Το να ακολουθούμε τις τάσεις είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο και το πρωταρχικό κίνητρο είναι η κοινωνική σύνδεση. Πολύ παλιά ήταν απαραίτητη για την επιβίωσή μας ενώ σήμερα έρευνες έχουν εντοπίσει πολυάριθμα οφέλη της υγιούς αίσθησης του ανήκειν, συμπεριλαμβανομένων των πιο θετικών κοινωνικών σχέσεων, των ακαδημαϊκών επιδόσεων, της επαγγελματικής επιτυχίας και της καλύτερης σωματικής και ψυχικής υγείας.

Αυτό συμβαίνει διότι αναπτυχθήκαμε με το να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον, με τις ενδείξεις ομαδικών προσπαθειών για επιβίωση να χρονολογούνται σχεδόν από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν οι άνθρωποι.

Και παρόλο που το να ακολουθείς μια τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ακριβώς τόσο σημαντικό όσο το να επιβιώσεις ανάμεσα σε άγρια ζώα, ο εγκέφαλός μας είναι «προγραμματισμένος» να συντονίζεται με τα κοινωνικά σήματα.

Η κοινωνική νόηση, οι διεργασίες που υπαγορεύουν τι παρατηρούμε και πώς αντιδρούμε, λαμβάνει χώρα σε μεγάλο βαθμό στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όραση, την αναγνώριση προτύπων, τη λήψη αποφάσεων, την ενσυναίσθηση και παρόμοιες λειτουργίες. Αυτά περιλαμβάνουν την αμυγδαλή, η οποία ανιχνεύει τον κίνδυνο και τον προμετωπιαίο φλοιό, που εμπλέκεται στην ανώτερη εκτελεστική λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων.

Αυτά τα μέρη του εγκεφάλου είναι που εκπέμπουν και τα σωστά κοινωνικά σήματα, που επιτρέπουν στους άλλους να γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουμε ή με ποια ομάδα θέλουμε να συνδεθούμε.

Αυτά τα σήματα δεν είναι μόνο για τους άλλους. Σε ομαδικό επίπεδο, η σηματοδότηση ταυτότητας συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης κουλτούρας. Οι ομάδες υιοθετούν αναγνωριστικά στοιχεία και σύμβολα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να αισθάνονται ότι ανήκουν, ή καθιστούν σαφές ότι θέλουν να ξεχωρίζουν. Αυτό εξηγεί γιατί μερικές τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο συναρπαστικές.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *