Οι πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την ΕΕ

Η βασική γραμμή που ακολουθεί η ΕΕ είναι η πρόληψη της σπατάλης και η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο ενώ βασικός πυλώνας της στρατηγικής της είναι και η ανακύκλωση (συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης), ενώ ζητούμενο αποτελεί πλέον και η χρήση απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας. Η πιο επιβλαβής επιλογή για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων είναι η αλόγιστη διάθεση των απορριμμάτων, για παράδειγμα σε χώρους υγειονομικής ταφής, μια επιλογή η οποία είναι και η λιγότερο κοστοβόρα.

Παρόλο που η κατά κεφαλήν παραγωγή αποβλήτων έχει αυξηθεί, ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη διαχειρίζεται τα απόβλητα έχει βελτιωθεί, με περισσότερη ανακύκλωση και κομποστοποίηση και μείωση των χωματερών.

Σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ για την υγειονομική ταφή, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να μειώσουν την ποσότητα των αστικών απορριμμάτων που αποστέλλονται στους χώρους υγειονομικής ταφής στο 10% ή λιγότερο των συνολικών αστικών απορριμμάτων που παράγονται έως το 2035. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, μία από τις λύσεις που υιοθετούνται είναι η εξαγωγή μέρους των απορριμμάτων της ΕΕ (συχνά με ανορθόδοξο τρόπο), μία τακτική η οποία εφαρμόζεται με αντίστοιχο τρόπο και σε άλλες ηπείρους ενώ οι χώρες υποδοχής εκμεταλλεύονται επίσης τα απόβλητα συχνά επίσης με ανορθόδοξο τρόπο και μεθόδους που βλάπτουν το περιβάλλον. Αυτός ο φαύλος κύκλος έχει οδηγήσει πολλά μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας αλλά και της αγοράς να υποστηρίζουν ότι με αυτή την μέθοδο, τα κράτη και οι κυβερνήσεις είναι σα να σπρώχνουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί».

Πηγή: Πού καταλήγουν τα απόβλητα των Ευρωπαίων – Τι κάνουν τα κράτη για την βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων | Insider

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *