Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινάμε μια γνωριμία και έπειτα μια ερωτική σχέση με πολλές προσδοκίες και θετικά συναισθήματα. Όμως συμβαίνει αρκετές φορές οι συνθήκες μέσα σε μια σχέση να μην είναι ιδανικές, να υπάρχουν δυσκολίες ή και να εντοπίζουμε συμπεριφορές που κάνουν τη σχέση αυτή κακοποιητική.

Μορφές κακοποιητικής σχέσης

Η κακοποιητική σχέση λαμβάνει διάφορες μορφές. Μπορεί να δούμε καταστάσεις σωματικής κακοποίησης, ψυχολογικής/ συναισθηματικής ή και σεξουαλικής. Επίσης μπορεί να υπάρχουν σε μια κακοποιητική σχέση παραπάνω από μια μορφές κακοποίησης. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η σωματική κακοποίηση: Περιλαμβάνει διάφορες μορφές τραυματισμού, όπως σπρώξιμο, ξυλοδαρμό, πνίξιμο, δάγκωμα, κάψιμο κλπ., καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές σωματικές βλάβες στο θύμα.
  2. Η ψυχολογική ή συναισθηματική κακοποίηση: Είναι η έννοια του ελέγχου στο θύμα, η λεκτική κακοποίηση, τσακωμοί, η επικριτική-κυνική στάση, ο εξευτελισμός/ η ταπείνωση, οι απειλές, οι έντονες σκηνές ζήλιας και ο συναισθηματικός εκβιασμός. Αυτή η μορφή είναι πιο δύσκολη στην αναγνώριση, καθώς τα «σημάδια» είναι εσωτερικά και αφανή και όχι εξωτερικά όπως στην περίπτωση της σωματικής κακοποίησης. Αυτή η μορφή κακοποίησης συνήθως είναι η πρώτη μορφή που λαμβάνει χώρα σε μια κακοποιητική σχέση, αλλά συνήθως συνυπάρχει και με τις άλλες μορφές.
  3. Η σεξουαλική κακοποίηση: αυτή συμβαίνει όταν εξαναγκάζεται το θύμα σε μία ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή, όταν υπάρχει βιασμός ή ακόμα και συνεύρεση με τρίτα πρόσωπα συχνά μέσω εκβιασμού, εκφοβισμού εξαιτίας της δύναμης που επιδεικνύει ο δράστης στο θύμα.
  4. Η οικονομική κακοποίηση: υπάρχουν και άλλες πολλές μορφές που μπορούμε αν δούμε σε μια κακοποιητική σχέση, όπως η οικονομική κακοποίηση, που είναι η απαγόρευση του θύματος να έχει επαφή με τα περιουσιακά του στοιχεία, ο οικονομικός έλεγχος από τον σύντροφο, η οικονομική εξάρτηση, η σκόπιμη πρόκληση οικονομικών προβλημάτων.
  5. Το stalking (ανεπιθύμητη επαναλαμβανόμενη παρακολούθηση): συμβαίνει συχνά σε μια κακοποιητική σχέση όταν ο σύντροφος προκειμένου να έχει τον έλεγχο του θύματος παρακολουθεί τις κινήσεις του, εμφανίζεται στα μέρη που πηγαίνει, π.χ. όταν βρίσκεται έξω με φίλους ή ακόμη και στην εργασία, μπορεί να εμφανιστεί απρόσμενα μπροστά του, χαρακτηρίζοντας τυχαία την παρουσία του. Αυτή η συμπεριφορά στην αρχή είναι πιο αραιή, αλλά στην πορεία γίνεται περισσότερο έντονη, γεγονός που προκαλεί στο θύμα φόβο.

Πώς καταλαβαίνω ότι είμαι σε μια κακοποιητική σχέση

Αν είσαι θύμα μιας κακοποιητικής σχέσης συνήθως δεν αντιλαμβάνεσαι αμέσως τη μορφή της κακοποίησης που βιώνεις. Τα θύματα είναι γεγονός πως τείνουν να υποτιμούν τις συμπεριφορές αυτές και να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητά τους. Μερικές από τις παρακάτω μορφές είναι αυτές που μπορεί να βιώσεις σε μια κακοποιητική σχέση.

Κριτική σε κάθε τι που κάνεις και σταδιακή απομόνωση από τους φίλους και την οικογένεια με κύριο σκοπό τον απόλυτο έλεγχο σου

Τσακωμοί και εντάσεις σε καθημερινή συχνότητα και με ασήμαντες αφορμές

Περιστατικά σωματικής κακοποίησης

Απειλές, δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας και φόβου

Υποτίμηση για την εμφάνιση, το ντύσιμο, την προσωπικότητα

Έντονη λεκτική κακοποίηση, όπως βρίσιμο, υποτίμηση και νεύρα, ενώ ο σύντροφος κατηγορεί συνεχώς εσένα ότι φταις για την κατάσταση αυτή

Έντονα επεισόδια ζήλιας για άλλα άτομα που υπάρχουν στο περιβάλλον σου

κακοποιητική σχέση

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *