Στο σημερινό μας κείμενο θα αναδείξουμε το πόσο κόστισαν οι απουσίες των Ντέιβις, Μουσιάλα και Ουπαμεκάνο στη Μπάγερν.
Η Μπάγερν αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Champions League από την Ίντερ Μιλάνο. Οι Γερμανοί κατέβαλλαν τεράστια προσπάθεια αλλά στο τέλος οι απουσίες τους κόστισαν. Μπορεί οι φίλαθλοι της ομάδας να στεναχωρήθηκαν, ωστόσο δεν γίνεται να μην αναγνωρίσουν πως οι “Βαυαροί” τα δώσαν όλα.
Είναι δεδομένο πως με τους Μουσιάλα, Ντέιβις και Ουπαμεκανό η Μπάγερν θα είχε αυξημένες πιθανότητες πρόκρισης. Στο δεύτερο παιχνίδι έγινε αισθητή η αλλαγή πλάνου και η έλλειψη πλουλαρισμού στο παιχνίδι της γερμανικής ομάδας. Πάμε να αναλύσουμε μερικά από τα προβλήματα της Μπάγερν στον επαναληπτικό του “Τσουζέπε Μέατσα”.
Μονόπλευρη επίθεση και εύκολη αντιμετώπιση
Μπορεί να δέχθηκε 2 γκολ, ωστόσο η Ίντερ πέρασε χάριν στην άμυνα της. Η ποιότητα των 6 φορές πρωταθλητών Ευρώπης είναι τεράστια και δεδομένα θα σκόραραν αρκετά. Τα 3 γκολ σε 2 παιχνίδια δεν δείχνουν κακή αμυντική λειτουργία και το 1 από αυτά ( του Ντάιερ) δεν ήταν θέμα της αμυντικής συμπεριφοράς της.
Η απουσία του Μουσιάλα περιόρισε την κυριαρχία της Μπάγερν έξω από την περιοχή. Οι Γερμανοί ενώ κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο, δεν παρήγαγαν φάσεις από τη ζώνη 14.


Η ζώνη 14 είναι η πιο σημαντική περιοχή του γηπέδου. Είναι η ζώνη στην οποία σημειώνεται το μεγαλύτερο άθροισμα γκολ και ασίστ στο ποδόσφαιρο. Η Μπάγερν ενώ κυριάρχησε στο γήπεδο δεν κατάφερε να κυριαρχήσει στη ζώνη 14 και στην περιοχή της Ίντερ αδυνατώντας να σπάσει το low-block των Ιταλών. Η κακή κατάσταση που βρίσκονται τα εξτρέμ των “Βαυαρών” πλην του Ολίζ, η λανθασμένη απόφαση , όπως αποδείχθηκε, του Κομπανί να μην ξεκινήσει τον Γκνάμπρι και η απουσία του Μουσιάλα συνέβαλαν αρνητικά στην προσπάθεια κυριαρχίας έξω από την περιοχή.

Εκτός από τη ζώνη 14, σημαντικά είναι και τα half-spaces. Στο αριστερό κινείται συνήθως ο Μουσιάλα, με τον νεαρό παίκτη να είναι εξαιρετικός στο συνδυαστικό παιχνίδι, στις ντρίμπλες, στον κλειστό χώρο και στο κουβάλημα της μπάλας. Όπως βλέπετε και στο παραπάνω γράφημα, η Μπάγερν ήταν μονότονη στο παιχνίδι της, παίζοντας αποκλειστικά από τα δεξιά. Ο Μίλερ που ήταν ο αντικαταστάτης του στη ρεβάνς, γεμίζει καλύτερα την περιοχή στο εναέριο παιχνίδι, κινείται καλά ως δεύτερος επιθετικός αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει – πλέον – βασικό δημιουργικό πόλο στο πλάνο του Βινσέντ Κομπανί. Εκτός από τον Μουσιάλα, στα αριστερά έλλειψαν τα τρεξίματα του Ντέιβις.
Δεν γινόταν να λύσει το πρόβλημα ο Στάνισιτς
Ο Αλφόνσο Ντέιβις είναι ο κατάλληλος “runner” στο παιχνίδι της Μπάγερν, ξεκινά από χαμηλά και δίνει πλάτος και ταχύτητα στην ομάδα του. Κουβαλά την μπάλα για πολλά μέτρα και για τη θέση του είναι πολύ καλός ντριμπλέρ.

Ο Στάνισιτς που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει δεν είναι τόσο καλός επιθετικά, δεν είναι καν αριστεροπόδαρος και δεν γινόταν να συμβάλει τόσο πολύ επιθετικά. Η Μπάγερν έπαιζε μονόπλευρα από δεξιά επιτρέποντας στους Νερατζούρι να προσαρμοστούν στο πλάνο, να κλείσουν τους διαδρόμους στον καλύτερο αντίπαλο δημιουργό, τον Ολίζ και παράλληλα δημιουργήθηκε αμυντική ανισορροπία στην Μπάγερν.
Πίεση στον Ολίζ και ανισορροπία στα αριστερά
Με τους Μουσιάλα και Ντέιβις να απουσιάζουν η μπάλα πήγαινε διαρκώς στον Ολίζ. Ο Γάλλος εξτρέμ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 80 επαφές ( μεγάλο νούμερο για εξτρέμ) και η άμυνα της Ίντερ προσαρμόστηκε σε αυτό.

Η συγκέντρωση του παιχνιδιού των Γερμανών ήταν από δεξιά, με τον Ολίζ ως βασικό άξονα και τον Λάιμερ να παίρνει αρκετές ευθύνες στην προώθηση του παιχνιδιού.
Οι φιλοξενούμενοι παίζοντας μόνο από δεξί φτερό τους δεν είχαν την κατάλληλη ισορροπία στον αγωνιστικό χώρο και δεν μπορούσαν να ασκήσουν counter-press σε όλο το πλάτος του γηπέδου με όλους τους παίκτες μαζεμένους στη μια πλευρά.

Το παραπάνω γράφημα έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μία η Ίντερ φαίνεται πως έχει κλείσει τους χώρους στα αριστερά της άμυνας της (δηλαδή εκεί που κινούταν πρωτίστως ο Ολίζ και δευτερευόντως ο Λάιμερ) και από την άλλη η Μπάγερν έχει μικρό αριθμό αμυντικών ενεργειών από αριστερά.
Η επιθετική μονοτονία της Μπάγερν, όπως φαίνεται την επηρέασε πολυεπίπεδα, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά.
Κρίσιμο μεταγραφικό καλοκαίρι
Μια εξαιρετική άμυνα όπως αυτή της πρωταθλήτριας Ιταλίας εξέθεσε το επιθετικό πλάνο των ”Βαυαρών”. Προσαρμόστηκε στη δράση του Ολίζ και τον εμπόδισε από το να επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα.
Τα προβλήματα που φανέρωσε το σύνολο του Ιντζάγκι, πρέπει να λειτουργήσουν ευεργετικά για τη Μπάγερν. Το θέμα δεν είναι μόνο τακτικό. Ο Κομπανί ειδικά στο πρώτο παιχνίδι έστησε εξαιρετικά την ομάδα. Οι δυο αυτές εμφανίσεις ανέδειξαν τη δυναμική της Μπάγερν, που παρά τις απουσίες πάλεψε στα ίσα μια εξαιρετική ομάδα.
Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το καλοκαίρι που έρχεται ως προς τη στελέχωση του ρόστερ και στην εκκαθάριση του. Μερικοί παίκτες παίρνουν πολύ μεγαλύτερους μισθούς από αυτούς που τους αναλογούν και αποτελούν “βάρος”.
Στη συγκεκριμένη δυάδα αγώνων φάνηκε η απουσία αξιόπιστων αναπληρωματικών, την ανάγκη απόκτησης ενός βασικού αριστερού εξτρέμ με δημιουργικές αρετές και ίσως και με ταχύτητα, ενός κεντρικού χαφ καλύτερου του Γκορέτζκα και ενός ακόμη εν δυνάμει βασικού στόπερ.
Το επόμενο μεταγραφικό παράθυρο έχει τη δυνατότητα να καθορίσει το μέλλον του συλλόγου για τα επόμενα χρόνια, θετικά ή αρνητικά.