Αρχική

featured-ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα τέσσερα είδη διατροφής που υποστηρίζει η επιστήμη

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη διατροφής που επιστρέφουν στο προσκήνιο. Όμως, δεν είναι όλες τους πραγματικά υγιεινές. Ποια είναι τα είδη διατροφής που υποστηρίζει η επιστήμη; Τι λένε τα στοιχεία; Σήμερα, θα σας αποκαλύψουμε τέσσερις επιλογές. Μια υγιεινή διατροφή δε σας βοηθά να χάσετε βάρος απλά. Όταν μιλάμε για γενική ευεξία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μια…

Χριστουγεννιάτικες σαλάτες

Αποτοξινωτική σαλάτα με φρούτα και ξηρούς καρπούς Συνταγή για Αποτοξινωτική σαλάτα με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αποτοξινωτική σαλάτα με μαρούλι, φρέσκο πορτοκάλι, γκότζι μπέρι και καρύδια και με μία σώς από φυσικό χυμό πορτοκαλιού, μπαλσάμικο και μέλι. Αν θέλετε μία δροσερή και πεντανόστιμη σαλάτα  που να μοσχοβολάει και να συνδυάσει αρώματα και γεύσεις τότε σίγουρα…

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη σε μια εκδοχή για όσους έχουν αυτόν τον σημαντικό περιορισμό στη διατροφή τους. Σε αυτή τη συνταγή η ζάχαρη αντικαθίσταται από την στέβια και στη ζύμη και στο σιρόπι με το γευστικό αποτέλεσμα να μην έχει διαφορά από τα παραδοσιακά μελομακάρονα! Προετοιμάζουμε την κουζίνα μας και ξεκινάμε! Υλικά: Για το σιρόπι: Για το σιρόπι:…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

FEATURED-ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες;

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες; Συμπεριλάβετε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας για να βεβαιωθείτε ότι παρέχετε στο σώμα σας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες: Οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφίμων Οι Διαιτολόγοι προτείνουμε κάποιους συνδυασμούς τροφών ώστε να γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό πιο εύκολα. Συνδυασμοί τροφών χαμηλής ποιότητας πρωτεΐνης, αν καταναλωθούν…

Φρούτα και λαχανικά εποχής

Σήμερα χάρη στα θερμοκήπια, αλλά και στις ποικιλίες που καλλιεργούνται, έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε σχεδόν κάθε φρούτο και λαχανικό όλο το χρόνο. Ξέρουμε όλοι όμως πολύ καλά ότι κάθε φρούτο και λαχανικό χρειάζεται συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και το δικό του χρόνο ωρίμανσης, έχει δηλαδή τη δική του εποχή. Τα φρούτα και λαχανικά εποχής έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα…

Μοσχαράκι κοκκινιστό σε 15 λεπτά

Συστατικά 800 γρ. μοσχαρίσιο κιλότο, γάλακτος 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι 1 σκ. σκόρδο 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη ¼ κ.γ. κανέλα 1 φύλλο δάφνης 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 500 γρ. χυμό ντομάτας αλάτι πιπέρι Μέθοδος Εκτέλεσης Τοποθετούμε μια ρηχή και αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.   Κόβουμε το μοσχαράκι σε λεπτά και μικρά κομμάτια.  Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μοσχαράκι.  Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι,…

featured-ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ακολουθούν μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Στην πραγματικότητα παρατηρείται το αντίθετο, μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε πως να δομήσουμε σωστά τη διατροφή μας!

Ο χρυσός κανόνας για μια υγιεινή &  ισορροπημένη διατροφή είναι

η ποικιλία και το μέτρο.

1. ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ:

Το πιάτο  θα πρέπει να περιέχει τροφές υψηλής διατροφικής αξίας και καλό είναι με περιλαμβάνει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά στις κατάλληλες ποσότητες:

  • Υδατάνθρακες
  • Πρωτεΐνες
  • Λιπαρά

Το 1/2 πιάτο να περιλαμβάνει σαλάτα εποχής (ωμή ή βραστή), το 1/4  του πιάτου αμυλούχες τροφές (πατάτα, ρύζι, όσπρια, μακαρόνια, ψωμί) και το υπόλοιπο 1/4 του πιάτου πρωτεϊνούχες τροφές (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας).

2. ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ:

Η συνιστώμενη πρόληψη σε φυτικές ίνες ημερησίως είναι  20 – 30 γρ. ή 14 γρ. ανά 1.000 θερμίδες. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες συναντάμε στα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.

3. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ:

Περιλαμβάνει ημερήσια κατανάλωση φρούτων,  λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης, καλών λιπαρών όπως παρθένο ελαιόλαδο και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστάτε να είναι σε καθημερινή βάση, με χαμηλά λιπαρά . Περιορισμένη θα πρέπει να είναι η κατανάλωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως  λευκό ψωμί, ζάχαρη,  επεξεργασμένων τροφίμων, αναψυκτικών και αλκοόλ. Όσο αναφορά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό) και λευκού κρέατος  (πουλερικά, ψάρι) θα πρέπει να περιορίζετε στις 2-3 φορές την εβδομάδα.

4. ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ:

Μελέτες παρουσιάζουν πως η μικρή και συχνή κατανάλωση γευμάτων έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Η κατανάλωση γευμάτων κάθε 3-4 ώρες φαίνεται πως συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση βάρους, στον μεταβολισμό, στην πέψη και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Ο αριθμός των γευμάτων  θα πρέπει να είναι 5-6 γεύματα για να διατηρείτε το αίσθημα του κορεσμού και να ενισχύεται τον μεταβολισμό σας.

5. ΑΡΓΗ ΜΑΣΗΣΗ

Απολαύστε τα γεύματα σας, τρώγοντας και μασώντας αργά. Σύμφωνα με έρευνες, η γρήγορη κατανάλωση φαγητού οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού, συνεπώς υψηλότερη θερμιδική πρόσληψη με αποτέλεσμα να αυξάνεται σταδιακά το βάρος. Υιοθετήστε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες όταν τρώτε χωρίς να παρακολουθείτε ταυτόχρονα τηλεόραση ή να  χρησιμοποιείτε κινητό.

6. ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ:

Η ημερήσια επαρκή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Η ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τη φυσική δραστηριότητα, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, την κατάσταση υγείας, κάποιες χρόνιες παθήσεις και την λήψη φαρμάκων. Οι γενικές συστάσεις για υγιή πληθυσμό αναφέρουν ως ημερήσια κατανάλωση 1,5 – 2 λίτρα.

7. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ:

Μια διατροφή που περιέχει τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό. Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας είναι πως βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι φυσικά στοιχεία και προϊόντα του μεταβολισμού και οδηγούν στην αποδόμηση και φθορά των κυττάρων. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολίας , ο καπνός και η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι παράγοντες που πυροδοτούν την παραγωγή των ελεύθερών ριζών.

Οι πιο γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη A, η βιταμίνη E, το β-καροτένιο και το σελήνιο. Αυτά τα σημαντικά μικροθρεπτικά τα συναντάμε κυρίως στα φρούτα και λαχανικά  με έντονο χρώμα, όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το ακτινίδιο,  οι κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο καθώς και σε προϊόντα και δημητριακά ολικής άλεσης κ.α.

8.ΥΓΙΕΣ ΣΩΜΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Σημαντικός παράγοντας υγείας θεωρείται το φυσιολογικό σωματικό βάρος ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Ένας δείκτης πρόληψης που δείχνει το κίνδυνο εμφάνισης κάποιων χρόνιων ασθενειών είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος- ΔΜΣ. Είναι ένας απλός υπολογισμός κιλών προς ύψος2 και το αποτέλεσμα του κατατάσσει έναν ενήλικα αν έχει φυσιολογικό βάρος ή όχι.  Όσο πιο αυξημένος είναι ο δείκτης αυτός τόσο πιο υψηλές είναι οι πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακά, κάποιες μορφές καρκίνου κ.α. Σε αυτή την μέθοδο δεν μπορεί να εκτιμηθεί η σύσταση σώματος όπως μυϊκή μάζα. Το αναπτυγμένο μυϊκό σύστημα καταλαμβάνει παραπάνω βάρος και όγκο με αποτέλεσμα ο ΔΜΣ να εμφανίζεται αυξημένος παρά το γεγονός ότι έχει το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; – Διατροφολογος Γλυφαδα

Πρωτότυπη διαιτητική παραλλαγή cheesecake

Υλικά

 3 άτομα

  1. 60 gr μπισκότα βρώμης (Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε όποιου τύπου μπισκότο μας αρέσει)
  2. αβοκάντο
  3. 2 ώριμες μεσαίες μπανάνες
  4. 1 κουταλιά σούπας κακάο
  5. 60 gr φυστικοβούτυρο

Οδηγίες μαγειρέματος

 10 Minutes

  1. 1Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια τα μπισκότα και τα τοποθετούμε στον πάτο 3 γυάλινων ποτηριών.
  2. 2Σε ένα μίξερ τύπου multi βάζουμε καθαρισμένο το αβοκάντο, τις μπανάνες και το κακάο και τα “χτυπάμε”.
  3. 3Βάζουμε μία στρώση από την κρέμα και απλώνουμε.
  4. 4Βάζουμε μία λεπτή στρώση φυστικοβούτυρο και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  5. 5Τοποθετούμε για 2 ώρες στο ψυγείο για να σφίξει και απολαμβάνουμε.

Πρωτότυπη διαιτητική παραλλαγή cheesecake Συνταγή από τον/την ale_xia – Cookpad

Πίτσα σε πίτες για σουβλάκι με μπρόκολο και χωριάτικο λουκάνικο

Πανεύκολη, γρήγορα και γευστικότατη πίτσα με μπρόκολο και λουκάνικο σε πίτα από σουβλάκι.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 πίτες για σουβλάκι
  •  200 γρ. λουκάνικο (με πράσα ή με μυρωδικά)
  •  120 γρ. μπρόκολο
  •  1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι.
  •  200 γρ. κασέρι (προτιμότερο Σοχού)

Διαδικασία

  1. Για την πίτσα σε πίτες για σουβλάκι με μπρόκολο και χωριάτικο λουκάνικο, σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε 4 πίτες για σουβλάκι.
  2. Αφαιρούμε τη μεμβράνη από 200 γρ. λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε σαν κιμά.
  3. Το μοιράζουμε στις πίτες μαζί με 120 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε λεπτά φετάκια. Πασπαλίζουμε με 1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι.
  4. Πασπαλίζουμε με 200 γρ. κασέρι τριμμένο και ψήνουμε για 7 – 8 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσουν οι πίτες.

Πίτσα σε πίτες για σουβλάκι με μπρόκολο και χωριάτικο λουκάνικο | ΣΥΝΤΑΓΗ | Gastronomos.gr

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.