Στο σημερινό μας κείμενο θα αναλύσουμε τον τακτικό θρίαμβο του Χάνσι Φλικ απέναντι στον Κάρλο Ανσελότι και τη μεγάλη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ Μαδρίτης που σηματοδότησε τον πρώτο τίτλο της εποχής Χάνσι Φλικ.

Την Κυριακή η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης μονομάχησαν για τον πρώτο τίτλο της σεζόν, με τον ποδοσφαιρικό κόσμο να περιμένει την αντίδραση των Μαδριλένων μετά το 0-4 στο πρώτο El Clasico της σεζόν.
Το ματς άρχισε ιδανικά για τη Ρεάλ με τον Εμπαμπέ να βρίσκει δίχτυα μόλις στο 5 λεπτό, μετά από μια φανταστική κούρσα μισού γηπέδου. Ο Γάλλος μάλιστα ήταν μακράν ο καλύτερος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, κάνοντας ένα εκπληκτικό παιχνίδι.
Ωστόσο το πρώτο ημίχρονο εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τους Λος Μπλάνκος, με τους Μπλαουγκράνα να κάνουν πάρτι και να σκοράρουν 4 γκολ μέσα σε κάτι λιγότερο από 30 λεπτά.
Στο δεύτερο ημίχρονο δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της Ρεάλ, αντιθέτως μόλις σε 3′ από την έναρξη του δέχθηκε ακόμη ένα γκολ.
Εκεί που όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι οδηγείται σε ένα ιστορικό θρίαμβο της Μπαρτσελόνα, εν τέλει ένα λάθος του Τσέσνι άφησε με 10 τους Καταλανούς και ο Ροντρίγκο μείωσε με υπέροχη εκτέλεση φάουλ.
Μέχρι το τέλος του αγώνα η Ρεάλ εξισορρόπησε τα ποσοστά κατοχής και δεν απείλησε ιδιαίτερα, με τον προβληματισμό στο στρατόπεδο της βασίλισσας της Ευρώπης να είναι έντονος για το αποτέλεσμα του τελικού του Σούπερ Καπ.
Τι οδήγησε σε αυτό το θρίαμβο των Καταλανών;

Η προσέγγιση της Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Κάρλο Ανσελότι επέλεξε αυτή τη φορά να μην πρεσάρει ψηλά, αντίθετα τοποθέτησε τη Ρεάλ σε ένα 4-2-3-1 σε χαμηλό ή μεσαίο block και καμιά φορά πίεζαν, περισσότερο για καθυστέρηση, ο Εμπαπέ και ο Βινίσιους, με την υπόλοιπη ομάδα να μένει χαμηλά και έτσι το pressing να μην είναι αποτελεσματικό.

Αυτή η τακτική επιλογή του Κάρλο Ανσελότι συνδεόταν άμεσα με το επιθετικό του πλάνο. Ήθελε οι Μαδριλένοι να περιμένουν την Μπαρτσελόνα και οπότε έπαιρναν την μπάλα να βγαίνουν σε αντεπίθεση. Στην αρχή του αγώνα δικαιώθηκε με το γκολ του Εμπαπέ να έρχεται από αυτήν την επιλογή. Μάλιστα μέχρι περίπου το 10′ προσπάθησε να βγάλει και άλλες φάσεις με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα όμως αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Μπαρτσελόνα να κυκλοφορήσει με άνεση την μπάλα στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης της και να οργανώσει σωστά τις επιθέσεις της.
Η Ρεάλ παρότι δεν αμυνόταν ψηλά στο γήπεδο άφηνε πολλά κενά αμυντικά και κυρίως δεν δημιούργησε ποτέ υπεραριθμίες στον άξονα.
Μάλιστα ο Καμαβίνγκα και ο Βαλβέρδε συνεχώς αμύνονταν σε καταστάσεις 2v3 ή ακόμη και 4 με τον Λεβαντόφσκι να έρχεται συχνά χαμηλά για να δημιουργήσει ανισορροπίες και να ελευθερώσει τον Γκάβι.

Έτσι προήλθε και το πρώτο γκολ της Μπαρτσελόνα με το 4-2-3-1 της Ρεάλ να είναι ευάλωτο, ο Γκάβι πήγε αριστερά ώστε να αφήσει ανοιχτό πεδίο στον κεντρικό άξονα και ο Λεβαντόφσκι με τη μία έβγαλε την ασίστ στον Γιαμάλ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τον κενό χώρο που άφησε ο Ρούντιγκερ κυνηγώντας τον Πολωνό.

Ο κομβικός ρόλος του Γκάβι

Ο Ισπανός χαφ ήταν κομβικός στο πρώτο εξαιρετικό ημίχρονο της Μπαρτσελόνα.
Ο Γκάβι προτιμήθηκε (λογικά) από τον Όλμο λόγω του αγωνιστικού του ρυθμού. Στο συγκεκριμένο ματς επέτρεψε στον Φλικ να έχει ένα πιο σφιχτό κέντρο ενώ κινούταν διαρκώς είτε με under-laps είτε προς τα δεξιά και προσέφερε μια επιλογή πάσας στον Γιαμάλ.

Ακόμη η αποστολή του ήταν να εκμεταλλεύεται τα κενά που αφήνει ο Λεβαντόφσκι , να τραβά ένα παίκτη πάνω του και να αφήνει τον Γιαμάλ σε καταστάσεις 1v1.
Με αυτόν τον τρόπο ο Φλικ εμπόδισε τις καταστάσεις 2v1 που ήθελε ο Ανσελότι να πηγαίνει ο Γιαμάλ με τους Μεντί και Καμαβίνγκα ώστε να τον εμποδίσει να επιχειρήσει ντρίμπλες.
Ο Γκάβι εκτός ότι κέρδισε το πέναλτι με ένα underlap, ήταν σχεδόν αλάνθαστος στις πάσες (27/28) και κέρδισε 3/5 μονομαχίες.

Ο Γερμανός προπονητής δικαιώθηκε ακόμη περισσότερο αν σκεφτούμε ότι ο Γιαμάλ είχε 5/6 ντρίμπλες κάνοντας “πλάκα” στην πλευρά.

Το υψηλό pressing ήταν κλειδί για την εξέλιξη

Το press ξεκινούσε από τους Ραφίνια και Γιαμάλ, με τους Λεβαντόφσκι και Γκάβι να κλείνουν τα χαφ της Ρεάλ και τους Μπαλντέ και Κουντέ να μένουν πολύ ψηλά, κοντά στα αντίπαλα μπακ.

Ο Χάνσι Φλικ πήρε το ρίσκο να πιέσει πολύ ψηλά, στα 4/4 του γηπέδου την Ρεάλ. Η λογική αυτή έχει εξήγηση, καθώς η Ρεάλ δεν έχει ένα χαφ μετρονόμο ούτε playmaker.
Ο Κρος δεν αντικαταστάθηκε το καλοκαίρι και ο Μόντριτς πλέον δεν ξεκινά, με τους Καμαβίνγκα και Βαλδέρδε να κάνουν πολλά πράγματα καλά, αλλά δεν είναι άριστοι στο κομμάτι του playmaking ( ειδικά ο Βαλβέρδε, ίσως η μεγαλύτερη αδυναμία του).

Η Ρεάλ πιέστηκε και ο Κουρτουά αναγκαστικά αναζήτησε τους συμπαίκτες με μακρινές μπαλιές και με μόνο τον Μπέλινγχαμ ικανό να κατεβάσει την μπάλα από ψηλά, η Μπαρτσελόνα κέρδιζε γρήγορα την μπάλα.


Το pressing της Μπαρτσελόνα και η απουσία του από το παιχνίδι της Ρεάλ βοήθησε την Μπαρτσελόνα να εδραιώσει την κυριαρχία της.
Το 66% κατοχή είναι μεγάλο ποσοστό για ντέρμπι και η κυκλοφορία της μπάλας ήταν αρκετά εύκολη από την πλευρά των Καταλανών όπως αναφέραμε και πριν.

Το focus play και ο Ραφίνια

Η Ρεάλ όπως ήταν αναμενόμενο επέλεξε να χτυπήσει περισσότερο από την αριστερή της πλευρά, με τον Βινίσιους να ξεκινά τις προσπάθειες του από εκεί και τους Εμπαπέ και Ροντρίγκο από κεντρικά και δεξιά αντίστοιχα να πηγαίνουν προς τα αριστερά.
Με το μικρό ποσοστό κατοχής και τους παίκτες της να αδυνατούν να συνεργαστούν, η Ρεάλ δεν έβγαλε φάσεις στο πρώτο ημίχρονο ( εξαιρουμένου του πρώτου δεκαλέπτου).

Οι χώροι επίθεσης της Ρεάλ

Η μέση θέση των παικτών της Ρεάλ

Η Μπαρτσελόνα ανακτώντας πολλές φορές την κατοχή στα δεξιά της, επέλεξε να χτίσει τις επιθέσεις της από εκεί.

Οι χώροι επίθεσης της Μπαρτσελόνα

Με τον Γιαμάλ, τον Γκάβι και τον Κουντέ να συνδυάζονται αρμονικά.
Στόχος τους ήταν παράλληλα να φέρουν σε θέση βολής τον πλέον φορμαρισμένο παίκτη της ομάδας, τον Ραφίνια. Ο Βραζιλιάνος άφησε την αριστερή πλευρά στον Μπαλντέ και κινήθηκε κεντρικά, χτυπώντας στο κενό ανάμεσα στον κακό αμυντικά Βάζκεζ και στον Τσουαμενί ( που κατά ανάγκη παίζει στόπερ).

Το heatmap του Ραφίνια

Η μέση θέση των παικτών της Μπαρτσελόνα

Όπως μπορείτε να δείτε από την μέση θέση των παικτών της Μπαρτσελόνα, οι Καταλανοί είχαν ως σκοπό να κυριαρχήσουν στον κεντρικό άξονα ( δείτε πόσο κοντά βρίσκονται μεταξύ τους τα χαφ, ο Λεβαντόφσκι και ο Γιαμάλ) δημιουργώντας διαρκώς υπεραριθμίες και ο Ραφίνια σε ένα ελεύθερο ρόλο συνέκλινε κεντρικά ώστε να βρεθεί σε θέση εκτέλεσης με τον Μπαλντέ να παίρνει όλη την πλευρά.

Με μια μεγάλη μπαλιά προήλθε το τρίτο γκολ της Μπαρτσελόνα. Ο Κουντέ είδε το τεράστιο κενό ανάμεσα στον Βάζκεζ και τον Τσουαμενί, ο Ραφίνια επιτέθηκε στο κενό που υπήρχε και σκόραρε.

Αλλαγή πλάνου

Με το σκορ στο 3-1, η Ρεάλ Μαδρίτης προσπάθησε να πιέσει ψηλά ως το τέλος του ημιχρόνου.

Η επιθετική τριάδα της Ρεάλ δεν είναι καλή σε αυτό το κομμάτι και περιορίζει τον Ανσελότι ως προς το υψηλό pressing.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Μπαρτσελόνα να γυρίσει για λίγα λεπτά σε ένα πιο αμυντικό 4-4-2 χτυπώντας στις αντεπιθέσεις.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης δέχτηκε σε μικρό χρονικό διάστημα σημαντικές αντεπιθέσεις, με μια από αυτές να καταλήγει στα δίχτυα και να “τελειώνει” τον αγώνα

2ο ημίχρονο

Με το σκορ στο 4-1 ο τελικός ουσιαστικά είχε τελειώσει.
Στο δεύτερο ημίχρονο η Ρεάλ προσπάθησε ξανά να μείνει ψηλά, είχε μια σημαντική ευκαιρία με τον Ροντρίγκο, όμως μέσα σε 3′ δέχτηκε ακόμη ένα γκολ.
Ξανά σε κατάσταση άμεσης επίθεσης, η Μπαρτσελόνα έσπασε πολύ εύκολα το χαλαρό pressing της Ρεάλ με 3 πάσες και έβγαλε σε τετ-α-τετ τον Ραφίνια για το 5-1.
Ο Λεβαντόφσκι έχει συμμετοχή και σε αυτό το γκολ, με την κίνηση του να έρθει στον άξονα να αφήνει όλο τον χώρο για τον Ραφίνια με τον πιο αργό Τσουαμενί απλά να τον κυνηγά.

Όπως μπορείτε να δείτε ο Χάνσι Φλικ αντιλαμβανόμενος το man-to-man που ήθελε να παίξει ο Ανσελότι, βάζει τον Γκάβι να κάνει μια κίνηση προς την άμυνα ώστε να ελευθερώσει το κέντρο.
Ο Μπέλινγχαμ δεν ήταν συγκεντρωμένος και ο Κασάδο έδωσε την ασίστ ανενόχλητος.

Μετά το 5-1 το υπόλοιπο του αγώνα ήταν διαδικαστικό.
Ακόμη και η κόκκινη του Τσέσνι δεν άλλαξε τα δεδομένα. Μια καλή εκτέλεση φάουλ του Ροντρίγκο και μια κακή αντίδραση του (κρύου) Πένια διαμόρφωσε το τελικό σκορ.
Μέχρι το 90′ όπως ήταν λογικό η Μπαρτσελόνα το γύρισε σε ένα 4-4-1 σε μεσαίο και χαμηλό block, κλείνοντας τις γραμμές πάσας στους Μαδριλένους.


Ελλείψει playmaker η Ρεάλ δυσκολεύτηκε στον κλειστό χώρο και δεν σκόραρε ξανά.
Ο Φλικ με την αλλαγή του Όλμο αμέσως μετά την κόκκινη συνέβαλε στο να διατηρήσει το σκορ η ομάδα, καθώς έδωσε ενέργεια, έβαλε ένα παίκτη που ξέρει να κρατά την μπάλα και που είναι εξαιρετικός στο να κερδίζει μονομαχίες (4/6).
Με την Ρεάλ να πιέζει σε όλο το γήπεδο προτίμησε για ασφάλεια να ψάξει με μακρινές μπαλιές τον Λεβαντόφσκι και η Ρεάλ έπαιρνε εύκολα την κατοχή αλλά δεν είχε ουσία στο παιχνίδι της.

Θρίαμβος για την Μπάρτσα, προβληματισμός για τη Ρεάλ

Στο δεύτερο κλάσικο της σεζόν περιμέναμε να δούμε την αντίδραση της Ρεάλ και του Κάρλο Ανσελότι.
Ο Φλικ και η ομάδα του κυριάρχησαν ξανά στον αγωνιστικό χώρο, τακτικά νίκησε τον αντίπαλο πάγκο και θα ξεκινήσει ξανά με πολύ καλή ψυχολογία τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα, όπου μετά από ένα κακό σερί έπεσε από την κορυφή.
Από την άλλη υπάρχει προβληματισμός στο στρατόπεδο της Ρεάλ, η σεζόν όμως είναι μεγάλη και χρειάζεται ψυχραιμία. Το σίγουρο είναι ότι στο επόμενο ντέρμπι πρέπει να βελτιώσει το πλάνο του ο Ντον Κάρλο.

Leave a comment

Παρακαλούμε όταν σχολιάζετε να είστε ευγενικοί με τους υπόλοιπους χρήστες και να μην χρησιμοποιείτε υβριστικό λόγο.

Your email address will not be published. Required fields are marked *