Χορταστικά σάντουιτς που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα «ζαμπόν – τυρί» και μπορούν θαυμάσια να αντικαταστήσουν ένα γεύμα, ευφάνταστα σαλατογεύματα, τα οποία συνδυάζουν λαχανικά με πρωτεΐνες και συμπεριλαμβάνουν όσπρια όπως και ζυμαρικά, αλλά και μαγειρεμένα φαγητά, που τρώγονται άνετα σε θερμοκρασία δωματίου, αντέχουν στις μεταφορές και δεν έχουν έντονες μυρωδιές. Αυτά τα υγιεινά γλυκά και αλμυρά σνακ είναι ιδανικά τόσο για το γραφείο, τις ώρες που χρειαζόμαστε ενέργεια, όσο και για τα  παιδιά στο σχολείο – είναι τόσο λαχταριστά, που τα συσκευασμένα τρόφιμα του κυλικείου ή της καντίνας θα ωχριούν στα μάτια τους.

Αλμυρό κέικ με τυριά και μυρωδικά

Αφράτο και νόστιμο είναι ιδανικό για πρωινό, για σνακ αλλά και για όλες τις ώρες της ημέρας. Απαραίτητο και σε εκδρομές και σε πικ – νικ.

Υλικά

Μερίδες: 2 μακρόστενες φόρμες

  •  1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  1 κουτ. γλυκού στεγνή μαγιά
  •  3 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  •  2 γεμάτες κουτ. σούπας γιαούρτι
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  4 κουτ. σούπας λάδι
  •  1 κοφτό κουτ. γλυκού πιπέρι
  •  1/2 κοφτό κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  •  5 – 6 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετάκια ή 1 ξερό ψιλοκομμένο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένα κίτρινα τυριά (ό,τι έχουμε)
  •  350 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  •  3 κουτ. σούπας άνηθος ή βασιλικός ή δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  5 – 6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες (αν θέλετε)
  •  λίγο σουσάμι και γάλα για την επιφάνεια

Διαδικασία

  1. Για το αλμυρό κέικ με τυριά και μυρωδικά, βάζουμε σε λεκανίτσα (ή στο μίξερ) το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τα αυγά, το γιαούρτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  2. Τα δουλεύουμε όλα μαζί και προσθέτουμε το γάλα.UnmuteRemaining Time -0:00Fullscreen
  3. Πρέπει να γίνει ένα πολύ πηχτό κουρκούτι ή μια πολύ μαλακή ζύμη.
  4. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο νεράκι.
  5. Αλείφουμε τη ζύμη με το λάδι και την αφήνουμε σκεπασμένη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν.
  6. Τότε προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδια, τυριά, άνηθος, λιαστές ντομάτες) και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  8. Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με αλεύρι δύο μακρόστενες φόρμες ή μια μεγάλη στρογγυλή (ακόμα και σε ταψάκι μπορούμε να το βάλουμε).
  9. Αδειάζουμε το υλικό στις φόρμες, το ισιώνουμε με ένα βρεγμένο κουτάλι.
  10. Αλείφουμε την επιφάνεια με το γάλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε γύρω στα 25 λεπτά.
  11. Για να δούμε αν είναι ψημένο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο, αν βγει με υπολείμματα ζύμης, συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  12. Αν δεν έχει γίνει το κέϊκ και κινδυνεύει να καεί η επιφάνειά του, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο και ψήνουμε μέχρι να γίνει.

Αλμυρό κέικ με τυριά και μυρωδικά | ΣΥΝΤΑΓΗ | Gastronomos.gr

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *