Για κάθε δύσκολη περίπτωση, ο Άρης έχει το παράδειγμα του Λορέν Μορόν
Καθώς περισσεύουν τα παραδείγματα, είναι προφανές ότι η ιδιοκτησία του Άρη γοητεύεται ή μάλλον εξιτάρεται από την προοπτική αγοράς παίκτη χαμηλότερα της αξίας του. Λειτουργεί πεισματικά, σα να πρόκειται για προσωπικό στοίχημα, και δεν δειλιάζει να χτυπήσει πόρτες ξαφνιάζοντας την αγορά. Δεν είναι θράσος, αλλά το θάρρος που απαιτεί το εγχείρημα της σταδιακής αύξησης του επιπέδου ποιότητας της ομάδας, αλλά και της λάμψης που αποκτά το club όταν καταφέρνει να προσεγγίσει ποδοσφαιριστές από… το πάνω ράφι, που συνηθίζει να λέει και μια ψυχή. Δεδομένης της μη ύπαρξης πακτωλού εκατομμυρίων σε σχέση με τους υπόλοιπους, κύριο επιχείρημα των «κίτρινων» είναι οι περιπτώσεις παικτών οι οποίοι είτε αναγεννήθηκαν είτε έφτιαξαν καριέρα μέσω του club. Ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2018, στην πρώτη κατηγορία συναντά κανείς ποδοσφαιριστές σαν τον Μπρούνο Γκάμα, τον Χαβιέρ Ματίγια, τον Γιάννη Φετφατζίδη, τον Λούκας Σάσα οι οποίοι θεωρούνταν «τελειωμένοι» αλλά ακόμη παίζουν ποδόσφαιρο. Η λίστα έχει αρκετούς ακόμη.
Στη δεύτερη προκρίνονται οι περιπτώσεις των Ματέο Γκαρσία και Λουίς Πάλμα. Για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, αμφότεροι, ήταν παντελώς άγνωστοι αλλά ο πρώτος πήρε μεταγραφή έπειτα από την εντυπωσιακή παρθενική σεζόν και ο δεύτερος «έπεισε» τη Σέλτικ να δαπανήσει ένα ποσό περί των 4 εκατ. ευρώ για την αγορά μέρους των δικαιωμάτων του. Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι, σύντομα θα μπει στην ίδια λίστα και ο Κλείτον Ντιαντί αρκεί τα μυαλά να παραμείνουν στο κεφάλι και τα πόδια στο έδαφος.
Κύριο στοιχείο της επιχειρηματολογίας του Άρη είναι ότι έχει βρει τον τρόπο να «αφυπνίζει» παίκτες σε μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου επτά χρόνια. Προφανώς στη διάρκεια αυτής υπήρξαν και εκκωφαντικά αποτυχημένες επιλογές οι οποίες οδήγησαν σε σπατάλη εκατομμυρίων αλλά σ’ αυτό το παιχνίδι κι αυτές είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τα σοβαρά λάθη εμπεριέχουν περισσότερη διδακτική ύλη σε σχέση με τις επιτυχίες. Θαρρώ ότι το έχω ξαναγράψει αλλά όταν σε μια μεταγραφική περίοδο το επίπεδο επιτυχίας ξεπερνά το 40%, κυριαρχεί η μυρωδιά της σαμπάνιας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι συνεντεύξεις του Λορέν Μορόν λειτουργούν απολύτως υποστηρικτικά της επιχειρηματολογίας του Άρη στις δύσκολες περιπτώσεις που τον απασχολούν ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Γενάρη. Κακά τα ψέματα, ο Ισπανός ήταν «τελειωμένος» στην Μπέτις. Παραδέχθηκε ότι είχε βυθιστεί στην κατάθλιψη έχοντας ξεχάσει τα συναισθήματα που γεννά η ποδοσφαιρική ευτυχία. Καμία ομάδα δεν έκανε σοβαρή προσπάθεια προσέγγισής του γιατί πολύ απλά, καμία δεν πίστεψε ότι μπορούσε να πατήσει στα πόδια του. Κι εκεί εμφανίστηκε ο Άρης τον οποίον επέλεξε με μισή καρδιά και μπόλικη αμφιβολία. Στον τελευταίο χρόνο παραχώρησε διψήφιο αριθμό συνεντεύξεων στις οποίες μίλησε για τη δική του ποδοσφαιρική αναγέννηση.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στη θέση του Λορέν Μορόν, θα βρεθεί ο Μανού Γκαρσία στο τέλος της τρέχουσας σεζόν. Ανεξάρτητα του ύψους της επένδυσης που έγινε για την αγορά των δικαιωμάτων του, ο Ισπανός έβγαζε μεροκάματο στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Καμία εξ’ αυτών της La Liga δεν επιχείρησε να επενδύσει στον βραχύσωμο μεσοεπιθετικό. Ο Άρης το έκανε και τώρα απολαμβάνει τους καρπούς. Στην πραγματικότητα θα είχε γευτεί αρκετούς αλλά μεσολάβησε ο σοβαρός τραυματισμός και η απουσία του ενός χρόνου. Λίγο πιο κάτω είναι ο Χοσέ Σιφουέντες για τον οποίον, πρόσφατα, έγραψα τα media της χώρας του για τη δική του αγωνιστική αφύπνιση. Ο μέσος από το Εκουαδόρ έπαιζε… και δεν έπαιζε τον τελευταίο χρόνο. Και στη δική του περίπτωση ισχύει ό,τι και παραπάνω. Κανείς δεν έκανε σοβαρή προσπάθεια απόκτησής του (έστω υπό τη μορφή δανεισμού από τη Ρέιντζερς). Από την ευθεία γραμμή του τελευταίου έτους, πλέον ο 26χρονος βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Τα παραπάνω έχουν την αξία τους γιατί συνθέτουν τη βασική επιχειρηματολογία του Άρη στην προσπάθεια που ήδη καταβάλλει για την απόκτηση παικτών και με ξεκάθαρη στόχευση την περαιτέρω αύξηση του ποιοτικού επιπέδου. Οι πρώτες επιλογές αφορούν παίκτες υπεράνω υποψίας και προφανώς οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ των «κίτρινων». Είτε πρόκειται για τον κεντρικό αμυντικό, κυρίως όμως για τον ακραίο επιθετικό καθώς εκεί προβλέπεται να γίνουν ισχυρές επενδύσεις. Ωστόσο, ο Άρης έχει ένα σωρό φακέλους να απλώσει στο τραπέζι και είναι αυτοί των παικτών οι οποίοι ξανάνιωσαν ποδοσφαιρικά. Σαν τον Λορέν Μορόν…