Κάθε γενιά έχει τη δική της «διάλεκτο». Οι λέξεις και οι εκφράσεις αλλάζουν νόημα για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του τι θεωρείται cool και τι cringe (τι σημαίνει cringe, παρακάτω). Εάν θέλετε να καταλαβαίνετε τι λέει μεταξύ της η νέα γενιά (παιδιά από 7 ετών και πάνω), ή πώς θα τους μιλήσετε στη γλώσσα τους, χωρίς να σας θεωρήσουν αρχαίους, συνεχίστε το διάβασμα.

Αρχικά, θέλω να σας πω λίγα πράγματα που έχω καταλάβει ζώντας στο ίδιο σπίτι με έναν πολύ χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της νέας γενιάς. Τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν σε έναν κόσμο όπου τα φύλα θεωρούνται όντως «ταμπέλα», κι αισθάνονται την ελευθερία να κινούνται ανάμεσα στη θηλυκή και την αρσενική τους φύση με άνεση.

Είναι οκ για ένα αγόρι να φοράει ρουζ για να είναι ωραίο, ή βερνίκι νυχιών για να μοιάζει με χαρακτήρα anime. Ένα κορίτσι μπορεί να συστήνεται σαν αγόρι και να εκδηλώνει με ασφάλεια την επιθυμία να του απευθύνονται ως «ο», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιβάλλει κάποια αντωνυμία υπέρ άλλης, ή να ρίχνει όλα τα μαλλιά του στο πρόσωπο, χωρίς οι φίλοι του να περιμένουν να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά του – και παράλληλα, να είναι ερωτευμένο με αγόρι.

Τα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς

Σκεφτείτε το λίγο: Είναι σα να έχουμε γύρω μας πολλούς μικρούς David Bowie, σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας – και όχι αποκλειστικά σεξουαλικής. Αυτή είναι μία κατάκτηση της προηγούμενης γενιάς, τους καρπούς της οποίας απολαμβάνει η Gen Z, σαν ένα καλογυρισμένο επεισόδιο του Sex Education.

Παράλληλα, τα παιδιά αυτά έχουν πάει τις προσφωνήσεις τύπου bro σε άλλο επίπεδο συγγένειας, μιας και μεταξύ τους γίνεται μία ανάθεση ρόλων, πολύ κοντά σε αυτούς της πυρηνικής οικογένειας. Ο γιος μου για παράδειγμα έχει «μπαμπά» (αληθινό παιδί, έναν χρόνο μεγαλύτερο από εκείνον, το υποκοριστικό του είναι «μαλλιάς» κι αποτελεί, με κάποιον τρόπο, το πρότυπό του). Επίσης έχει μία «μαμά» συνομήλική του, αλλά και μία «γιαγιά» δώδεκα ετών.

Το λεξικό της gen Z

«Είμαι για λίγο AFK, IDK», λέει ο γιος μου καθώς κλείνει το τηλέφωνο για να έρθει στο τραπέζι να φάμε. Τον κοιτάζω με βλέμμα απλανές. Τι έγινε μόλις τώρα; Με έβρισε στον κολλητό του; Του μίλησε σε κάποια μυστική γλώσσα για να μην τον καταλάβω; Τίποτα από τα δύο, απλά ο δεκάχρονος Τζίμης είναι παιδί της γενιάς του, και κάθε μέρα το λεξιλόγιό του πλουτίζει, όχι μόνο με τις λέξεις που μαθαίνει στα βιβλία, αλλά και με αυτές που ξεσηκώνει στην πλατεία, στο tiktok, (και όχι στο youtube – ο λόγος παρακάτω). Τι σημαίνουν όλα αυτά τα ακρωνύμια, τι είναι cool και τι είναι cringe στο σύστημα αξιών τους, και γιατί όταν χρησιμοποιούμε το viber μάς κοιτάζουν με μισό μάτι;

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *