Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία και ευεξία
Είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων ότι η ψυχική κατάσταση επηρεάζει τη σωματική υγεία σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε σοβαρές και καταληκτικές ασθένειες να αποδίδονται συχνά στην ύπαρξη ψυχικών διαταραχών. Τι συμβαίνει όμως με το αντίθετο; Πόσο συμβάλλουν η σωματική υγεία και η ευεξία που επιτυγχάνονται με την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα, στην αποφυγή δημιουργίας-γέννησης ψυχικών διαταραχών ή ακόμα και στη θεραπεία αυτών;
Είναι ευρύτερα γνωστό πως η σωματική δραστηριότητα, αποτελεί έναν από τους κύριους δείκτες για την πρόληψη της σωματικής υγείας. Σήμερα πλέον, τεκμηριώνεται και επιστημονικά το γεγονός ότι η άσκηση είναι ο καθοριστικός παράγοντας που συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία, καθώς τα ευεργετικά της αποτελέσματα συγκρίνονται με αυτά της ψυχοθεραπείας. Ενώ ταυτόχρονα οι σημαντικότερες επιστημονικές έρευνες, καταδεικνύουν την απόλυτη συσχέτιση του υγιούς σώματος με τον υγιή ψυχισμό.
Η άσκηση λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει ως βάλσαμο στην ψυχή εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο οι οποίοι αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη αλλά και ως μέθοδος πρόληψης και αποφυγής εκδήλωσης ψυχικών νοσημάτων, καθώς και μείωσης του άγχους και του στρες.
Γνωρίστε τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής άσκησης στην ψυχική ευεξία:
- Ανακουφίζει από το άγχος βοηθώντας στη διαχείριση του σωματικού και ψυχικού στρες αυξάνοντας τις συγκεντρώσεις νορεπινεφρίνης, μιας χημικής ουσίας που έχει τη δυνατότητα να μετριάζει την ανταπόκριση του εγκεφάλου στο άγχος.
- Απελευθερώνει ενδορφίνες, ορμόνες που δημιουργούν συναισθήματα ευτυχίας και ευφορίας. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει τα συμπτώματα μεταξύ των κλινικά καταθλιπτικών, γι’ αυτό συχνά οι γιατροί συνιστούν σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος, να εντάξουν τη σωματική άσκηση στη ζωή τους.
- Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και βελτιώνει τη θετική αυτο-εικόνα. Ανεξάρτητα από το βάρος, το μέγεθος, το φύλο ή την ηλικία, η άσκηση μπορεί να εντείνει θετικά και γρήγορα την αντίληψη ενός ατόμου για την ελκυστικότητά του, δηλαδή την αυτοεκτίμηση που τρέφει για τον εαυτό του.
- Βοηθά στην «υποστήριξη» του εγκεφάλου ενάντια στη γνωστική παρακμή που ξεκινά μετά την ηλικία των 45 ετών. Η άσκηση, ειδικά μεταξύ των 25 και 45 ετών, ενισχύει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που υποστηρίζουν και αποτρέπουν τον εκφυλισμό του ιππόκαμπου, μέρος υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση.
- Δρα υπέρ στη λήψη αποφάσεων, στην υψηλότερη σκέψη και στη μάθηση, αυξάνοντας τα επίπεδα της πρωτεΐνης BDNF.
- Προωθεί την αποκατάσταση του εθισμού. Η άσκηση βοηθά στο μετριασμό του εθισμού λόγω της απελευθέρωσης ντοπαμίνης, ορμόνη στην οποία εθίζονται πολλοί άνθρωποι και εξαρτώνται από τις ουσίες που την παράγουν, όπως τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ (πιο σπάνια, τα τρόφιμα και το σεξ).
- Χαλαρώνει βοηθώντας στην αυπνία. Για μερικούς, μια μέτριας ισχύς προπόνηση μπορεί να είναι ισοδύναμη με ένα χάπι ύπνου! Η σωματική άσκηση περίπου 5 έως 6 ώρες πριν τον ύπνο αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, η οποία όταν πέσει στο φυσιολογικό λίγες ώρες αργότερα, σηματοδοτεί ότι το σώμα είναι έτοιμο να κοιμηθεί.
- Αυξάνει τη διάθεση για παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που παίρνουν χρόνο για άσκηση σε τακτική βάση, είναι πιο παραγωγικοί και έχουν περισσότερη ενέργεια από τους συναδέλφους τους που ακολουθούν καθιστική ζωή.
Η άσκηση και προσφορά προς τον εαυτό μας και την προσωπική μας ανάπτυξη είναι έννοιες συνώνυμες, γι’ αυτό οι λόγοι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη σωματική δραστηριότητα είναι πραγματικά πολλοί. Στόχος μας είναι να μην νιώθουμε πως η άσκηση είναι κάτι που «πρέπει να κάνουμε» για την υγεία μας, αλλά να αντικρίζουμε την άσκηση ως κάτι που επιλέγουμε συνειδητά, επειδή εκτιμάμε τα θετικά σωματικά ή ψυχικά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από εκείνη.
Πηγή:https://www.ioannalaoumtzi.gr/train-your-mind/ofeli-somatikis-askisis-psixiki-igeia-eveksia/