Συστατικά
Για το ρύζι
200 γρ. ρύζι μπασμάτι
400 γρ. νερό
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Για τα φαλάφελ
300 γρ. φαλάφελ, κατεψυγμένα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. γεμάτο κύμινο
100 γρ. νερό
500 γρ. χυμό ντομάτας
1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ελαιόλαδο
πιπέρι
δυόσμο, ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το ρύζι
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι, το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το φύλλο δάφνης και τις φλούδες λεμονιού.
Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί η υγρασία.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα φαλάφελ
Οκ Τοποθετούμε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα φαλάφελ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα ρίχνουμε και αυτά.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και το νερό, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν τα φαλάφελ μέχρι μέσα και να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε το ρύζι σε πιάτα και προσθέτουμε από πάνω τα φαλάφελ με τη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο δυόσμο.
https://akispetretzikis.com/recipe/8241/falafel-kokkinista-me-ryzi