Για τη Μοναξιά
Πολλοί από εμάς νιώθουμε μοναξιά από καιρού σε καιρό. Τα συναισθήματα της μοναξιάς είναι προσωπικά, και έτσι η εμπειρία της διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Κάποιοι την περιγράφουν ως το αίσθημα που προκύπτει όταν η ανάγκη μας για κοινωνική επαφή και σχέσεις δεν ικανοποιείται. Ωστόσο, η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με το να είσαι μόνος.
Μπορεί να αισθάνεσαι ευτυχισμένος και πλήρης χωρίς πολύ κοινωνική αλληλεπίδραση. Όμως, άλλοι μπορεί να το βιώσουν αυτό ως μοναξιά.
Μερικοί άνθρωποι νιώθουν μοναξιά μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές, ενώ άλλοι μπορεί να υποφέρουν από χρόνια μοναξιά. Πρόκειται για μια βαθιά αίσθηση μοναξιάς που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να βρίσκεσαι σε παρέα με άλλους και παρ’ όλα αυτά να αισθάνεσαι μόνος.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι για να νιώσεις μοναξιά πρέπει να ζεις μόνος, ή ότι η μοναξιά σχετίζεται με την έλλειψη φίλων ή συγγενών γύρω σου.
Ωστόσο, μπορείς να έχεις πολλή κοινωνική επαφή και υποστήριξη και παρ’ όλα αυτά να νιώθεις μοναξιά. Ιδίως αν δεν αισθάνεσαι κατανοητός ή φροντισμένος από τους γύρω σου.
Είναι η μοναξιά πρόβλημα ψυχικής υγείας;
Η αίσθηση μοναξιάς δεν αποτελεί πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, η ύπαρξη προβλήματος ψυχικής υγείας μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα μοναξιάς. Για παράδειγμα, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα ψυχικής υγείας, μπορεί να:
- Αποφεύγεις κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνεις.
- Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση.
- Δυσκολεύεσαι να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα και ανησυχείς για το πώς θα αλληλεπιδράσεις με άλλους.
- Δυσκολεύεσαι να μιλήσεις σε άλλους για το πώς αισθάνεσαι, φοβούμενος το στίγμα ή το ότι δεν θα σε καταλάβουν.
- Νιώθεις ότι μπορεί να αποτελέσεις βάρος για τους άλλους.
- Νιώθεις καταβεβλημένος σε πολυσύχναστα δημόσια μέρη ή σε εκδηλώσεις και πάρτι.
"Θέλω να μπορώ να αλληλεπιδρώ με τους ανθρώπους και να δημιουργώ νέες σχέσεις, αλλά το άγχος μου μοιάζει με ένα αόρατο εμπόδιο που δεν μπορώ να σπάσω."
Η αίσθηση μοναξιάς μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία, ειδικά αν τη βιώνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η μοναξιά μπορεί να αυξήσει το άγχος. Επίσης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένα ψυχικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και τα προβλήματα ύπνου.
Τι προκαλεί τη μοναξιά;
Η μοναξιά έχει πολλές διαφορετικές αιτίες, οι οποίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Δεν κατανοούμε πάντα τι είναι αυτό στην εμπειρία που μας κάνει να νιώθουμε μοναξιά.
Ορισμένα γεγονότα ή εμπειρίες στη ζωή μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις μοναξιά, όπως:
- Η απώλεια αγαπημένου προσώπου
- Η διάλυση μιας σχέσης
- Η συνταξιοδότηση
- Η αλλαγή δουλειάς
- Η έναρξη σπουδών στο πανεπιστήμιο
- Η αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων
- Η γέννηση ενός παιδιού
- Η μετακόμιση σε μια νέα περιοχή ή χώρα χωρίς οικογένεια, φίλους ή κοινωνικά δίκτυα
Μπορεί να αισθάνεσαι μοναξιά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους. Για παράδειγμα, γύρω από τις γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, το Ραμαζάνι ή η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
Έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένα άτομα είναι πιο ευάλωτα στη μοναξιά από άλλα. Για παράδειγμα, αν:
- Δεν έχεις φίλους ή οικογένεια
- Είσαι αποξενωμένος από την οικογένειά σου
- Είσαι γονιός μόνος ή φροντίζεις κάποιον άλλο και δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις κοινωνική ζωή
- Ανήκεις σε μειονοτική ομάδα και ζεις σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με παρόμοιο υπόβαθρο με εσένα
- Εξαιρείσαι από κοινωνικές δραστηριότητες λόγω προβλημάτων κινητικότητας
- Δεν έχεις αρκετά χρήματα για ορισμένες κοινωνικές δραστηριότητες
- Κρατιέσαι σε απομόνωση γιατί κινδυνεύεις από σοβαρές ασθένειες λόγω COVID-19 ή άλλων καταστάσεων
- Αντιμετωπίζεις διακρίσεις και στίγμα λόγω αναπηρίας ή μακροχρόνιου προβλήματος υγείας, όπως ψυχικά προβλήματα
- Αντιμετωπίζεις διακρίσεις και στίγμα λόγω φύλου, φυλής ή της ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικής σου ταυτότητας
- Έχεις βιώσει σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, κάτι που μπορεί να σε δυσκολεύει να δημιουργήσεις στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους
https://www.mind.org.uk/information-support/tips-for-everyday-living/loneliness/about-loneliness
Πώς να διαχειριστείς την μοναξιά;
Αυτή η σελίδα παρέχει μερικές συμβουλές και προτάσεις για τη διαχείριση των συναισθημάτων μοναξιάς:
- Μάθε να είσαι άνετος με τη δική σου παρέα.
- Προσπάθησε να ανοιχτείς στους ανθρώπους που γνωρίζεις.
- Πάρε το χρόνο σου.
- Δημιούργησε νέες συνδέσεις.
- Προσπάθησε να μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους.
- Φρόντισε τον εαυτό σου.
- Δοκίμασε τις θεραπευτικές συζητήσεις.
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν αυτές τις ιδέες χρήσιμες. Όμως, θυμήσου ότι διαφορετικά πράγματα δουλεύουν για διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικές στιγμές. Δοκίμασε μόνο ό,τι νιώθεις άνετα να κάνεις, και προσπάθησε να μην βάζεις υπερβολική πίεση στον εαυτό σου.
Αν κάτι δεν λειτουργεί για σένα (ή δεν φαίνεται δυνατό αυτή τη στιγμή), μπορείς να δοκιμάσεις κάτι άλλο ή να επιστρέψεις σε αυτό αργότερα.
Μάθε να είσαι άνετος με τη δική σου παρέα
Το να έχεις πολλούς φίλους και επαφές στη ζωή σου δεν σημαίνει ότι δεν θα νιώθεις μοναξιά. Για πολλούς από εμάς, η μοναξιά συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αυτοπεποίθηση.
Μερικές φορές, η βελτίωση των σχέσεών μας με τον εαυτό μας, καθώς και με τους άλλους, μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε λιγότερο μόνοι. Μπορεί να βρεις χρήσιμες τις πληροφορίες μας για την αυτοεκτίμηση.
Μπορείς να ξεκινήσεις σκεπτόμενος τι σημαίνει για σένα η φροντίδα του εαυτού. Θυμήσου ότι η φροντίδα του εαυτού έχει διαφορετική μορφή για τον καθένα. Κάποιοι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους βρίσκουν ανακούφιση με τον ήχο του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να είναι η τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή ένα podcast που τους αρέσει.
Μπορεί να βοηθήσει να ξεκινήσεις να κάνεις δραστηριότητες που απολαμβάνεις μόνος σου. Για παράδειγμα, να πας για μια βόλτα στην περιοχή σου, να κάνεις τέχνη και χειροτεχνίες ή να μαγειρέψεις ένα γεύμα από την αρχή.
Μπορεί να περιλαμβάνει επίσης τη σωματική κίνηση, την παρακολούθηση μιας ταινίας που αγαπάς, την αποταμίευση στο σπίτι ή την επίσκεψη σε ένα δωρεάν μουσείο στην περιοχή σου. Είναι εντάξει να δοκιμάζεις διαφορετικά πράγματα για να δεις τι σε κάνει να νιώθεις καλά. Προσπάθησε να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου.
Προσπάθησε να ανοιχτείς σε ανθρώπους που γνωρίζεις
Μπορεί να νιώθεις ότι γνωρίζεις αρκετούς ανθρώπους, αλλά δεν έχεις μια βαθιά σύνδεση μαζί τους. Ή ότι οι άνθρωποι γύρω σου δεν σου προσφέρουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζεσαι.
Αν αυτό είναι το πώς νιώθεις, μπορεί να βοηθήσει να ανοιχτείς σε κάποιον που εμπιστεύεσαι. Αυτός μπορεί να είναι ένας φίλος ή μέλος της οικογένειάς σου, συνάδελφος ή κάποιος άλλος στη ζωή σου. Δεν χρειάζεται να μιλήσεις από κοντά. Μπορείς να τους στείλεις ένα μήνυμα κειμένου ή να στείλεις ένα μήνυμα σε κάποιον μέσω κοινωνικών δικτύων.
Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει τη μοναξιά, αλλά μπορεί να είναι τρομακτική η σκέψη να την εκμυστηρευτούμε σε άλλους. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να σκεφτείς εκ των προτέρων τι θέλεις να πεις. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι κι αυτοί έχουν βιώσει παρόμοια συναισθήματα στο παρελθόν.
Το να μπορέσεις να “κανονικοποιήσεις” την αίσθηση της μοναξιάς με κάποιον που εμπιστεύεσαι, μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις λίγο καλύτερα.
Πάρε το χρόνο σου
- Αν έχεις νιώσει μοναξιά για πολύ καιρό, μπορεί να φαίνεται υπερβολικά δύσκολο να αρχίσεις να ανοιγόμαστε σε ανθρώπους. Η προσπάθεια να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους μπορεί επίσης να σε ανησυχεί. Αλλά δεν χρειάζεται να βιαστείς να κάνεις κάτι.
- Για να ξεκινήσεις αργά, προσπάθησε να κάνεις συζητήσεις με ανθρώπους που συναντάς στην καθημερινότητά σου. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι το να πεις “γειά” σε έναν υπάλληλο στο τοπικό σου κατάστημα ή να κάνεις συζήτηση με έναν γείτονα.
- Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να βρίσκονται σε περιβάλλοντα όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω τους. Για παράδειγμα, καφετέριες, βιβλιοθήκες ή εμπορικά κέντρα. Η αίσθηση της παρουσίας άλλων ανθρώπων μπορεί να βοηθήσει με κάποια συναισθήματα μοναξιάς.
- Μπορεί να βοηθήσει να δημιουργήσεις μια ρουτίνα, όπου θα πηγαίνεις στα ίδια μέρη την ίδια ώρα. Μπορεί να αρχίσεις να αναγνωρίζεις ανθρώπους σε αυτά τα μέρη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία συνδέσεων.
- Σκέψου πώς τα ενδιαφέροντά σου θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να συνδεθείς με άλλους ανθρώπους. Για παράδειγμα, αν σου αρέσει η ανάγνωση, θα μπορούσες να συμμετέχεις σε ένα διαδικτυακό φόρουμ για συζητήσεις γύρω από τα βιβλία. Επίσης, θα μπορούσες να περάσεις λίγο χρόνο σε μια τοπική βιβλιοθήκη πριν συμμετάσχεις σε μια λέσχη βιβλίου. Επικεντρώσου σε περιβάλλοντα όπου αισθάνεσαι ασφαλής και προσπάθησε να μην βάζεις υπερβολική πίεση στον εαυτό σου.
- Μπορείς να δοκιμάσεις μια διαδικτυακή δραστηριότητα στην οποία άλλοι άνθρωποι συμμετέχουν, αλλά δεν αναμένεται να αλληλεπιδράσεις μαζί τους. Για παράδειγμα, ένα μάθημα ζωγραφικής ή κάποιο άλλο δημιουργικό εργαστήριο. Μπορείς να ρωτήσεις όποιον οργανώνει τις συνεδρίες αν μπορείς να παρακολουθήσεις στην αρχή, αντί να συμμετάσχεις άμεσα.
Έχουμε καταγράψει μερικούς διαφορετικούς τύπους υποστήριξης από συνομηλίκους και τρόπους για να δημιουργήσεις νέες συνδέσεις. Αυτά μπορεί να προσφέρουν έναν χώρο για να συναντήσεις νέους ανθρώπους και να βρεις υποστήριξη:
- Συμμετοχή σε μια διαδικτυακή κοινότητα όπως το Side by Side. Αυτές οι κοινότητες μπορούν να προσφέρουν έναν χώρο για να ακούσεις και να μοιραστείς με άλλους που έχουν παρόμοιες εμπειρίες. Είναι διαθέσιμες 24/7. Οι περισσότερες είναι δωρεάν και μπορείς να τις έχεις πρόσβαση από οπουδήποτε.
- Το Meetup είναι μια ιστοσελίδα όπου μπορείς να συναντήσεις νέους ανθρώπους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά σου, μέσω διαδικτυακών και δια ζώσης εκδηλώσεων. Αν δεν βλέπεις ομάδες ή δραστηριότητες που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις τη δική σου ομάδα.
- Αν μπορείς, ο εθελοντισμός είναι ένας καλός τρόπος για να συναντήσεις ανθρώπους. Μπορείς να το κάνεις από κοντά ή από το σπίτι σου. Η βοήθεια προς τους άλλους μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική σου υγεία. Είναι καλή ιδέα να ελέγξεις ότι θα λάβεις την κατάλληλη υποστήριξη από τον οργανισμό στον οποίο εθελοντίζεις. Δες τη σελίδα μας με χρήσιμες επαφές για οργανισμούς που μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις τοπικές ευκαιρίες εθελοντισμού.
- Συμμετοχή σε μια ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα για να μιλήσεις με άλλους στην περιοχή σου. Για παράδειγμα, πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν τοπικές ομάδες στο Facebook στις οποίες μπορείς να συμμετάσχεις για να συναντήσεις άλλους που ζουν κοντά σου.
- Ζήτησε από τον γιατρό σου να σε παραπέμψει σε έναν υπεύθυνο κοινωνικής συνταγογράφησης. Μπορεί να σε παραπέμψει σε τοπικές πηγές υποστήριξης, όπως οργανισμούς του εθελοντικού και κοινωνικού τομέα.
- Επικοινώνησε με το Mind’s Infoline ή με τοπικό Mind για να δεις τι άλλους τύπους υποστήριξης από συνομηλίκους μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή σου.
- Δοκίμασε μια υπηρεσία φιλίας. Διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις προσφέρουν υπηρεσίες τηλεφωνικής φιλίας. Συνδέουν εθελοντές φίλους με ανθρώπους που νιώθουν μοναξιά. Δες τη σελίδα μας με χρήσιμες επαφές για λεπτομέρειες σχετικά με οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες φιλίας.
Μερικές φορές νιώθω μοναξιά όταν κατακλύζομαι από ανθρώπινες πληροφορίες – ειδήσεις, κοινωνικά μέσα, τηλεόραση, αρνητική κουτσομπολιά κλπ. – νιώθω τόσο αποκομμένος και διαφορετικός από τους περισσότερους ανθρώπους.
Προσπάθησε να μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους
Πολλοί από εμάς έχουμε αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε τα τελευταία χρόνια. Συνδεόμαστε με άλλους online και μέσω κοινωνικών μέσων περισσότερα.
Η δυνατότητα να αλληλεπιδρούμε με περισσότερους ανθρώπους online έχει αποτελέσει θετική εμπειρία για πολλούς από εμάς. Αλλά άλλοι μπορεί να το βρουν δύσκολο. Συχνά βλέπουμε μόνο ό,τι οι άλλοι θέλουν να μοιραστούν για τη ζωή τους στα κοινωνικά μέσα.
Το να βλέπουμε φωτογραφίες άλλων σε εκδηλώσεις ή να κοινωνικοποιούνται με φίλους και οικογένεια, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε σαν να είμαστε οι μόνοι που αισθάνονται μοναξιά. Η δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε τόσες πολλές ζωές μπορεί μερικές φορές να μας φαίνεται συντριπτική.
Είναι μερικές φορές δύσκολο να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Αλλά θυμήσου ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται από έξω. Δεν ξέρουμε πώς νιώθουν οι άλλοι όταν είναι μόνοι τους. Ούτε τι συμβαίνει στη ζωή τους πέρα από τη ροή των κοινωνικών μέσων τους.
Φρόντισε τον εαυτό σου
Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει την ευημερία σου. Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, μπορείς να αισθανθείς πιο ικανός να συνδεθείς με άλλους. Για παράδειγμα:
- Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη για την ψυχική ευημερία σου. Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν επίσης ότι βοηθάει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους. Αν θέλεις να γνωρίσεις ανθρώπους ενώ γυμνάζεσαι, μπορείς να συμμετέχεις σε μια τοπική τάξη άσκησης ή σε μια διαδικτυακή τάξη. Υπάρχει επίσης το parkrun, που προσφέρει δωρεάν, εβδομαδιαίους αγώνες ή περιπάτους 5 χλμ κοντά σε σένα. Δες τις σελίδες μας για τη φυσική δραστηριότητα και την ψυχική υγεία για περισσότερες πληροφορίες.
- Περάστε χρόνο στη φύση, αν μπορείς. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση ευημερίας σου και να μειώσει τα συναισθήματα μοναξιάς. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να φυτέψεις μερικά λαχανικά στον κήπο ή στο περβάζι του παραθύρου σου. Οργανισμοί όπως οι Ramblers οργανώνουν τοπικούς περιπάτους για να περπατούν μαζί οι άνθρωποι. Μπορείς επίσης να δεις τις σελίδες μας για τη φύση και την ψυχική υγεία για περισσότερες ιδέες.
- Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν ότι ο χρόνος με τα ζώα μπορεί να βοηθήσει με τα συναισθήματα μοναξιάς. Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να επισκεφτείς μια τοπική κοινοτική ή αστική φάρμα. Ο οργανισμός Social Farms and Gardens έχει μια λίστα με υπαίθρια κοινοτικά έργα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλά από αυτά έχουν ζώα με τα οποία το κοινό μπορεί να αλληλεπιδράσει. Υπάρχουν επίσης ιστοσελίδες που συνδέουν τους ιδιοκτήτες ζώων με ανθρώπους που θέλουν να τα φροντίσουν, όπως το Borrow my Doggy.
- Ίσως να νιώθεις πιο μόνος κατά ορισμένες περιόδους του χρόνου. Για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα ή σε ορισμένες επετείους. Μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείς εκ των προτέρων ποιες δραστηριότητες θα μπορούσες να κάνεις για να νιώσεις καλά αυτές τις στιγμές.