Οι λιακάδες της άνοιξης αποτελούν διαρκή πρόσκληση για εκδρομές στην ύπαιθρο –ακόμα και για όσους δεν διαθέτουν άπλετο χρόνο.
Στις φημισμένες πηγές της Κρύας, στη Λιβαδειά/Photo: Shutterstock
Με την άνοιξη να «βαθαίνει» πια αισθητά ενόψει της επερχόμενης Πρωτομαγιάς, οι λιακάδες και οι καθαροί ουρανοί διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην καθημερινότητά μας –ακόμα και στη βόρεια Ελλάδα, όπου ο καιρός τείνει να είναι πιο άστατος από τα νότια (ειδικά στις πιο ορεινές τοποθεσίες).
Μαζί με όλα αυτά, ασφαλώς, «ανοίγει» και η διάθεση για εκδρομές στην ύπαιθρο. Για τους κατοίκους της Αθήνας, βέβαια, οι χρόνοι μοιάζουν πάντα πιεσμένοι και τέτοιες πρωτοβουλίες απαιτούν συνήθως έναν παραπάνω σχεδιασμό. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι όσοι προτιμούν την όποια ανάπαυλά τους να την περνούν στην πόλη, παρά να μπλέκουν με τις διαδικασίες ενός ολιγοήμερου ή πολυήμερου ταξιδιού εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Όμως δεν είναι απαραίτητο να κάνετε τέτοια σχέδια ή να περιμένετε το επόμενο τριήμερο –παρότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκεται πια προ των πυλών. Υπάρχουν δηλαδή και ορισμένες καλές ευκαιρίες σε αποστάσεις ιδιαίτερα κοντινές στην πρωτεύουσα, οι οποίες εγγυώνται μια όμορφη απόδραση στην εξοχή, συνοδεία εκπληκτικού φαγητού. Σε χρόνους που δεν υπερβαίνουν αυτούς μιας ημερήσιας εκδρομής, ώστε το βράδυ να έχετε επιστρέψει (εφόσον το επιθυμείτε) στην Αθήνα.
Λιβαδειά/Photo: Shutterstock
Λιβαδειά
Στα 130 χιλιόμετρα απόσταση από την Αθήνα, η Λιβαδειά προσεγγίζεται εύκολα με αυτοκίνητο, αφού δεν θα χρειαστείτε πάνω από 1,5 ώρα οδήγησης για να φτάσετε εδώ. Χτισμένη σε υψόμετρο 160 μέτρων, η πρωτεύουσα της Βοιωτίας συνδυάζει τις ευκολίες μιας οργανωμένης επαρχιακής πόλης με το άφθονο πράσινο των παρυφών του Ελικώνα. Το όλο τοπίο, μάλιστα, γίνεται ακόμα πιο γραφικό λόγω των νερών του ποταμού της Έρκυνας, ο οποίος τη διαρρέει από νότο προς βορρά. Χάρη σε αυτά, άλλωστε, υπάρχει και η τοποθεσία Κρύα με τις φημισμένες πηγές, που σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Το περιβάλλον είναι πραγματικά ειδυλλιακό, γεμάτο πυκνή βλάστηση, μικρούς καταρράκτες και πέτρινα γεφυράκια.
Όσον αφορά το φαγητό, η Λιβαδειά έχει πανελλήνια φήμη για τα φοβερά της σουβλάκια –και θα βρείτε άφθονες καλές ψησταριές για να τα γευτείτε. Αν όμως θέλετε να κάνετε πιο ενδελεχή γαστρονομική εξερεύνηση στη ρουμελιώτικη κρεατοφαγία, μετά τη βόλτα σας στην Κρύα αξίζει να πάτε στην ταβέρνα «Τα Κοψίδια» (22610 88100) για εκπληκτικό κοντοσούβλι αρνίσιο και χοιρινό, παϊδάκια προβατίνας και χειροποίητο τζατζίκι. Όλα τα κρέατά τους είναι ντόπια.
Στο Μικροχώρι, λίγο έξω από το Καπανδρίτι. Photo: Μπαρμπα Βασίλης
O «Μπαρμπα Βασίλης» έχει φήμη σε όλη την Αττική. Photo: Μπάρμπα Βασίλης
Καπανδρίτι
Το Καπανδρίτι είναι ένα από τα λίγα μέρη του λεκανοπεδίου της Αττικής που δεν μοιάζει με μια προέκταση της πρωτεύουσας σε πιο πράσινο τοπίο, έχοντας διατηρήσει τον χαρακτήρα ενός αυθεντικού χωριού –όπως ήταν ανέκαθεν, δηλαδή, ειδικά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν λογιζόταν ως κεφαλοχώρι της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, χτισμένο σε υψόμετρο 356 μέτρων, στις ανατολικές παρυφές της Πάρνηθας, είναι προικισμένο με πλούσια φύση, αρμονικά συνδυασμένη με τα μποστάνια των κατοίκων του.
Φτάνοντας εδώ, λοιπόν, θα ανασάνετε έναν άλλον αέρα, έστω κι αν τα σπίτια είναι όλα σύγχρονα, δίχως κάποιο διακριτό, πιο παραδοσιακό «χρώμα». Ειδικά αν επισκεφθείτε την τοποθεσία Ράθες, στις όχθες της λίμνης του Μαραθώνα, η οποία με τα ρυάκια και τα αγριολούλουδά της θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε μόλις 40 λεπτά οδήγησης από το κέντρο της Αθήνας. Για φαγητό, τώρα, αξίζει να βγείτε λίγο εκτός Καπανδριτίου, βρίσκοντας τον γειτονικό οικισμό Μικροχώρι, ώστε να κάτσετε στον «Μπάρμπα Βασίλη» (22950 56025) –ταβέρνα φημισμένη σε όλη την Αττική για παϊδάκια, προβατίνα φιλέτο και συκωταριά στο τηγάνι.
To «Κουτούκι του Περικλή» λειτουργεί από το 1955. Photo: Το Κουτούκι του Περικλή
Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, πλάι στο κύμα του Ευβοϊκού. Photo: Το Κουτούκι του Περικλή
Νέα Λάμψακος
Τα καλοκαιρινά μπάνια μπορεί να είναι ακόμα μακριά (τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς), όμως η θάλασσα γίνεται σιγά-σιγά όλο και πιο θελκτική για να κάτσεις πλάι της, ειδικά σε μέρες με λιακάδα. Αν πάρετε λοιπόν το παραλιακό μέτωπο προς Χαλκίδα και περάσετε από την Αττική στην Εύβοια, δεν θα χρειαστείτε παρά 1 ώρα οδήγηση για να φτάσετε στα γραφικά σπίτια της κωμόπολης Νέα Λάμψακος. Η οποία μπορεί να είναι χτισμένη στον κάμπο Ληλαντίων, έχει όμως και παραλία που βρέχεται από τα νερά του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου.
Με τέτοιο προφίλ, φυσικά, εδώ θα κάτσετε για θαλασσινά. Τα μαγαζιά που ειδικεύονται σε τέτοια πιάτα είναι πολλά και θα φάτε καλά στα περισσότερα από αυτά, αλλά θα κάνουμε μια πιο ιδιαίτερη σύσταση για το «Κουτούκι του Περικλή» (22210 74860), ένα ουζερί που λειτουργεί από το 1955. Σπεσιαλιτέ του τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά παντός είδους, οπότε, πέρα από τα κλασικά κι αγαπημένα, αξίζει να δοκιμάσετε τη διάσημη αχινοσαλάτα του, καβουροσαλάτα και οπωσδήποτε γαριδομακαρονάδα και όστρακα, εάν τα αγαπάτε.
Τα Λεγρενά την άνοιξη. Photo: Marida Seafood Restaurant Sounio
Η «Μαρίδα» υπάρχει από το 1930. Photo: Marida Seafood Restaurant Sounio
Λεγρενά
Τα Λεγρενά σφύζουν συνήθως από ζωή κατά την κορύφωση των καλοκαιρινών μηνών, λόγω της διάσημης αμμουδιάς τους στις ακτές του Σαρωνικού (γνωστή και ως ΚΑΠΕ). Όσοι έχουν εξερευνήσει τα νότια της Αττικής, όμως, γνωρίζουν ότι ο παραθαλάσσιος οικισμός με τις εξοχικές κατοικίες και τις τουριστικές εγκαταστάσεις έχει την ομορφιά του και την άνοιξη, όταν μπορεί να βολτάρει κανείς σε αυτόν δίχως να ανησυχεί για την πολυκοσμία. Βρίσκεται άλλωστε μέσα σχεδόν στα όρια του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, ενώ πολύ κοντά είναι και ο αρχαίος ναός του Ποσειδώνα, εάν θέλετε να φτάσετε μέχρι το Σούνιο.
Ερχόμενοι οδικώς από την Αθήνα θα φτάσετε στην περιοχή μέσα σε περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, διανύοντας 64 χιλιόμετρα προς τα νοτιοανατολικά. Για φαγητό αξίζει να κάτσετε στη «Μαρίδα», με θέα τον Σαρωνικό. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που υπάρχει από το 1930 –πλέον τη διαχειρίζεται η τρίτη γενιά– και προμηθεύεται αλιεύματα από ανεμότρατες και καΐκια που ψαρεύουν στο Λαύριο. Τα καλοκαίρια γίνεται χαμός για ένα τραπέζι, αλλά σε πιο ήσυχες μέρες μπορείτε να μιλήσετε και με τον ιδιοκτήτη της, ο οποίος θα σας κατατοπίσει πλήρως για την τοπική ιστορία. Δοκιμάστε σουπιές, γαρίδες σαγανάκι, μακαρονάδες με θαλασσινά, αλλά και τα σπέσιαλ ψάρια ημέρας, όπως βέβαια και μαρίδες τηγανητές.
Το «Argentina» είναι λόγος επίσκεψης στον Βόθωνα και ειδικεύεται στο μοσχάρι, το οποίο ψήνεται με αργεντίνικους τρόπους. Photo: Argentina restaurant
Βόθωνας
Σε πρώτη ματιά το όνομα Βόθωνας μπορεί να δείχνει άγνωστο, καθώς πολλοί εξακολουθούν να ξέρουν την περιοχή αυτή ως «Καλέντζι», από το παλιό της, αρβανίτικο όνομα, το οποίο επέζησε παρά την επίσημη αλλαγή του. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για τον ημιορεινό οικισμό στα πράσινα περίχωρα του Μαραθώνα, στη βορειοανατολική Αττική, που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 260 μέτρων, σε μια κοιλάδα της Πάρνηθας πολύ κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα.
Ο κύριος λόγος που συρρέουν επισκέπτες από όλη την Αττική στον Βόθωνα είναι το φαγητό, τομέας στον οποίον πρωταγωνιστεί το διάσημο μπριζολάδικο «Argentina» (22940 66476 και 22940 67814), το οποίο έχει κοντά 40 χρόνια ιστορία. Το όνομα του μαγαζιού δείχνει και τις καταβολές του, αφού ο πρώτος ιδιοκτήτης έμαθε την τέχνη του ψησίματος των κρεατικών στην Αργεντινή, πριν τη μεταλαμπαδεύσει στους γιους του, που συνεχίζουν επάξια την οικογενειακή «παράδοση». Τα τραπέζια είναι του λεγόμενου μοναστηριακού τύπου, ενώ στο μενού ξεχωρίζει το μοσχάρι, σε διάφορες εκδοχές: ojo de bife (rib-eye, αλλά δίχως κόκαλο), costillas (εμείς θα τα λέγαμε παϊδάκια), costeleta redonda (σπαλομπριζόλα) κ.ά. Τα ορεκτικά είναι κυρίως ελληνικά, θα βρείτε όμως και πιτάκια εμπανάδας, καθώς και σάλτσα τσιμιτσούρι –χαρακτηριστικά, αμφότερα, της αργεντίνικης κουζίνας.
ΠΗΓΗ: https://www.travel.gr/food_and_drink/5-exochikoi-proorismoi-me-kalo-fagito-ko/