Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται σε ότι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων, αστικών και βιομηχανικών καθώς και στον τομέα της ανακύκλωσης. Οι ανεξέλεγκτες αποθέσεις απορριμμάτων, που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, προκαλούν προβλήματα όπως ρύπανση υδροφορέων ή αισθητική προσβολή περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Παράλληλα η ανακύκλωση έχει περιορισμένη εφαρμογή, ενώ η μέθοδος της διαλογής στην πηγή καρκινοβατεί.
Το ΕΣΔΑ, καθώς και τα Περιφερειακά Σχέδια παραμένουν ακόμα στα χαρτιά και σύντομα θα υπάρξουν συνέπειες από αυτή την καθυστέρηση.
Η παραχώρηση δικαιωμάτων σε ιδιωτικά «συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης», μάλλον έχει δημιουργήσει προβλήματα, παρά έχει λύσει.
Σε πρόσφατο Συνέδριο που πραγματοποίησε το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί το πλαστικό και κυρίως η πλαστική σακούλα μιας χρήσης, στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στην ιχθυοπανίδα.
Σε ότι αφορά τα οικοδομικά απορρίμματα, παρότι εν δυνάμει μπορούν να τύχουν 100% ορθολογικής διαχείρισης, με σημαντικό ποσοστό ανακύκλωσης, πετιούνται χωρίς ανακύκλωση, ως μπάζα.
Σε ότι αφορά τα αστικά λύματα μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί μια και τα μεγαλύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα διαθέτουν ήδη, λιγότερο ή περισσότερο καλά, λειτουργούντες βιολογικούς καθαρισμούς. Όμως σημαντικός αριθμός μικρότερων πόλεων στερείται ακόμη και αποχετευτικών αγωγών ή συστημάτων απλής πρωτοβάθμιας επεξεργασίας.
Τα τοξικά απόβλητα είναι σκοτεινή περιοχή. Κρούσματα παράνομης ταφής, διακίνησης και διάθεσης δείχνουν ότι η διαχείρισή τους απέχει πολύ από την αναγκαία.
Για όλες τις παραπάνω επιμέρους περιπτώσεις απαιτείται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, και άξονες:
Μείωση απορριμμάτων, έλεγχος τοξικών, ανακύκλωση με έμφαση τη διαλογή στην πηγή, μετάβαση στην χωροθέτηση ΧΥΤΥ, αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης απόθεσης, υιοθέτηση μεθόδων διαχείρισης χωρίς καύση, στην μετά Χ.Υ.Τ.Α. εποχή.
Πηγή: Τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας – Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου