- Σεζόν 2024-2025: Ιζαντόρα Ντακ των Στέλλας Μιχαηλίδου – Κώστα Βόμβολου
(πηγή:”Ιζαντόρα Ντακ” των Στέλλας Μιχαηλίδου – Κώστα Βόμβολου)
-Χώρος διεξαγωγής: Εναλλακτική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Περιγραφή
Το ευφάνταστο μιούζικαλ Ιζαντόρα Ντακ αποτελεί την παραγωγή για παιδιά της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για τη σεζόν 2024/25, γεμίζοντας την αίθουσα με κύκνους, πάπιες, γλάρους, κότσυφες και αηδόνια που αφηγούνται, με άξονα τον χορό, μια τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή περιπέτεια αυτογνωσίας.
Η παράσταση βασίζεται στο ομότιτλο, ιδιαίτερα επιτυχημένο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου, η οποία αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Κώστας Βόμβολος. Πρόκειται για ένα έργο που μιλάει για την ποικιλομορφία και την αποδοχή, το οποίο ταυτόχρονα αποτελεί μια ιδεώδη εισαγωγή για τα παιδιά στην τέχνη του χορού.
Μια μικρόσωμη πάπια που ζει στη Λίμνη των Κύκνων ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα, παρότι είναι η τελευταία στην τάξη. Όταν ο δάσκαλός της, ο κύριος Κουντεπιέ, τη διώχνει από το μάθημα, η Ιζαντόρα περιπλανάται απελπισμένη, μέχρι σιγά σιγά να πιστέψει στον εαυτό της και να ανακαλύψει τον δικό της μοναδικό χορό. Έναν χορό ελεύθερο, που βρίσκεται σε τέλεια αρμονία με τη φύση, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει το μπαλέτο. Έναν χορό που της επιτρέπει να εκφράσει τα αληθινά της συναισθήματα, που τη βοηθάει να ξεπεράσει τον φόβο, τη μοναξιά και τις δυσκολίες.
“Ένα παιχνίδι ανάμεσα στα ονόματα Ιζαντόρα Ντάνκαν και Ιζαντόρα Ντακ στάθηκε αφορμή για τη συγγραφή αυτού του έργου. Οι ζωές όμως της μεγάλης Αμερικανίδας χορεύτριας και χορογράφου Ιζαντόρας Ντάνκαν και της ηρωίδας μας ήταν πολύ διαφορετικές. Η Ντακ και η Ντάνκαν συναντιούνται μόνο στο πάθος τους για τον χορό, στη λαχτάρα τους να επικοινωνήσουν πιο βαθιά και ουσιαστικά με τον κόσμο και τον εαυτό τους, να πουν πράγματα που δεν μπορούν οι λέξεις να αποδώσουν. Και οι δυο μαθαίνουν καθώς παρατηρούν τη φύση αναγνωρίζοντας πως τα πάντα χορεύουν κι ας μοιάζουν ακίνητα. Η Ιζαντόρα της ιστορίας μας ζει στη Λίμνη των Κύκνων, όπου ο μόνος χορός που υπάρχει είναι το μπαλέτο. Ο σωματότυπός της δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα για τους χορευτές που υπάρχουν εκεί. Αυτή δεν έχει μακρύ λεπτό λαιμό, μακριά πόδια, δεν είναι ολόλευκη και ψηλή με μεγάλες φτερούγες, δεν είναι δηλαδή ένας τέλειος κύκνος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απορριπτική, βίαιη και σκληρή συμπεριφορά των συμμαθητριών της.
Το τεράστιο όπλο που έχει η Ιζαντόρα για να αντέξει είναι ο χορός. Χορεύει ασταμάτητα κι έτσι αντιστέκεται, δυναμώνει και προχωράει μέχρι να φτάσει να ανακαλύψει, να αποδεχτεί και να αγαπήσει αυτό που πραγματικά είναι. Στο έργο, από έναν κόσμο κλειστό, αλαζονικό, χωρίς ευαισθησία, που είναι η Λίμνη των Κύκνων, οδηγούμαστε σε έναν κόσμο συμπερίληψης, αποδοχής και αναγνώρισης του μοναδικού άλλου. Μακάρι αυτό να το κάνουμε να συμβεί και στον δικό μας κόσμο”, σημειώνει η Στέλλα Μιχαηλίδου.
Συντελεστές:
Κείμενο, σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Σκηνικό, κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Κινησιολογία: Φώτης Διαμαντόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας
Αnimation: Μπάμπης Βενετόπουλος
Χορεύουν: Ιωάννα Λουπέτη, Άννα-Μαρία Μαρκοπούλου, Χρήστος Ντεντής (Onel), Μυρσίνη Πετρούτσου, Ιλιάνα Υφαντή, Ελένη Φώτου
Ερμηνεύουν: Γεωργία Κυριαζή, Ιώ Λατουσάκη, Δημήτρης Ναλμπάντης, Λυδία Στέφου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Ραφαέλα Τσομπανούδη
(πηγή:”Ιζαντόρα Ντακ” των Στέλλας Μιχαηλίδου – Κώστα Βόμβολου)
- 1 Νοεμβρίου 2024 έως 30 Νοεμβρίου 2024 : Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΄΄Αθλητισμός και Ευεξία
(πηγή:Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ”Αθλητισμός και Ευεξία” Πρόγραμμα Νοεμβρίου)
-Χώρος διεξαγωγής: Σταύρος Νιάρχος
Περιγραφή
Το Κέντρο Πολιτισμού ‘Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσφέρει καθημερινά ένα πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών δράσεων για όλες τις ηλικίες.
Για παιδιά:
Mini Volley
Mini Tennis
Mini Basket
Football Skills
Τοίχος Αναρρίχησης
Αθλητισμός για όλους
Για ενήλικες:
Βασικό μάθημα Mat Pilates
Βασικό μάθημα Tai Chi
Σύμβουλος άσκησης
Yoga στο Πάρκο
SNFCC Running Team
Άσκηση, Μνήμη και Ισορροπία
Καθώς οι αθλητικές δράσεις πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο, σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ενδέχεται να ακυρωθούν ή να αλλάξουν τοποθεσία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή τους (πιθανή μεταφορά δράσεων σε άλλο σημείο ή ακύρωσης λόγω καιρικών συνθηκών), μείνετε συντονισμένοι στο snfcc.org ή επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 216 8091000.
Σημείωση: Το ωρολόγιο πρόγραμμα που ακολουθεί είναι ενδεικτικό. Δείτε αναλυτικά πληροφορίες για τις δράσεις στους επισυναπτόμενους συνδέσμους.
(πηγή:Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ”Αθλητισμός και Ευεξία” Πρόγραμμα Νοεμβρίου)
- 1 Δεκεμβρίου 2024 έως 12 Ιανουαρίου 2025 :΄΄Καρυοθραύστης ΄΄ του Ε.Τ.Α Χόφμαν στο Bios
(πηγή:“Καρυοθραύστης” του Ε.Τ.Α Χόφμαν στο Bios)
-Xώρος διεξαγωγής : Bios , Πειραιώς Γκάζι
Περιγραφή
Διάρκεια: 70′
Βασισμένο πάνω στο κείμενο του Ε.Τ.Α Χόφμαν
H θεατρική ομάδα Τόπι φέρνει κοντά σας το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι ” Ο καρυοθραύστης “.
Η μαγική ιστορία της Κλάρας, ένα όνειρο ή πραγματικότητα…
Παραμονή Χριστουγέννων, προσμονή για το άνοιγμα των δώρων και ανάμεσα σε όλα ένας καρυοθραύστης.
Η Μάχη με την βασίλισσα των ποντικιών, τα μάγια που λύθηκαν μετά τη μάχη και το απίστευτο ταξίδι στον κόσμο των ζαχαρωτών…
Και χορός με την μουσική του Τσαϊκόφσκι.
Ένα μαγικό ταξίδι από την βραβευμένη ομάδα Τόπι! Μην το χάσετε !
Συντελεστές:
Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλειώνης
Μουσική: Νάσσος Σωπύλης
Σκηνικά-κοστούμια: Μαρίνα Πανηγυράκη
Ζωγραφική Σκηνικού Μιχάλης Καραμιχάλης και Ισιδώρα Ντούλου
Φωτογραφίες: Αθηνά Λέκκα , Γιάννης Γιωργιουδάκης
Παίζουν: Μάνος Στεφανάκης, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Κωνσταντίνα Καραχρήστου, Εύη Καρρά, Λεωνίδας Μπακάλης, Μαρία Σαρέλη, Δημήτρης Πλειώνης
*Επιπλέον παραστάσεις:
26 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:30 και 15:00
06 Ιανουαρίου 2025 στις 11:30
(πηγή:“Καρυοθραύστης” του Ε.Τ.Α Χόφμαν στο Bios)
- Από 16 Νοεμβρίου 2024 : ΄΄ Ο Ταύρος που Έπαιζε Πίπιζα΄΄ του Ευγένιου Τριβιζά
(πήγη:”Ο Ταύρος που Έπαιζε Πίπιζα” του Ευγενίου Τριβιζα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά)
-Χώρος διεξαγωγής : Δημοτικό Θέατρο Πειραιά .
-Ηλικίες: νήπια(3 έως 5 ετών),παιδία δημοτικού(6
Παιδί, Παιδική παράσταση, Νήπια (3 έως και 5 ετών), Παιδιά Δημοτικού (6 έως και 12 ετών)
Περιγραφή
Διάρκεια: 130′
Όταν ο θρυλικός ταυρομάχος Ελ Πεπόλδο ντε Θαλούθας ντε Βερέγγας ντε Βεράντας φτάνει στη Γρανάδα για να δώσει την εκατοστή του ταυρομαχία και, όπως όλοι περιμένουν, να θριαμβεύσει θανατώνοντας τον εκατοστό του ταύρο, δεν φαντάζεται τα όσα θα συμβούν, δεν γνωρίζει ούτι έχει κάτι το κοινό με τον συγκεκριμένο ταύρο που πρόκειται να αντιμετωπίσει το μοιραίο εκείνο πρωί!
Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η ιστορική ταυρομαχία, ο κοσμαγάπητος ταυρομάχος δέχεται στο δωμάτιο του ειδυλλιακού πανδοχείου “CASA LA MILAGROSA”, όπου διαμένει, μια αναπάντεχη επίσκεψη, μια επίσκεψη που πυροδοτεί μια σειρά απροσδόκητων ανατροπών και καταιγιστικών εξελίξεων. Και ενώ η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη, ενώ στο δωμάτιο εισέρχονται και εξέρχονται με φρενήρη ρυθμό δημοσιογράφοι, δήμαρχοι, προύχοντες, θαυμαστές και δουλτσινέες, ενώ τα πλήθη αδημονούν στην αρένα, ο ανελέητος ταυρομάχος κατανοεί όλα εκείνα τα ανεξήγητα που δεν είχε συνειδητοποιήσει από την εποχή που ήτανε ακόμα ένα μικρό αθώο παιδί.
Τι συνέβη εκείνο το μοιραίο πρωί, πριν από είκοσι χρόνια, σε ένα απόμερο στενό της Παμπλόνα και σημάδεψε ανεξίτηλα το πεπρωμένο και των δυο τους; Ποιο είναι το οδυνηρό παρελθόν που δένει τον ταυρομάχο και τον ταύρο;
Ποια κοινή μοίρα συνδέει τους δύο αντίπαλους που θα βρεθούν σε λίγο αντιμέτωποι στην ηλιόλουστη άμμο της αρένας για μια μέχρι θανάτου αναμέτρηση;
Και τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με έναν εκκεντρικό Σκωτσέζο, πρώην αξιωματικό του Βασιλικού Τάγματος των Δραγόνων, έναν χηνοβοσκό χωρίς χήνες και ένα ανεκτίμητο κρυστάλλινο καναρινάκι.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, Χορογραφία, Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Συνεργάτης Χορογράφου: Σταύρος Ίγκμπαλ
Κοστούμια: Νατάσα Δημητρίου
Συνεργάτης Σκηνογράφος: Δάφνη Αηδόνη
Σκηνοθεσία προβολών βίντεο: Βικτώρια Βελλοπούλου
Μουσική προετοιμασία: Ανδρέας Κουρέτας
Συνεργάτης Σκηνοθέτη: Άγγελος Παναγόπουλος
Παίζουν: Πάρης Παρασκευάδης, Θοδωρής Μπουζικάκος, Κωνσταντίνος Καϊκής, Σταμάτης Πακάκης, Εύα Τσάχρα, Ανούς Μπογκοσιάν, Λάμπρος Γραμματικός, Γιάννης Χαρκοφτάκης, Αναστασία Γαλάτη, Νεφέλη Καφενταράκη, Φωτεινή Μουχτούρη