Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό πώς η υπερκατανάλωση κρέατος έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον; 

Είναι γεγονός πως ο πλανήτης μας σε λίγα χρόνια δε θα μπορεί να θρέψει τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό του και τις «σύγχρονες» απαιτήσεις του, εάν συνεχίσουμε να έχουμε τις ίδιες διατροφικές συνήθειες.

Με την δίχως όρια ανάπτυξη της μέγα-κτηνοτροφίας, η υπερκατανάλωση κρέατος αποτελεί τη Νο 1 αιτία της κλιματικής αλλαγής. Όσο η παγκόσμια ζήτηση κρέατος και γαλακτοκομικών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τόσο μεγαλύτερες πιέσεις υφίστανται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι πόροι για την παραγωγή ζωοτροφών.

Συγκεκριμένα, η εκτροφή βοοειδών που προορίζονται για παραγωγή κρέατος και γάλακτος έχει με διαφορά τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, ενώ η πτηνοτροφία με στόχο την παραγωγή κρέατος και αυγών έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Η άμεση σχέση ανάμεσα στον σύγχρονο τρόπος διατροφής και την περιβαλλοντική κρίση μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τις «κακές» συνήθειες, που πρέπει να αλλάξουμε στην καθημερινότητα μας.

Οι κτηνοτροφικές και γαλακτοκομικές βιομηχανίες, χρησιμοποιούν τεράστιες εκτάσεις γης, ενέργειας και νερού για να συντηρηθούν και να παράγουν τα προϊόντα τους.

Οι επιπτώσεις στην κατανάλωση νερού

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι τεράστιες όσον αφορά την κατανάλωση νερού. Στις ΗΠΑ, η κτηνοτροφία και οι αγροτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την κτηνοτροφία είναι υπεύθυνες για το 80-90% της συνολικής κατανάλωσης νερού. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζονται περίπου 9 χιλιάδες λίτρα νερού για την παραγωγή μισού κιλού μοσχαρίσιου κρέατος και 1.000 λίτρα νερού για κάθε λίτρο γάλα.

Οι επιπτώσεις στην καταστροφή των δασών

Πολύ μεγάλες είναι οι επιπτώσεις της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και στην καταστροφή των δασών, καθώς για κάθε αγελάδα χρησιμοποιούνται 2 με 5 στρέμματα γης. Αυτό έχει ως συνέπεια την διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη δημιουργίας νέων εκτάσεων. Έτσι, κάθε μέρα εξαφανίζονται εκατοντάδες είδη φυτών, ζώων και εντόμων εξαιτίας της καταστροφής τροπικών δασών και ήδη εκατομμύρια στρέμματα τροπικών δασών έχουν ισοπεδωθεί για να γίνουν βοσκοτόπια για ζώα. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα του Αμαζονίου όπου αυτή η βιομηχανικού τύπου κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 91% της καταστροφής του.

Οι επιπτώσεις στην μόλυνση του αέρα

Η παγκόσμια κτηνοτροφική βιομηχανία ευθύνεται για περίπου το 14% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και συμβάλλει στην υπερθέρμανση  του πλανήτη κατά 40% περισσότερο απ’ όσο όλες οι συγκοινωνίες του κόσμου μαζί. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αμερική παράγεται ίση ποσότητα αερίων από οικόσιτα ζώα όση και από εκπομπές πετρελαίου.

Ας αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες

Η στροφή σε μια πιο vegan διατροφή και η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος θα μπορούσε να συμβάλει στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Μειώνοντας ή αποκλείοντας την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή μας, μειώνεται ταυτόχρονα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουμε. 

Tips

·       Καθιερώστε τουλάχιστον μία ημέρα της εβδομάδας χωρίς κρέας, για παράδειγμα τη «Δευτέρα χωρίς κρέας», όπου θα έχετε και τον χρόνο να οργανώσετε τα γεύματα σας από το Σαββατοκύριακο.

·       Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με κοτόπουλο ή υποκατάστατο φυτικής προέλευσης όπως τα μανιτάρια ή το τόφου που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.

·       Αντικαταστήστε τα γαλακτοκομικά σας προϊόντα με γάλα σόγιας ή ξηρών καρπών.

·       Πειραματιστείτε με νέες συνταγές και συνδυασμούς με ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.

·       Συμβουλευτείτε κάποιον διατροφολόγο εάν σας φαίνεται πολύ δύσκολη η αλλαγή αυτή αλλά θέλετε να το δοκιμάσετε.

Σε κάθε περίπτωση η γνώση της προέλευσης της τροφής που φτάνει στο τραπέζι μας και οι συνθήκες εκτροφής της είναι πολύ σημαντικές. Ας δώσουμε την κατάλληλη σημασία και ας εκτιμήσουμε περισσότερο όλα τα αγαθά που μας παρέχει η γη.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *