίων. Τo hashtag χρησιμοποιείται σε σχεδόν όλους τους θανάτους των τελευταίων μηνών, ενώ όσοι το χρησιμοποιούν βασίζονται στην υπόθεση ότι οι νεκροί ήταν εμβολιασμένοι. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις δεν έχει γνωστοποιηθεί ούτε από την οικογένεια ούτε από τα ΜΜΕ εάν οι νεκροί ήταν πράγματι εμβολιασμένοι. 

Εμβολιασμός

Μέχρι και τις 2 Ιουλίου του 2022, η Ελλάδα μετρά 3.708.210 κρούσματα και 30.276 απώλειες, ενώ 7.629.400 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού έχει ξεκινήσει από την 27η Δεκεμβρίου του 2020. 

Στοιχεία από gov.gr
Στοιχεία από gov.gr

Ο Ρόλος της Παιδικής Θνησιμότητας 

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η παιδική θνησιμότητα, συγκεκριμένα σε ηλικίες 0-4 ετών παρουσιάσε σημαντική άνοδο. Αξίζει να αναφερθεί ότι για το εν λόγω ηλικιακό γκρουπ δεν υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού. Αυτό το γεγονός ωστόσο δεν εμπόδισε τους αρνητές της πανδημίας να συνδέσουν την παιδική θνησιμότητα με το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή, ένα παιδί μπορεί να εμβολιαστεί μόνο μετά την ηλικία των 5 ετών και μόνο με το εμβόλιο της Pfizer – BioNTech.Τα εμβόλια της Moderna και της J&J έχουν πάρει έγκριση μόνο για άτομα άνω των 18.

Στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ
Στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τον καθηγητή παιδιατρικής καρδιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α. Γιαννόπουλο, ο κορωνοϊός επηρέασε την παιδική θνησιμότητα, σε περιπτώσεις όπου παιδιά με ήδη επιβαρυμένη υγεία νόσησαν. 

«Όταν ξεκίνησε η πανδημία η πιθανότητα να αρρωστήσει ένα παιδί ήταν πολύ μικρή, ενώ με τα μεταγενέστερα στελέχη που αρρώσταιναν και τα παιδιά, άρχισαν να εμφανίζονται πολυσυστηματικά φλεγμονώδη σύνδρομα». 

Πρόκειται για ένα γεγονός ωστόσο το οποίο δεν πρέπει να συνδέεται με παρενέργειες του εμβολίου, καθώς όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για ένα μη εμβολιασμένο ηλικιακό γκρουπ. 

H #ξαφνικιτιδα στο Twitter 

Με κάθε νέο περιστατικό αυξάνεται ο αριθμός των tweets που περιέχουν το hashtag, για μια με δυο ημέρες. 

Generated από Tweet Binder

Γεγονότα τα οποία σχετίζονται με τον πίνακα: 

23/6: 14χρονος έπεσε αναίσθητος στο γήπεδο, όσο συμμετείχε σε αγώνα ποδοσφαίρου. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, όπου και κατέληξε. 

Πηγή: Twitter

25/6: 42χρονος κάτοικος Καρδάμαινας έχασε τις αισθήσεις του για άγνωστη αιτία. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κω όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πηγή: Twitter

Σε ένα δείγμα 2.880 tweets εμφανίζεται η έννοια της “ξαφνικοθανατίτιδας”, η οποία και είναι ταυτούσια με αυτήν της ξαφνικίτιδας. Αρκετά συχνά εμφανίζονται “ΣΚΑΙ” και “Πλεύρης”, καθώς τόσο τα ΜΜΕ όσο και η κυβέρνηση έχουν κατηγορηθεί δρυμύτατα για την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου και για την υποστήριξη της κυβέρνησης αντίστοιχα. Το “Πρόγραμμα_ευθανασίας” όπως συχνά αποκαλείται βρίσκεται επίσης ψηλά στο ελληνικό twitter.

Συχνές αναφορές γίνονται και στην “Ιταλία”, καθώς πρόκειται για μια χώρα με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, στην οποία ωστόσο οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι από covid αυξήθηκαν σημαντικά στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.

Ποσοστά εμβολιασμένου πληθυσμού ανά ηλικιακό γκρουπ [Ιταλία 2022]:

Πηγή: Statista
Πηγή: Statista

Tweets για #ξαφνικίτιδα, μετά από επεξεργασία sentiment analysis

Positive/ Negative

Συναισθηματικό Φορτίο

Το συναισθηματικό φορτίο των tweets για την ξαφνικίτιδα είναι κατά κύριο λόγο αρνητικό. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τη συνάρτηση μεταξύ θυμού και αηδίας (disgust=blue, anger=orange): 

Ανάλυση Συναισθημάτων στο ελληνικό Twitter για το θέμα:

disgust: pink , anger: red, joy: black, fear: yellow, sadness: green, anticipation: orange, trust: blue, surprise: brown

Αρθογραφία για COVID-19

Ο όρος “ξαφνικίτιδα” όπως αναφέραμε και προηγουμένως υπάρχει μόνο στο Twitter. Στα περισσότερα ειδησεογραφικά sites δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές, καθώς δεν υπάρχει κάποια τεκμηρίωση μεταξύ των θανάτων και του εμβολίου απέναντι στον COVID-19.

Από την κατηγορία “Κορωνοϊός LIVE” της εφημερίδας Πρώτο Θέμα αντλήσαμε πηγές από 239 άρθρα αναφορικά με την πανδημία.

Όπως προκύπτει στο Word Cloud, υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές σε νέα κρούσματα, αριθμό διασωληνωμένων καθώς και σε “τέταρτη δόση” της οποίας το ενδεχόμενο για τον γενικό πληθυσμό είχε συζητηθεί έντονα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε, του Π.Ο.Υ. τέταρτη αναμνηστική δόση πιθανολογείται να χρειαστεί μόνο στον πληθυσμό άνω των 60 ετών.

Σε γενικές γραμμές οι “θάνατοι” εμφανίζονται αρκετά χαμηλά, με 43 εμφανίσεις στα άρθρα του Πρώτου Θέματος.

Συχνές αναφορές γίνονται ακόμα στη Βόρεια Κορέα και στον Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς και στην Κίνα, χώρες που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα για τον τρόπο διαχείρησης της πανδημίας.

Heatmap:

page9image7471520

Επιβεβαιωμένοι θάνατοι από παρενέργειες του εμβολίου, μέχρι στιγμής, έχουν σημειωθεί μόνο από το εμβόλιο της Astra Zeneca. Πρόκειται κυρίως για περιστατικά εγκεφαλικών αγγειακών θρομβώσεων και περαστικά θρομβόσεων τα οποία σχετίζονται με έλλειψη αιμοπεταλίων. Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν επιβεβαιωθεί για το εμβόλιο γνωστοποιηθεί για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech, το οποίο έχει εγκριθεί από τον FDA, ούτε ωστόσο για τα εμβόλια της Moderna και της J&J.

Με τα επικρατέστερα σενάρια να εμφανίζουν την πανδημία να λήγει στα τέλη του 2024, η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστά 4η δόση σε άτομα άνω των 70 ετών, καθώς και σε άτομα άνω των 60 ετών υψηλού κινδύνου, με υποκείμενα νοσήματα.

Τέλος, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, ένα ποσοστό της τάξης του 75% των θανάτων από COVID-19 αφορούν ασθενείς άνω των 70 ετών οι οποίοι και δεν έχουν πραγματοποιήσει ή ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ιωάννα Δεληγιώργη

Github

Η εικόνα του άρθρου βρίσκεται στο Pexels.

Author

Αναδημοσιεύστε τις ιστορίες μας: Αυτές οι ιστορίες δεδομένων έχουν δημιουργηθεί από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ. Τα άρθρα είναι διαθέσιμα προς αναδημοσίευση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εφόσον τηρούνται οι Όροι και Προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτή τη σελίδα.