Στο σημερινό μας κείμενο θα αναλύσουμε γιατί ο Εμπαμπέ δεν αποδίδει όπως πρέπει στην Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο Γάλλος παικτάρας κατέφτασε το καλοκαίρι μετά βαϊων και κλάδων στη Μαδρίτη για να γίνει ο νέος Κριστιάνο Ρονάλντο και μαζί με την υπερομάδα που διέθετε ήδη η Ρεάλ ( μην ξεχνάμε πως προερχόταν από την κατάκτηση του Champions League και του πρωταθλήματος) να ηγηθεί μιας ποδοσφαιρικής δυναστείας που θα κατέστρεφε τα πάντα στο δρόμο της. Η Ρεάλ Μαδρίτης υπό την προεδρία του Φλορεντίνο Πέρεθ δημιούργησε στα χαρτιά τους νέους “Γκαλάκτικος” με τους μεγαλύτερους διεθνείς αστέρες να φορούν τα λευκά της Βασίλισσας. Κουρτουά, Μπέλινγχαμ, Βινίσιους, Βαλβέρδε είναι μερικοί από αυτούς, με τις ηλικίες των παικτών αυτών να είναι το πλέον τρομακτικό γεγονός, αφού μιλάμε ότι πρόκειται για μια ομάδα με ορίζοντα 10ετιας.
Σε συνδυασμό με την άφιξη του next big thing της Βραζιλίας τον Έντρικ και με τις φήμες περί απόκτησης του Αλφόνσο Ντέιβις, του Τρεντ Άλεξ Άρνολντ και του Λένι Γιόρο ( ο οποίος εν τέλει κατέληξε στην Γιουνάιτεντ) το επόμενο καλοκαίρι ως ελεύθερους να οργιάζουν, η άφιξη του Εμπαμπέ, έμοιαζε με ένα κερασάκι σε μια πανέμορφη τούρτα, η οποία στην όψη της και μόνο προκαλούσε δέος. Με το Σούπερ Καπ να είναι ο πρώτος αγώνας της σεζόν, οι Μερένχες δεν έπιασαν την καλύτερη δυνατή απόδοση τους, ωστόσο νίκησαν με 2-0 την Αταλάντα, με τον Εμπαμπέ να σκοράρει στο ντεμπούτο του. Δεν θα μπορούσε να γράψει κάνεις ένα καλύτερο σενάριο για το νέο νούμερο 9 της βασίλισσας. Αυτά όμως ίσχυαν τον Αύγουστο…
Πλέον βρισκόμαστε στις αρχές του Δεκέμβρη με τον Εμπαμπέ να έχει αγωνιστεί 17 φορές ( χωρίς το Σούπερ Καπ) με τη φανέλα της Ρεάλ, και έχει σκοράρει μόλις 8 γκολ και έχει μοιράσει 2 ασίστ.
Τα 3 από αυτά μάλιστα έχουν προέλθει από την άσπρη βούλα!
Ακόμη η επιρροή που ασκεί στο παιχνίδι της Ρεάλ είναι πολύ μικρή, κάτι που είχε προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό της διοίκησης, και σε συνδυασμό με κάποια άσχημα αποτελέσματα, ήδη ακούγονται σενάρια περί αντικατάστασης του – μετρ στην διαχείριση προσωπικοτήτων – Κάρλο Ανσελότι από τον Τσάμπι Αλόνσο.
Είναι όμως μόνο ευθύνη του Εμπαμπέ η μέτρια αρχή του ή έχει και το κλαμπ μερίδιο ευθύνης;
Η ευθύνη του Γάλλου:
Ο Εμπαμπέ όταν έφτασε στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου πήγε με την ψυχολογία του απόλυτου αστέρα. Έχοντας υπόψη το μισθό του, την υποδοχή του από τους φιλάθλους της Ρεάλ και το ποσό πολύ τον ήθελε ο πρόεδρος της ομάδας, ήταν φυσιολογικό να έρθει με την αίσθηση του “νέου Κριστιάνο”.
Ωστόσο, η Ρεάλ αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόταν ένα νέο σούπερ σταρ, ένα παίκτη που όλο το παιχνίδι θα γυρίζει γύρω του. Ήδη ήταν μια ομάδα με 2 Τσάμπιονς λιγκ
τα τελευταία 3 χρόνια, με πρωταθλήματα και ένα ρόστερ αστέρων. Για πολλούς ο Βινίσιους και ο Μπέλινγχαμ ήταν το απόλυτο δίδυμο.
Για αυτό ο Γάλλος από την πλευρά του πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του, να αποδεχτεί ότι βρίσκεται σε ένα γαλαξία αστέρων, που παρά τις δηλώσεις του με βάση το πώς κινείται δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το ρόλο του και πρέπει να αρχίσει να μπαίνει στο καλούπι του προπονητή του.
Φυσικά για να μην υπερβάλλουμε κιόλας, φαίνεται να περνά μια κακή περίοδο που δεν του βγαίνουν τα πράγματα και αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα στη σεζόν. Η αστοχία του είναι μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει σκοράρει 8 φορές ενώ οι ευκαιρίες που είχε αντιστοιχούν σε 12.43 γκολ.
Ακόμη, πρέπει να αντιληφθεί ως παίκτης πως το πιο καλό του σημείο είναι οι off ball κινήσεις του και δεν πρεπει να κατεβαίνει συνέχεια χαμηλά για να πάρει την μπάλα. Η τάση του να ζητά την μπάλα και η επιμονή του να αργεί με αυτή όταν την έχει στα πόδια, τον εμποδίζουν από το να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Πάμε όμως και στην πλευρά της Ρεάλ.
Η ευθύνη της Ρεάλ
Το φλερτ των δύο πλευρών ήταν γνωστό χρόνια και το καλοκαίρι έγινε πράξη.
Η μεταγραφή φαίνεται να ήταν περισσότερο επιθυμία του Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος έχει την τάση να θέλει να υπογραφεί ότι πιο λαμπερό υπάρχει στο ποδόσφαιρο και να μην λειτουργεί βάση της ποδοσφαιρικής λογικής. Έως τώρα έχει δυσκολέψει τον μάστερ στη διαχείριση προσωπικοτήτων τον Κάρλο Ανσελότι.
Για όσους παρακολουθούν ποδόσφαιρο, ήταν γνωστό ότι ο παίκτης που μοιάζει πιο πολύ από όλους τους άλλους στον Εμπαμπέ είναι ο Βινίσιους Τζούνιορ.
Όπως μπορείτε να δείτε και από τα heatmap των δύο παικτών, ο χώρος που αρέσκονται να κινούνται είναι παρόμοιος. Και οι δύο παίκτες θέλουν να έχουν χώρο στην αριστερή πλευρά του γηπέδου και να κάνουν κινήσεις ελεύθερα, με τον κενό χώρο και την έκρηξη στο 1v1 να είναι τα δυνατά τους σημεία.
Μπορεί από πολλούς να έχει παρουσιαστεί ως σέντερ φορ ο Γάλλος όμως είναι ξεκάθαρα ένας παίκτης πλευράς που θέλει χώρο για να λειτουργήσει, απλά κινείται συνεχώς με γνώμονα πως θα φτάσει σε θέση για σουτ, κοντά στην περιοχή ιδανικά. Αυτή η τακτική ελευθερία, δεν τον κάνει όμως σέντερ φορ, με την έννοια του όρου. Ούτε παιχνίδι με πλάτη έχει, ούτε μπορεί να κατεβάζει μπάλες, ούτε μπορεί να ασκεί πίεση στα αντίπαλα στόπερ.
Έτσι με τους 2 παίκτες να κινούνται σε παρόμοιους χώρους, τη φετινή σεζόν έχουν περισσότερο μπερδευτεί παρά βρεθεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Όπως μπορείτε να δείτε και στα φετινά heatmap των δύο παικτών στο πρωτάθλημα, ο Εμπαμπέ παρότι κινείται θεωρητικά στην κορυφή της επίθεσης έχει την τάση να τραβιέται αριστερά.
Ο Βινίσιους από την άλλη δεν έχει αλλάξει ρόλο, αλλά οι χώροι δράσεις του έχουν μειωθεί.
Ήδη με βάση δημοσιεύματα του εξωτερικού, υπάρχει μουρμούρα από την πλευρά του Εμπαμπέ, καθώς δεν επιθυμεί να αγωνίζεται ως σέντερ φορ και θέλει να γυρίσει στη φυσική του θέση. Πάντως στο παιχνίδι με την Λίβερπουλ που αγωνίστηκε εκεί δεν τα πήγε και ιδιαίτερα καλά.
Το θέμα με τη Ρεάλ δεν είναι μόνο ο Βινίσιους. Είναι και ο Ροντρίγκο. Ο Βραζιλιάνος παρότι αγωνίζεται στα δεξιά, μοιάζει και εκείνος πολύ σε στυλ με τον Εμπαμπέ.
Αν και ξεκινά από δεξιά τις προσπάθειες του, βολεύεται με το να πηγαίνει όσο πιο αριστερά μπορεί. Φέτος δεν μπορεί να το κάνει αυτό, και μένοντας πιο πολύ δεξιά στον αγωνιστικό χώρο, δυσκολεύεται αρκετά και η παραγωγικότητα του είναι σχετικά χαμηλή ( 3 γκολ και 1 ασσίστ σε 14 παιχνίδια).
Έτσι με τρεις παίκτες που θέλουν να πηγαίνουν αριστερά στο μεγαλύτερο ποσοστό των προσπαθειών τους, είναι σχεδόν αδύνατο να μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά στο γήπεδο.
