Δείτε πληροφορίες για τα είδη της βίας και πόσα είναι αυτά. Για να κατανοήσουμε περαιτέρω το θέμα της βίας, καλό είναι να ξεκινήσουμε θέτοντας μερικές ερωτήσεις πρώτα όπως:
- Τι θεωρείται βία;
- Ποιες μορφές έχει;
- Ποιοι την ασκούν;
- Γιατί την ασκούν;
Ας τα πάρουμε με την σειρά:
Τι θεωρείται βία;
Η βία και άλλες μορφές εκμετάλλευσης είναι συνήθως κατανοητές ως ένα πρότυπο συμπεριφοράς που αποσκοπεί στη δημιουργία και διατήρηση του ελέγχου της οικογένειας, των φίλων, των στενών συνεργατών, των υπαλλήλων, των συναδέλφων και γενικότερα μικρών ή μεγαλύτερων ομάδων. Μπορεί επίσης να διαπραχθεί από ξένους.
Ποιες μορφές έχει η βία;
Υπάρχουν εννέα αναγνωρισμένες μορφές βίας: Φυσική (σωματική) βία, Σεξουαλική βία, Συναισθηματική βία, Ψυχολογική βία, Πνευματική βία, Πολιτιστική βία, Λεκτική βία, Χρηματοοικονομική Κατάχρηση και Παραμέληση.
Ποιοι την ασκούν;
Εν δυνάμει, ΟΛΟΙ μπορούν να την ασκήσουν. Οι παραβάτες είναι πιο συχνά γνωστοί στα θύματά τους (πρώην ή νυν φίλοι ή σύζυγοι, μέλη της οικογένειας, συγγενείς, συνάδελφοι, κ.λπ.). Πράξεις βίας και κακοποίησης μπορούν επίσης να διαπραχθούν από ξένους.
Γιατί την ασκούν;
Η βία και η κακοποίηση ασκούνται για την εγκαθίδρυση και διατήρηση της εξουσίας και του ελέγχου επί ενός άλλου προσώπου. Συνήθως αντικατοπτρίζουν μια ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ θύματος και κακοποιού. Η βία είναι μια επιλογή και μπορεί να προληφθεί.
Στη καρδιά του θέματος είναι το γεγονός ότι η βία αποτελεί ΕΠΙΛΟΓΗ και είναι ΑΠΟΤΡΕΨΙΜΗ.
Η βία διακρίνεται σε 4 κύριες κατηγορίες:
- Σωματική βία:
Ως σωματική βία χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε βίαιη πράξη με πρόθεση πρόκλησης πόνου, ή τραυματισμού. Κυμαίνεται από την βίαιη απώθηση, το χαστούκι, τα χτυπήματα με τα χέρια, το σφίξιμο στο λαιμό, μέχρι τις επιθέσεις και τα χτυπήματα με αντικείμενα ή όπλα, με αποκορύφωμα την απόπειρα ανθρωποκτονίας.
- Σεξουαλική βία:
Αφορά τον εξαναγκασμό της γυναίκας σε σεξουαλική συνεύρεση με τον σύζυγο/ σύντροφό της. Ο σύζυγος/σύντροφος απαιτεί τη σεξουαλική συνεύρεση με βία, απειλές ή πιέσεις, που μπορεί να περιλαμβάνει και σεξουαλικές πρακτικές με τις οποίες εκείνη δεν είναι σύμφωνη. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης στα πλαίσια του γάμου και των συντροφικών σχέσεων. Πολλοί άντρες, ή ακόμη και γυναίκες, πιστεύουν ότι στα πλαίσια του γάμου υπάρχει ένα αναφαίρετο «δικαίωμα για σεξουαλική συνεύρεση», με αποτέλεσμα ο σύζυγος να την απαιτεί ανεξάρτητα από την επιθυμία της συζύγου.
- Ψυχολογική βία:
Πρόκειται για εκείνη τη μορφή βίας, με την οποία πολύ συχνά ξεκινά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Σ’αυτήν τη μορφή βίας συμπεριλαμβάνονται οι βρισιές, οι προσβολές (λεκτική βία), οι ταπεινώσεις και η προσβολή της αξιοπρέπειας. Ο θύτης χρησιμοποιεί συχνά τις απειλές και τον εκφοβισμό, ως μέσο άσκησης ελέγχου, ενώ συχνά δημιουργεί σκηνές ζηλοτυπίας. Επίσης, ασκεί συστηματικό έλεγχο στην κοινωνική ζωή του θύματος με σκοπό την απομόνωσή του.
- Οικονομική βία:
Αφορά πράξεις που οδηγούν σε στέρηση, ή απειλή στέρησης διατροφής, βασικών αγαθών και μέσων συντήρησης. Επίσης, την παρακράτηση χρημάτων, καθώς και ορισμένα εγκλήματα κατά της περιουσίας, που λαμβάνουν χώρα μέσα στα πλαίσια της συζυγικής, ή συντροφικής σχέσης. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται στο θύμα να διαχειρίζεται τα εισοδήματά του, ή να εργάζεται.
Βασιλική Λιάφου
Επικεφαλής Επιστημονικής Ομάδας W.I.N. Hellas
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
ΠΗΓΗ: https://www.winhellas.gr/morfes-vias/