Δεν είναι καθόλου απίθανο να πάει στον πάγκο ο Ροντρίγκο και να το σύστημα να μοιάσει στο περσινό 4-3-1-2, με τους Εμπαμπέ και Βινίσιους στην κορυφή.
Οι πολλοί παίκτες που έχουν μαζευτεί στην κορυφή έχουν επηρεάσει και τον Τζουντ Μπέλινγχαμ. Ο Άγγλος έχει σημειώσει μόλις 2 γκολ στο πρωτάθλημα, με την προσθήκη του Εμπαμπέ να του έχει κόψει τις ελευθερίες που είχε την προηγούμενη σεζόν.
Πλέον δεν ανεβαίνει τόσο συχνά στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.
Όσον αφορά τη Λα Λίγκα έχει μειωθεί σημαντικά τόσο ο αριθμός των σουτ ανά παιχνίδι όσο και οι επαφές του μέσα στην μεγάλη περιοχή.
Την περσινή σεζόν εκτελούσε 2.3 φορές ανά παιχνίδι ενώ φέτος μόλις 1.4. Ακόμη πατούσε 4.17 φορές ανά παιχνίδι μέσα στην αντίπαλη περιοχή ενώ φέτος πατά 3.13.
Τέλος και τα npxG του ανά 90′ έχουν πέσει από 0.4 στα 0.2.
Η συγκεκριμένη πτώση στα νούμερα δείχνει τη μεγάλη αλλαγή στο ρόλο του, που ως εξαιρετικός παίκτης μπορεί να παίξει και πιο πίσω στον αγωνιστικό χώρο, όμως δεν παύει να είναι δύσκολο να το αποδεχτεί με βάση τα πεπραγμένα του την προηγούμενη σεζόν, όπου και έλαμψε.
Φυσικά το πρόβλημα της Ρεάλ δεν υπάρχει μόνο στο κομμάτι της χημείας μεταξύ των σταρ και στην κατανομή των ρόλων, αλλά και ως προς τη μη επάξια κάλυψη του κενού που άφησε ο σπουδαίος Τόνι Κρος και η λειψανδρία που υπάρχει στα στόπερ.
Όμως εμείς παραμένουμε στον Εμπαμπέ, και με τον Γάλλο μπροστά η Ρεάλ έχει πέσει ακόμη περισσότερο ως προς την πίεση που ασκεί στους αντιπάλους της.
Ο Εμπαμπέ γράφει πολύ χαμηλά νούμερα στο αμυντικό κομμάτι, με τα 0.69 τάκλιν και interceptions και με 0.73 defensive actions ανά 90′ να τον κατατάσσουν ως έναν από τους χειρότερους στο κομμάτι αυτό σε όλο το πρωτάθλημα.
Οι Μερένχες την περσινή σεζόν είχαν τον προνόμιο να δίνουν στον Μπέλινγχαμ μεγαλύτερη ελευθερία στο αμυντικό κομμάτι, όμως με την άφιξη του Εμπαμπέ το σκηνικό άλλαξε εντελώς και ο Γάλλος μας θυμίζει ξανά γιατί δεν πέτυχε η συνύπαρξη του με τον Νεϊμάρ και τον Μέσι.
Με όσα έχουμε αναφέρει έως τώρα, φαίνεται να αποτελεί μονόδρομος η αλλαγή στάσης του Εμπαμπέ.
Δυστυχώς δεν φαίνεται να διαθέτει τεράστιο work ethic, και υστερεί στο ψυχολογικό κομμάτι.
Οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, και για να κυριαρχήσει στη Μαδρίτη πρέπει να αρχίζει να βοηθά και αμυντικά την ομάδα του, να αποβάλει την ανάγκη να ζητά συνέχεια την μπάλα στα πόδια και να βελτιωθεί στο να καλύπτεται και να μην βγαίνει οφσάιντ.
Από την άλλη μοιάζει μονόδρομος η Ρεάλ να αλλάξει σύστημα, όμως αυτό είναι εύκολο στη θεωρία και όχι στην πράξη.
Η μετακίνηση του Εμπαμπέ αριστερά θα είναι λάθος, καθώς ο Βινίσιους παίζει καλύτερα αυτή τη στιγμή και θα δημιουργήσει προβλήματα στα αποδυτήρια αν αλλάξει το ρόλο του απλά για να μπει ο Εμπαμπέ καλύτερα στο παιχνίδι της ομάδας.
Ίσως μια αποχώρηση να βοηθούσε την ομάδα να ορθοποδήσει.
Ή ίσως είναι πολύ νωρίς και μπορεί ότι λέμε τώρα να το ακούμε το Μάιο και να γελάμε. Μόνο o χρόνος μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα μας…